Συνέντευξη του Subcomandante Moisés που δόθηκε στη σελίδα Pozol στις 2 Μάη 2021, και μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη σελίδα Voices In Movement στις 13 Μάη.

Καθώς ο εκπρόσωπος του EZLN Subcomandante Moises στέκεται στην αποβάθρα βλέποντας τη μοίρα 421 να απομακρύνεται από τον ορίζοντα στα γαλαζοπράσινα νερά του Cancun του Μεξικό, κάνει το ακόλουθο σχόλιο στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, "θα έπρεπε να τους ρωτήσουμε τι πρόκειται να μοιραστούν με τους Ευρωπαίους… και αν είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε ή όχι. ”

"Ακολουθούμε τη διαδρομή που (οι Ισπανοί) έκαναν πριν από 500 χρόνια", δήλωσε ο Subcomandante Moisés στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης στην τελετή αναχώρησης. "Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθούμε τη διαδρομή για να σπείρουμε τη ζωή, όχι όπως πριν από 500 χρόνια. Είναι εντελώς το αντίθετο. Άνδρες, γυναίκες, άνθρωποι όλων των φύλων, όλων των Καρακόλ, όλων των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης θα συμμετάσχουν, αλλά αυτό είναι μόνο το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού. "

Τι θα πούμε στους άντρες και τις γυναίκες της Ευρώπης; "Θα μοιραστούμε μαζί τους ότι η ζωή κινδυνεύει, τόσο για τον κόσμο στις πόλεις όσο και για τον κόσμο στην ύπαιθρο. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τίποτα. "

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σχολίασε ότι είναι απαραίτητο να «πολεμήσουμε ενάντια στον καπιταλισμό γιατί καταστρέφει τη Μητέρα Φύση. Το γεγονός είναι ότι σε 500 χρόνια δεν έχουμε καταστρέψει εμείς τη φύση, αλλά ο καπιταλισμός το έχει κάνει. Την έχει μολύνει, και γίνεται όλο και χειρότερο, γι 'αυτό πάντα προειδοποιούμε ότι θα καταρρεύσει κάποια μέρα, και τότε θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. "

Σχολίασε επίσης ότι οι προσπάθειες συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συντρόφους "προχωρούν, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Πηγαίνουμε εκεί για να δούμε πώς προχωρούν τα πράγματα και πόση οργανωτική δύναμη υπάρχει ".

Ο Subcomandante Insurgente Moisés επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά Zapatistas θα συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι. "Παλεύουμε για τα διαβατήριά τους. Θα παίξουν με παιδιά της Ευρώπης και θα ζωγραφίσουν cayucos όπως αυτά που στέλνουμε. Τα παιδιά Zapatistas πηγαίνουν εκεί για να μοιραστούν. "

Εν μέσω αμέριστης αγάπης και υποστήριξης για το ζαπατιστικό ταξίδι, ο Subcomandante Moisés αποχαιρετά το πλήρωμα. Έχει βοηθήσει στις προσπάθειες προετοιμασίας της ναυτικής αντιπροσωπείας, όπως η φροντίδα των τεσσάρων cayucos από την Τσιάπας, αλλά πιο συγκεκριμένα με τη μοίρα 421, η οποία σήμερα ταξιδεύει στην Ευρώπη.

Σας ευχόμαστε ένα ασφαλές ταξίδι και προσβλέπουμε στις επόμενες αναφορές από τους Tercios Compas.


Πρόσφατα άρθρα