Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα: Σάββατο 3 Δεκέμβρη, Φυλακές Κορυδαλλού, 13.00 | Τοπικός Συντονισμός Αθήνας- Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Μέσα στον Οκτώβρη η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζει τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, ένα νόμο με τον οποίο επιτίθεται ευθέως στα δικαιώματα των κρατουμένων, αυστηροποιώντας ακόμη περαιτέρω τις ήδη άθλιες κι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εντός των φυλακών -συνθήκες που επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από την κρατική εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Έτσι το κράτος εντείνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης μέσα από μία σειρά διατάξεων που αφορούν τόσο τους κρατούμενους συνολικά όσο και τους φυλακισμένους αγωνιστές ειδικότερα.
Βασική πτυχή του νέου νόμου αποτελεί η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος των αδειών καθώς αυστηριοποιούνται τα χρονικά όρια έκτισης των ποινών προκειμένου να θεμελιωθεί το δικαίωμα άδειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το πλήθος των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κατοχύρωσή της. Η περιστολή των αδειών επεκτείνεται με τον νέο νόμο και στις εκπαιδευτικές άδειες, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησής τους όσο και ως προς τους λόγους ανάκλησης, ναρκοθετώντας, υπονομεύοντας και τελικά στερώντας το δικαίωμα των κρατούμενων στην εκπαίδευση. Επιπλέον, εισάγονται ειδικές διατάξεις περιστολής των αδειών που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες κρατούμενων, όπως είναι όσοι εκτίουν ποινές για «τρομοκρατία» ή «εγκληματική οργάνωση», το νομικό πλαίσιο το οποίο αξιοποιεί κατασταλτικά το κράτος έτσι ώστε να φυλακίσει αγωνιστές. Με τις νέες αυτές τροποποιήσεις πρακτικά το κράτος αφαιρεί το δικαίωμα στην άδεια από τους πολιτικούς κρατούμενους, όπως ο Δ. Κουφοντίνας ο οποίος στερείται εκδικητικά εκ νέου άδειες για τα αμέσως επόμενα έτη.
Πέρα από την περιστολή και κατάργηση των αδειών, ο νέος νόμος θεσμοθετεί εκ νέου φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) στις οποίες θα υπάγονται όσοι κρατούμενοι κρίνονται ως «επικίνδυνοι για την τάξη», στοχεύοντας ξεκάθαρα σε ένα ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους εντός της φυλακής. Επιχειρείται δηλαδή από τη μία η απομόνωση, η εξόντωση και ο αποκλεισμός των «απείθαρχων» κρατούμενων -πολιτικών και ποινικών- από το σύνολο των υπόλοιπων φυλακισμένων και από την άλλη ο εκφοβισμός των τελευταίων μέσω της καταστολής και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων αντιστέκονται ενάντια στις συνθήκες κράτησης. Έτσι η διάταξη αυτή έχει ως σκοπό να χτυπηθούν οι αγώνες των κρατούμενων μέσω των νέων θεσπισμένων εκδικητικών μέτρων. Χαρακτηριστική έκφανση του ολοκληρωτικού περιεχομένου του νέου σωφρονιστικού κώδικα αποτελεί η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.
Οι κατασταλτικές και επιθετικές για τα δικαιώματα των κρατουμένων διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα καθώς και η επίταση του καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους σκιαγραφούν την προσπάθεια επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού κράτους και κεφαλαίου εντός των φυλακών μέσω μιας συνθήκης ασφυκτικού εγκλεισμού. Ο νόμος αυτός έρχεται να εκπληρώσει την συνάρμοση του ελληνικού κράτους με τις ευρωπαϊκές κατασταλτικές νομοθεσίες για τις φυλακές σε μία περίοδο όπου οι καπιταλιστές και το κράτος ξεδιπλώνουν μία ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην κοινωνική και ταξική βάση. Οι συνεχείς αντεργατικοί νόμοι, η διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, η όξυνση της πατριαρχικής βίας, η περιστολή των διαδηλώσεων, η λεηλασία του φυσικού κόσμου, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, οι κρατικές δολοφονίες μεταναστών στα χερσαία και υδάτινα σύνορα, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των μιλιταριστικών σχεδιασμών με φόντο τις πολεμικές συγκρούσεις στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο πλέον και όχι μονάχα στην ευρύτερη καπιταλιστική περιφέρεια, αποτελούν μερικές από τις πτυχές της επίθεσης των κυρίαρχων στους πληβείους, μέρος της οποίας είναι και ο νέος σωφρονιστικός κώδικας.
