Κυκλοφόρησε η πρώτη δουλειά των ελευθεριακών εκδόσεων "Ναυτίλος" για το 2022.

Πρόκειται για το δοκίμιο του Ιταλού αναρχικού Luigi Fabbri (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει το έργο του "Αστικές επιδράσεις στον αναρχισμό") Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Σκέψεις πάνω στον φασισμό σε μετάφραση και πρόλογο του Στάθη Κώστογλου.

Γραμμένο το 1921 το δοκίμιο του Fabbri αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του φασιστικού φαινομένου, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις του συγγραφέα επιβεβαιώθηκαν μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσα από τη ζωντανή αφήγηση του Fabbri τα -σύγχρονα τότε- γεγονότα της Κόκκινης Διετίας, τον ρόλο των αναρχικών και των μαρξιστών στην εξέλιξη της ταξικής πάλης, τον μανιασμένο αγώνα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο για την έλευση της κοινωνικής επανάστασης.

Ο συγγραφέας δεν διστάζει με αντικειμενικό πνεύμα να αναδείξει τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν το κοινωνικό ξέσπασμα στην ήττα με αποτέλεσμα την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να στέλνετε τις παραγγελίες σας και στη σελίδα του Ναυτίλου. Επίσης στην Αθήνα διατίθεται στο αναρχικό- αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια και στην Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

 

[Από το κείμενο του συγγραφέα]

Η βασική δύναμη του φασισμού είναι εκείνο το είδος της δύναμης που αντιστοιχεί σε μια ευρεία συμμαχία συμφερόντων, όλων εκείνων των συμφερόντων, επιδιώξεων και δυνάμεων που βρίσκονται υπό την απειλή της επανάστασης, του σοσιαλισμού και του προλεταριάτου. Κατά μια έννοια, ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν οι συντηρητικοί, καθώς (όπως επισημάναμε και νωρίτερα) οι κλασικές μορφές αντίδρασης ήταν ανεπαρκείς ή ζημιογόνες. Από τη μια, χρειάζονταν να αφήσουν στο κράτος το προσωπείο της νομιμότητας και του φιλελευθερισμού, αλλά την ίδια στιγμή να το ακινητοποιούν, έτσι ώστε να έχουν χέρια ελεύθερα για να επιτεθούν στο προλεταριάτο σε κάθε πτυχή του, ακόμα και στην πιο νομοταγή και μετριπαθή, με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των πιο βίαιων, αγνοώντας δημοκρατικά, νομικά ή συναισθηματικά ζητήματα και διαχωρισμούς.

 

[Από το σημείωμα του μεταφραστή]

Οι παρατηρήσεις του Φάμπρι, έναν χρόνο πριν κράτος και κεφάλαιο πραδώσουν την εξουσία στον φασισμό, είναι εξαιρετικά διορατικές και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και του αναρχικού κινήματος, εκείνων των απλών ανθρώπων που είδαν τον φασισμό ως μια επίθεση στο σύνολο της τάξης τους από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, εκείνων των αγωνιστών που έδωσαν τις πρώτες μάχες, είδαν τους συντρόφους τους να πέφτουν σ' αυτές και προσπάθησαν να ανακόψουν τη φασιστική επέλαση.

 


Πρόσφατα άρθρα