Αναδημοσίευση: έρευνα της Άννας Νίνη και του Μπάμπη Πολυχρονιάδη που δημοσιεύτηκε στο site Omniatv σχετικά με την επιχείρηση συγκάλυψης του κυκλώματος trafficking της greek mafia

 

Υπόθεση Κολωνού: Μέγα δικαστικό σκάνδαλο προ των πυλών


Η δίκη θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τον οίκο ανοχής στον οποίο ο Μίχος κατηγορείται ότι εξέδιδε τη 12χρονη να μένει τελείως έξω από το «κάδρο» της Δικαιοσύνης – Ο ρόλος και οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ που θυμίζουν την υπόθεση της Ηλιούπολης

Στις 8 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση του Κολωνού με συνολικά 26 κατηγορούμενους. Ανάμεσα τους βρίσκεται ο Ηλίας Μίχος, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη, αλλά και η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού.

Στο πολυσέλιδο βούλευμα, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για σωρεία αδικημάτων. Μεταξύ άλλων και κατά περίπτωση για: βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου, τέλεση γενετήσιας πράξης με πρόσωπο που είναι εν γνώσει του δράστη θύμα εμπορίας ανθρώπων κ.α. , ενώ κάποιες από τις κατηγορίες επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Στο κατηγορητήριο, όμως, δεν περιλαμβάνεται – έστω για συνέργεια – κανένα άτομο από τον οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας στον Κεραμεικό, για τον οποίο η ανήλικη κατέθεσε ότι οδηγούνταν εκεί από τον Ηλία Μίχο. Σαν να μπορεί ο καθένας να οδηγεί ένα ανήλικο παιδί σε έναν οίκο ανοχής, και να το αναγκάζει να εκδίδεται χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με κανέναν.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, η Δικαιοσύνη δεν θα ακουμπήσει για ακόμη μία φορά – όπως και στην περίπτωση της Ηλιούπολης – το κύκλωμα trafficking που συνδέεται με την υπόθεση της Greek Police Mafia, ειδικά δε από τη στιγμή που δεν υπάρχει εποπτεία ξένων υπηρεσιών, όπως στην «επιχείρηση Αμαρυλλίς» το καλοκαίρι που μας πέρασε.

 

Η έφοδος στον λάθος οίκο ανοχής


Στις 12 Οκτωβρίου 2022 εμφανίστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η Κωνσταντίνα Καρατζιώτη, για να καταγγείλει ότι είδε τον Μίχο να βγαίνει με το κορίτσι από έναν οίκο ανοχής «στο Γκάζι». Η κυρία Καρατζιώτη πιάστηκε σε πολλά σημεία να λέει άλλα on camera στους δημοσιογράφους και άλλα λίγη ώρα μετά στην ανακρίτρια όπου κατέθεσε, κάτι που προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της.

Ωστόσο, επειδή η Καρατζιώτη στις δηλώσεις της δεν είχε πει στους δημοσιογράφους την διεύθυνση του οίκου ανοχής, όταν έκλεισαν οι κάμερες, εκείνοι -παρουσία και δικηγόρων- της ζήτησαν να τους πει πού βρίσκεται. Η Καρατζιώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τους είπε Κασσάνδρας 6 στην Αθήνα, και κάποιοι δημοσιογράφοι πληκτρολογώντας τη διεύθυνση εντόπισαν στους Χάρτες της Google το «γκρι διώροφο κτίριο» που μετέπειτα αναγνώρισε και το κορίτσι. Και πράγματι, αυτό το κτίριο εμφανίζει η πληκτρολόγηση της «Κασσάνδρας 6» η Google – παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα το γκρι διώροφο κτίριο ανήκει τελικά σε άλλο αριθμό, δηλαδή στο 4.

Η Καρατζιώτη κατέθεσε το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου και, το βράδυ κιόλας της ίδιας ημέρας, η αστυνομία, χωρίς να διασταυρώσει την καταγγελία, π.χ. με φωτογραφία για την επαλήθευση της διεύθυνσης, πραγματοποίησε έφοδο στην οδό Κασσάνδρας 6, όπου συνέλαβε τέσσερεις αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν στον οίκο ανοχής. Μία από αυτές αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της ότι ο «κύριος Βασίλης» την είχε προσλάβει, ότι αυτός είχε τον οίκο ανοχής, αυτός τις πληρώνει. Μόνο που η αστυνομία, επειδή δεν είχε ταυτοποιήσει το κτίριο, δεν πήγε στο γκρι διώροφο αλλά σε μία μονοκατοικία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Λίγες ημέρες αργότερα, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι η πραγματική ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής ήταν μία γυναίκα που ήταν κατηγορούμενη σε μεγάλη υπόθεση που είχε ερευνήσει η ΕΥΠ το 2017-2018.

