Κανένας εργαζόμενος μόνος - καμία εργαζόμενη μόνη

Εδώ και χρόνια ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν, αυτές της ελαστικοποίησης και της ακραίας εκμετάλλευσης του συνόλου των εργαζομένων. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, από τα μνημόνια μέχρι και την παγκόσμια πανδημία της Covid-19, ο κλάδος έχει δεχτεί και δέχεται μεγάλη επίθεση. Η κατάργηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αντικατάστασή της με ατομικές συμβάσεις, η μείωση του κατώτατου μισθού/ ωρομίσθιου, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα κυλιόμενα ωράρια και οι απλήρωτες υπερωρίες και αργίες, τα φαγωμένα δώρα και επιδόματα και το λύσιμο των χεριών της εργοδοσίας σε απολύσεις/ εξαναγκαστικές παραιτήσεις είναι βασικά κομμάτια αυτής της επίθεσης που σκοπό της έχει τη κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζόμενων.

Αυτή η περίοδος αλλά και οι μέρες που έρχονται πρόκειται να καθορίσουν νέες εργασιακές σχέσεις, σχέσεις πλήρης εξάρτησης από τα αφεντικά και το κράτος. Στα τέλη του Νοεμβρίου ψηφίζεται ακόμα ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, εξ ονόματος του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Σε αυτό το νομοσχέδιο το κράτος επικυρώνει και θεσμοθετεί την κατάργηση του 8ώρου, μιας κατάκτησης ολόκληρου αιώνα των εργαζομένων, επιτρέποντας στην εργοδοσία την αύξηση των ωρών εργασίας από 8 σε 10, με τις δύο παραπάνω ώρες να μην πληρώνονται ως υπερωρία αλλά να δίνονται ως άδεια. Έτσι λοιπόν η εργασία γίνεται 10ωρη. Επίσης το νομοσχέδιο σπρώχνει επιπλέον κλάδους στην κυριακάτικη εργασία καταργώντας και το πενθήμερο. Η εργασία λοιπόν γίνεται και 6ήμερη.

Αυτά τα νέα μέτρα δεν είναι καινούριες προσθήκες στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού. Ερχόμαστε χρόνια αντιμέτωποι/ες με αυτές τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, μόνο που τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι και με το ίδιο το κράτος, το οποίο θεσμοθετεί νόμους ορίζοντας αυτή την εργασιακή γαλέρα ως νέα κανονικότητα. Παράλληλα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την εναντίωση μας μέσα από θεσμικούς φορείς όπως είναι οι προσφυγές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Ε). Περιορίζοντας τις αρμοδιότητες του Σ.Ε.Ε εφεξής οι διαφορές εργοδοτών –εργαζομένων σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο θα επιλύονται αποκλειστικά στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ), με πολύ πιο χρονοβόρες νομικού τύπου διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο φέρνει περιορισμούς και προϋποθέσεις και στην κήρυξη απεργίας και στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Συγκεκριμένα ορίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, προσπαθώντας έτσι να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες βάσης των εργαζομένων, τις συνελεύσεις και κρίνουν ως παράνομη την εναντίωση μας, την απεργία, δηλώνοντας πως “απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων” ονομάζοντας την όποια παρέμβαση ως “άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας”.

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ψηφιστεί όταν το κράτος έχει κηρύξει εθνικό Lockdown με σκοπό την ανακοπή της πανδημίας προκαλώντας αντιδράσεις στον κόσμο της εργασίας που σεβόμενος την ζωή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο του σπιτιού του. Σε κατάσταση πανδημίας η επίθεση απ' τη μεριά τους στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τους μισθούς ολοένα και αγριεύει. Η αντικοινωνική φύση του κράτους δεν μπορεί να κρυφτεί, ειδικά όταν δίνει λεφτά στις δυνάμεις καταστολής και στα ΜΜΕ αντί να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ). Ειδικά όταν διευκολύνει τα αφεντικά κι όχι τους εργαζόμενους που ωθούνται στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την νέα εργασιακή τους γαλέρα.

Κράτος και αφεντικά πρέπει να βρουν απέναντι τους τον κόσμο της εργασίας οργανωμένο συλλογικά και από τα κάτω. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μόνο με ενεργή συμμετοχή, αποφασιστικότητα και δράση μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο μιας καλύτερης ζωής, συλλογικά, συναδελφικά και αλληλέγγυα. Εδώ και χρόνια εργαζόμαστε στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και παρεμβαίνουμε μέσα κι έξω απ' τους χώρους εργασίας, μέσα στα σωματεία του κλάδου. Η ανάγκη των ημερών, μας έδειξε πως είναι πιο επιτακτικό από ποτέ η προάσπιση των συλλογικών διαδικασιών με όρους βάσης, οργάνωσης, δρόμου. Στις γαλέρες που φτιάχνουν μόνη απάντηση συνδικαλισμός ταξικός, μαχητικός, ακηδεμόνευτος.

Διεκδικούμε :

  • Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου Βρούτση.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις μισθών και μειώσεις ωρών εργασίας.
  • Πλήρη ασφάλιση – Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Επίδομα ίσο με το μισθό, για όλους τους άνεργους-ες και όσους-ες βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
  • Καμία κατάργηση και άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα
  • Μείωση λογαριασμών ΔΕΚΟ και ενοικίων. Διαγραφή όλων των οφειλών για την περίοδο τη πανδημίας.
  • Μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων.
  • Μαζικές προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση.

Φροντίζουν για την τάξη τους, ας παλέψουμε για τη δική μας

Οργάνωση στη βάση, αγώνας ταξικός – ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εργαζόμενων επισιτισμού

Επικοινωνία στο : taxikipar @ gmail.com