Είτε εντός είτε εκτός των τειχών των φυλακών, οι αντικοινωνικοί σχεδιασμοί κράτους και κεφαλαίου -σχεδιασμοί που έχουν συνέχεια ανεξαρτήτως κυβέρνησης όπως φάνηκε κι από τον αγώνα των κρατούμενων ενάντια στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν ως σκοπό το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, την εξόντωση των αγωνιστών, τον ιδεολογικό και πολιτικό αφοπλισμό των πληβείων απέναντι στους εξουσιαστές. Οι φυλακίσεις, οι διώξεις, οι εκκενώσεις των καταλήψεων και των δομών του αναρχικού κινήματος, η περιστολή των αδειών των κρατουμένων, η επίταση του καθεστώτος εξαίρεσης μέσα στις φυλακές δεν αφορούν μονάχα τα πιο προωθημένα και ριζοσπαστικά κομμάτια των αγωνιστών αλλά λειτουργούν παραδειγματικά επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τους καταπιεσμένους. Σκοπός δεν είναι άλλος από την πλήρη καθυπόταξη της κοινωνίας σε ένα καθεστώς φτώχειας, εξαθλίωσης και αφαίμαξης, δίχως καμία άλλη προοπτική πέρα από τη δυστοπία του κόσμου της εκμετάλλευσης και της υποδούλωσης που επιφυλάσσουν οι καταπιεστές. Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσει τους σχεδιασμούς του, το χρεοκοπημένο κρατικό καπιταλιστικό σύστημα εξουσίας επιστρατεύει την κρατική βία και καταστολή, εγκαθιδρύει ένα αστυνομοκρατούμενο περιβάλλον σε κάθε πτυχή της ζωής και αναβαθμίζει το νομικό του οπλοστάσιο προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στις αντιστάσεις που αναπτύσσονται.
Είναι το πολιτικό προσωπικό που νομοθετεί τους περαιτέρω όρους εκμετάλλευσης, εγκλεισμού και καταστολής. Είναι η αστική δικαιοσύνη που καταδικάζει τους φτωχούς, στοχοποιεί και εκδικείται τους αγωνιστές στα κελιά της αστικής δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα συγκαλύπτει μπάτσους βιαστές, παιδοβιαστές, κυκλώματα trafficking και αφήνει ελεύθερους τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Είναι οι μπάτσοι που δέρνουν, σκοτώνουν και φυλάνε τα συμφέροντα των εξουσιαστών. Είναι το κράτος, το κεφάλαιο, η εξουσία.
Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, οι κρατούμενοι στον Κορυδαλλό από τις 28/10 και μετέπειτα σε μία σειρά από φυλακές της χώρας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις αρνούμενοι το μεσημεριανό κλείδωμα στα κελιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις και το μεροκάματο. Με αυτό τον τρόπο δίνουν έναν αγώνα αντιστεκόμενοι απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων τους και την περαιτέρω αυστηροποίηση των συνθηκών εγκλεισμού που εισάγει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας.
Απέναντι στον νέο σωφρονιστικό κώδικα, τον περιορισμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, την διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα στο σύνολό της, να στηρίξουμε με την αλληλεγγύη μας τον αγώνα των κρατούμενων στις φυλακές για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, οι οποίες έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες και εξεγέρσεις εντός των φυλακών. Ένας αγώνας που δεν περιορίζεται στα στενά όρια των φυλακών, καθώς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων αφορά το σύνολο των καταπιεσμένων οι οποίοι βιώνουν την ταξική εκμετάλλευση του κρατικού καπιταλιστικού συστήματος. Να σπάσουμε την ασφυκτική συνθήκη που το κράτος με τους μηχανισμούς του επιχειρεί να επιβάλλει. Να παλέψουμε για την πανανθρώπινη χειραφέτηση, για μία κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗ, ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

 

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Πρόσφατα άρθρα