Tα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Ιούνη πραγματοποιείται επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ για την εκκένωση του ελευθεριακού στεκιού Primavera. Μονάδες της ΟΠΚΕ εισέβαλλαν την κατάληψη, πέταξαν έξω τα πράγματα του στεκιού και ύστερα αποχώρησαν από το campus. Ύστερα από λίγη ώρα, σύντροφοι και συντρόφισσες, ανακατέλαβαν τον χώρο και, αφού αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και δεύτερη φορά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Αυτή η εκκένωση έρχεται ύστερα από την γνωστοποίηση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ ότι ο συγκεκριμένος χώρος που σήμερα βρίσκεται το ελευθεριακό στέκι Primavera, θα βγει σε δημοπρασία από την Εταιρεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας του ΑΠΘ προκειμένου να δοθεί σε ιδιώτες και να ‘‘αξιοποιηθεί’’. Το ελευθεριακό στέκι Primavera αποτελεί ανάχωμα στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αποτελεί αγκάθι στην επιχειρούμενη αποστείρωση και περιστολή των πανεπιστημίων, στον αποκλεισμό της κοινωνίας από αυτούς και εχθρό της εξουσίας, ως πεδίο ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων και των αγώνων.

Η εκκένωση του ελευθεριακού στεκιού Primavera εντάσσεται στην ευρεία κατασταλτική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει το κράτος εντός των πανεπιστημιακών χώρων με στόχο την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση, με την επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα του ασύλου, με την επιχειρούμενη είσοδο των μπάτσων στις σχολές, με τις εκκενώσεις των φοιτητικών καταλήψεων την περίοδο του αγώνα ενάντια στην τροποποίηση του άρθρου 16, με την πρόσφατη εκκένωση της κατάληψης της Νομικής που πραγματοποιούνταν σε αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης, με την απαγόρευση των πολιτικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων στους χώρους του πανεπιστημίου και με τη στοχοποίηση και δίωξη του αναρχικού φοιτητή μέλους της Πρωτοβουλίας αναρχικών φοιτητών/-τριών Αθήνας, αποδίδοντάς του τις κατηγορίες της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθειας εξαιτίας πολιτικής παρέμβασης αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μέσα στα πανεπιστήμια.

Για το κράτος και τους θεσμούς, η καταστολή των καταλήψεων (εντός και εκτός πανεπιστημίων) αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμογής της στρατηγικής της προληπτικής αντιεξέγερσης για το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και τον μετασχηματισμό όλων των πεδίων της ανθρώπινης δραστηριότητας με στόχο την αύξηση των προνομίων την κυριαρχίας και την υποταγή της κοινωνίας. Από την πρόσφατη παράκαμψη του άρθρου 16 για την δημόσια εκπαίδευση και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο ποινικό κώδικα, την εντεινόμενη ακρίβεια και φτωχοποίηση σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, τη διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την απόλυτη υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής μέχρι την εντεινόμενη λεηλασία του φυσικού κόσμου καθώς και τη συγκάλυψη κυκλωμάτων trafficking, το ξέπλυμα βιαστών και παιδοβιαστών και τις γυναικοκτονίες έξω από τα αστυνομικά τμήματα.

Από τη μεριά μας, ως αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση στις καταλήψεις εντός και εκτός πανεπιστημίων είναι ένα μέρος της επίθεσης που δεχόμαστε όλοι και όλες, στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, τους πανεπιστημιακούς χώρους, οπουδήποτε αναπτύσσεται η κοινωνική πραγματικότητα. Σε όλους αυτούς τους χώρους, όμως, είναι που ανθίζει και η αντίσταση, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και γι’ αυτό τους υπερασπιζόμαστε και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας. Μέσα και έξω από τις καταλήψεις και τους χώρους αγώνα του αναρχικού κινήματος, στο δρόμο, και σε κάθε πεδίο αγωνιζόμαστε με το όραμα της κοινωνικής και ταξικής απελευθέρωσης, για την κοινωνική επανάσταση, για την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στις καταλήψεις και τις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους αναρχικούς φοιτητές και τις φοιτήτριες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες για να παραμείνει το άσυλο πεδίο αγώνα, κινητοποιήσεων και οργάνωσης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

geniko logo