Σήμερα, 30/3, στις 6:00 τα ξημερώματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καταπάτησαν το πανεπιστημιακό άσυλο εισβάλλοντας στην επί 18 ημέρες κατειλημμένη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, και συνέβαλαν 10 αγωνιστές, σπουδαστές/τριες, φοιτητές/τριες και ανάμεσά τους και ένας αλληλλέγγυος. Το έδαφος για την εκκένωση προετοιμαζόταν από την προηγούμενη μέρα μέσω δημοσίευσης σε άρθρο εφημερίδας, στην οποία ο Πρύτανης έδινε δημόσια την συγκατάθεσή του.

Από την αρχή του εγχειρήματος το κράτος και οι πρυτανικές αρχές είχαν εφαρμόσει σχέδιο περικύκλωσης και αποκλεισμού της Πρυτανείας από αστυνομικες δυνάμεις, αποστερόντας από στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης (τροφή, θέρμανση, φάρμακα). Κατά την διάρκεια της κατάληψης απαγόρεύτηκε η είσοδος δημοσιογράφων, δικηγόρων, έγιναν τραμπουκισμοί και δεκάδες προσαγωγές αλληλέγγυου κόσμου, με την αστυνομική βία να κορυφώνεται με τον ξυλοδαρμο συναγωνιστή που επιχείρησε να αφήσει τρόφιμα στους καταληψίες. Το σχέδιο εκβιασμού στην εγκατάλειψη του κέντρου αγώνα της κατειλλημένης πρυτανείας απέτυχε να κάμψει το σθένος και την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών σπουδαστριών/των και αλληλέγγυων. Κατά τη διάρκεια αυτών των 18 ημερών, το πλήγμα που επιχειρήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής μέσα από τον αποκλεισμό της κατάληψης απαντήθηκε με την διοργάνωση πλήθους συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων στον χώρο των Προπυλαίων, με τη συμμετοχή πλήθους αλληλέγγυων.

Να σημειωθεί ότι το τρέχον κατασταλτικό σχέδιο αποκλεισμού, εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας και σύλληψης των καταληψιών είχε εφαρμοστεί το 2015 επί κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ όταν η πρυτανεία είχε καταληφθεί σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές.

Η κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ αποτέλεσε κομμάτι του αγώνα σπουδαστών/τριών, καλλιτεχνών ενάντια στο Π.Δ. 85 την υποβάθμιση των σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Αποτέλεσε κομμάτι του αγώνα φοιτητών/τριων ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στάθηκε στο πλευρό των καταλήψεων σε θεατρικές σκηνές και σχολές. Ένωσε την φωνή της με την αγωνιζόμενη κοινωνία ενάντια στην καπιταλιστική και κρατική δολοφονία των Τεμπών.

Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους καταληψίες είναι Διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και Παράνομη βία.
Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 12:30 μ.μ.

Όσο και αν το θέλουν κράτος και αφεντικά, η φλόγα της αντίστασης άναψε και δεν πρόκειται να σβήσει. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Συνέλευση φοιτητ(ρι)ών, σπουδαστ(ρι)ών, αλληλέγγυων, της κατειλημμένης Πρυτανείας EKΠΑ