Η μεγάλη υπόθεση δεν ήταν άλλη από τη δίκη της Greek Police Mafia την οποία παρακολουθούσε επί μήνες τότε το Reporters United, το οποίο αποκάλυψε ότι η κατηγορούμενη με το ψευδώνυμο «Μαρίνα» ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας αριθμός 6, μέχρι και το 2016.

Η «Μαρίνα» ήταν κατηγορούμενη στη δίκη της Greek Police Mafia ως «ταμίας» που συνέλλεγε τα χρήματα της «προστασίας» από τα «σπίτια» σε Βοτανικό και Καλλιθέα. Τα χρήματα αυτά έφταναν στα χέρια του δολοφονηθέντα «αρχιταμία» της οργάνωσης Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος, σύμφωνα με πόρισμα της ΕΥΠ, τα έδινε σε υψηλόβαθμους της ΕΛ.ΑΣ.

 

Το «φιάσκο» της οδού Κασσάνδρας και ο «κύριος Βασίλης»


Από τις καταθέσεις της ανήλικης προκύπτει ότι η πρώτη της αναφορά στον οίκο ανοχής έγινε στις 12 Οκτωβρίου 2022, κατά την τρίτη κατάθεση της στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Την 1η Νοεμβρίου του 2022, στην τέταρτη κατάθεσή της, αναγνώρισε «επίσημα» το γκρι διώροφο κτίριο μέσα από φωτογραφίες που της έδειξαν. Αυτό δεν ήταν το Κασσάνδρας 6, αλλά το Κασσάνδρας 4.

kassandras 4

Το γκρι διώροφο κτίριο της οδού Κασσάνδρας 4

 

kassandras 6

Η μονοκατοικία της οδού Κασσάνδρας 6

Στη δικογραφία του Κολωνού υπάρχουν δύο έφοδοι σε οίκους ανοχής: αυτός που έγινε στο Κασσάνδρας 6 στις 12 Οκτωβρίου 2022, την ίδια μέρα με την κατάθεση της Καρατζιώτη, και εκείνος που έγινε έναν ολόκληρο μήνα μετά την κατάθεση και την αναγνώριση της ανήλικης, την 1η Δεκεμβρίου 2022, στο Κασσάνδρας 4 και 4Β.

Όταν η Καρατζιώτη κατέθεσε στην ανακρίτρια, ανέφερε ότι ήταν μισθώτρια του ακινήτου στην Κασσάνδρας 6, ότι τη διαχείριση του οίκου ανοχής την είχε κάποιος «Βασίλης» και ότι εκείνη τη μέρα που είδε τον Μίχο με το κορίτσι, είχε πάει να πάρει το ενοίκιο.

Μετά το «φιάσκο» της λάθος εφόδου, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο που αναγνώρισε η ανήλικη, στο κτίριο της Κασσάνδρας 4, οι εργαζόμενες γυναίκες που προσήχθησαν κατέθεσαν άλλο όνομα ως υπεύθυνου στον οίκο ανοχής και όχι αυτό του «κυρίου Βασίλη», ο οποίος είχε κατονομαστεί ως «αυτός που προσλαμβάνει και πληρώνει» από την εργαζόμενη στο κτίριο του αρ. 6.

Το λάθος της Καρατζιώτη δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ πήγε στο σωστό κτίριο έναν ολόκληρο μήνα, αφότου η ανήλικη το αναγνώρισε με τη σωστή διεύθυνση. Άλλωστε η Καρατζιώτη, στο «γκρι διώροφο» που κατέθεσε πως είδε τον Μίχο με το κορίτσι, δηλαδή σε αυτό που στην πραγματικότητα ήταν το Κασσάνδρας 4Β και όχι το 6, ανέφερε σε αυτό την ύπαρξη του «κυρίου Βασίλη». Δηλαδή ο «κύριος Βασίλης» στην πραγματικότητα συναντάται και στο Κασσάνδρας 6 και στον αριθμό 4.

 

Επιχείρηση «Αμαρυλλίς»: Πώς συνδέεται η «Μαρίνα» με τον «κύριο Βασίλη» 

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς» σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, από τα οποία 11 ως μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων (trafficking) που συνδέονταν μεταξύ τους και τα υπόλοιπα ως προσωπικό οίκων ανοχής.

