Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί συνέχεια των μέτρων λιτότητας των προηγούμενων δεξιών κυβερνήσεων Θαπατέρο και Ραχόι (2010 και 2012), ενώ το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, των ρεφορμιστικών συνδικάτων (CCOO,UGT) και της εργοδοτικής CEOE. Η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει στο επίκεντρό της το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και επηρεάζει έντονα το κόστος και τις διαδικασίες απολύσεων, ενώ αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο της Επόμενης Γενιάς της ΕΕ (στην Ισπανία έχουν διατεθεί 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια από τα 750 δισεκατομμύρια του Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ).

Avui milers de persones convocades per la Taula Sindical ens hem manifestat per la derogació real de les reformes laborals. Aquí teniu el video-resum de la jornada.

Sí hi ha alternativa: DEROGACIÓ! pic.twitter.com/TWqOYEEAOg

— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) January 29, 2022

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε μια σειρά πόλεων της Καταλονίας ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση ήταν ιδιαίτερα μαζικές, με 3.000 κόσμου να πλαισιώνει τα καλέσματα αναρχοσυνδικαλιστικών (CGT, CNT, Solidaritat Obrera) και αριστερών συνδικαλιστικών οργανώσεων (Intersindical Alternativa de Catalunya-IAC, Coordinadora Obrera Sindical-COS, Comissions Obreres de Base-Cobas) κι εκατοντάδες άλλους να κατεβαίνουν στους δρόμους της Ταραγόνα, του Σαμπαντέλ και της Γέιδα. Οι πορείες αυτές ακολουθούν μια σειρά κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, όπως η απεργία που έγινε για την υγεία τον Μάρτιο του 2021 και οι εργατικές απεργίες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Οι πορείες πλαισιώθηκαν επίσης από ομάδες του κινήματος για τη στέγαση, ομάδες συνταξιούχων, ελευθεριακές οργανώσεις και συλλογικότητες, οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κτλ. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το επόμενο ραντεβού να είναι αύριο, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, το απόγευμα. 

Demà dijous doble convocatòria contra la #ReformaLaboral

📌 A les 11h Delegació del Govern
📌 A les 19h Foment del Treball
Recuperem els nostres drets, prou concessions a la patronal pic.twitter.com/UXfCliBfsM

— CGT Catalunya 🚩🏴 (@CGTCatalunya) February 2, 2022

 

Πηγές: CGTEuraktiv