Το ντοκιμαντέρ ''9 ημέρες πίσω από τα οδοφράγματα'' ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες της κατάληψης στην οδό Rezgeit στην Κοπεγχάγη. Τότε μπροστά στο κύμα της επερχόμενης καταστολής οι καταληψίες καθώς και πλήθος αλληλέγγυων αποφάσισαν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με το κράτος, προκειμένου να υπερασπιστούν την κατάληψη και το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις ζωές τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει μια αυξανόμενη κατασταλτική κίνηση του κράτους απέναντι στις καταλήψεις και τις δομές του κινήματος, μια σειρά κατασταλτικών χτυπημάτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συγκυρία. Βλέποντας τον εντεινόμενο κοινωνικό αναβρασμό και την αγανάκτηση, το κράτος προσπαθεί να διαλύσει κάθε αντίσταση, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μια φορά το αναρχικό κίνημα και τις δομές αγώνα. Μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη το κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά, υπερασπιζόμενο τους χώρους του, την πολιτική του παρουσία, τα κεκτημένα χρόνων προσπάθειας κι αγώνα. 

Το συγκεκριμένο  ντοκιμαντέρ μεταγλωττίστηκε και προβλήθηκε στην κατάληψη libertatia το Σεπτέμβριο του '09, στην έξοδο από μια περίοδο αναμονής για τις καταλήψεις μιας και είχε εξαγγελθεί κρατική επίθεση ήδη από την προηγούμενη άνοιξη.

 



 

εναλλακτικός σύνδεσμος εδώ

 

Οι καταλήψεις και οι χώροι αγώνα μάχονται και αντιστέκονται.

 

"...Τα τελευταία δύο χρόνια, με τη σκλήρυνση της κρατικής διαχείρισης απέναντι στις δομές αγώνα και κάθε πεδίο αντίστασης γενικότερα, είδαμε μια σειρά καταλήψεων και αυτοοργανωμένων χώρων να χτυπιούνται και να χάνονται. Πολλές φορές αυτό θεωρήθηκε κάτι δεδομένο, κάτι που δεν μπορούμε να ανασχέσουμε. Άλλες φορές πάλι μειώθηκε η σημασία των χώρων αυτών και η ευρύτερη προσφορά των κατειλημμένων δομών. Σαν να αποτελούν κάτι αναχρονιστικό που νομοτελειακά θα χαθεί. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις, όπως αυτή των συντρόφων και των συντροφισσών της Rosa Nera, που δείχνουν έμπρακτα ότι η υπεράσπιση των κατειλημμένων δομών αφορά όλον τον κόσμο του αγώνα. Τέτοιες περιπτώσεις μας γεμίζουν δύναμη και πείσμα για να συνεχίσουμε. Από την κατειλημμένη για 13 χρόνια Libertatia στέλνουμε τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς και τον κινηματικό μας σεβασμό στην ανακατειλημμένη Rosa Nera. Τα μαύρα ρόδα μια ζωή ανθίζουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν...''
απόσπασμα από το κείμενο αλληλεγγύης της κατάληψης Libertatia για την ανακαταληψη στης Rosa Nera.


Πρόσφατα άρθρα