Η επιχείρηση «Αμαρυλλίς» έγινε υπό την «εποπτεία» των αμερικανικών αρχών. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου 2023, όταν η ΕΛ.ΑΣ έκανε ανακοινώσεις για την υπόθεση, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα), της Interpol και της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν η «Μαρίνα», η οποία και προφυλακίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και ο «κύριος Βασίλης», οι οποίοι στη σχετική δικογραφία αναφέρονται ως αρχηγικά μέλη των δύο κυκλωμάτων που εκμεταλλευόντουσαν αλλοδαπές, κυρίως από την Κολομβία. Όλα αυτά ελάμβαναν χώρα σε 12 οίκους ανοχής, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονταν στην οδό Κασσάνδρας, ο ένας στον «πραγματικό» Κασσάνδρας 6 (μονοκατοικία) και ο άλλος στο Κασσάνδρας 3.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ σε σχετικά έγγραφα αποκάλυψε ότι η «Μαρίνα ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες στις αρχές» και ότι το 2013 είχε κατηγορηθεί για σωματεμπορία και βιασμούς ανήλικης ημεδαπής σε πέντε διαφορετικούς οίκους ανοχής που εκμεταλλευόταν στις οδούς Φυλής, Ιάσωνος και Φωκαίας.

 

Συγκάλυψη με «συνταγή» από την υπόθεση Ηλιούπολης


Στην υπόθεση της Ηλιούπολης, όπου ο αστυνομικός Δ. Μπουγιούκος βίαζε και εξέδιδε την 19χρονη Ε., κατηγορούμενος ως συνεργός του ήταν ο Ι.Λ., ο γιός της «Μαρίνας». Η 19χρονη είχε καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ ότι η «Μαρίνα παρουσιαζόταν ως ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας «kingshustlers» μέσω της οποίας την εξέδιδε ο αστυνομικός, και πως εκείνη έκανε κουμάντο.

Τη μαρτυρία της Ε. για τη σύνδεση του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου με τη «Μαρίνα», επιβεβαιώνει και η έκθεση ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων της ίδιας της αστυνομίας. Σ’ αυτήν περιέχονται συνομιλίες του αστυνομικού με γνωστό δικηγόρο των Αθηνών, στις οποίες αναφέρεται πως είχε πληρωθεί για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας σε υπόθεσή της, την οποία μάλιστα έχασε.

Στην 4η δικάσιμο της δίκης για την υπόθεση της Ηλιούπολης, οι συνήγοροι υποστήριξης κατηγορίας, Αντωνία Λεγάκη και Δήμητρα Κεραμυδά, ζήτησαν να κληθεί ως μάρτυρας η «Μαρίνα». Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση, ενώ ο εισαγγελέας απάντησε πως «Δεν βλέπω ανάγκη να κληθεί, δεν εξετάζουμε την συμπεριφορά του κατηγορουμένου και όποιες επαφές είχε διαδικτυακά. Το αποδεικτικό υλικό που έχουμε αρκεί».

Όμως δεν αρκούσε το αποδεικτικό υλικό. Ο Δημήτρης Μπουγιούκος – παρότι κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα – αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. Ο δε γιος της «Μαρίνας», ο Ι.Λ., αθωώθηκε για τις κατηγορίες. Η Δικαιοσύνη και οι Αρχές δεν απασχόλησαν ποτέ τη Μαρίνα, η οποία δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει για αυτή την υπόθεση.

apospasma 0

Απόσπασμα από το παραπεμπτικό βούλευμα για την πρώτη δικογραφία στην υπόθεση του Κολωνού 

Στην υπόθεση του Κολωνού, το παραπεμπτικό βούλευμα, οξύμωρα παραδέχεται και υιοθετεί την κατάθεση της ανήλικης ότι ο Μίχος την οδηγούσε στον οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 4. Σύμφωνα με το βούλευμα : «Ο Μίχος ορισμένες φορές (τουλάχιστον 5) εξέδιδε το παιδί και σε οίκο ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 4, στην περιοχή του Κεραμεικού, όπου στις επισκέψεις του εκεί υποδεχόταν και συνευρισκόταν με πέντε άγνωστους άνδρες κάθε φορά, τη συνάντηση με τους οποίους είχε εκ των προτέρων διευθετήσει ο εκμεταλλευτής του. Αφού προηγουμένως είχε συνευρεθεί μαζί του στον ίδιο χώρο». Παρόλα αυτά, κανείς από τον οίκο ανοχής, ούτε ιδιοκτήτης/τρια, ούτε μισθωτής/τρια, δεν παραπέμπεται με καμία κατηγορία.

***

Η ΕΛ.ΑΣ υπό την πίεση της Interpol έδειξε ότι είχε τις δυνατότητες να βρει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των οίκων ανοχής που εκμεταλλεύονταν τις Κολομβιανές γυναίκες. Στην περίπτωση της 12χρονης, με την ανοχή της Δικαιοσύνης, δείχνει απροθυμία να πράξει το ίδιο, με αποτέλεσμα σε ένα μήνα να ξεκινάει άλλη μία δίκη στην οποία θα καθήσουν στο εδώλιο μόνο κάποιοι από τους ενόχους – που είναι, ωστόσο, αναλώσιμοι για τα κυκλώματα τράφικινγκ.