Ενάντια στις επαναπροωθήσεις, τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,τις εκδιώξεις και τις δολοφονίες

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Το ελληνικό κράτος, ως συνοριοφύλακας της Ευρώπης-Φρούριο, διαχρονικά ακολουθεί και εκφράζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αντιμεταναστευτική πολιτική που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά επιχειρούν μία, άνευ όρων, επίθεση εναντίον των λαών της καπιταλιστικής περιφέρειας μέσα από πολέμους, στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανατροπή καθεστώτων και την επιβολή νέων με στόχο τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση ολόκληρων πληθυσμών, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τον ξεριζωμό. Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος, από τον φράχτη του Έβρου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι τα ναυάγια στο Αιγαίο και τις παράνομες επαναπροωθήσεις διευρύνει την δολοφονική στρατηγική του.

Τον τελευταίο χρόνο, η άνοδος των εξαναγκαστικών επιστροφών με τη χρήση βίας σηματοδοτεί την συνέχιση της απάνθρωπης, εξευτελιστικής και ταπεινωτικής μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών, με κλοπές προσωπικών αντικειμένων, ξεγυμνώματα, ξυλοδαρμούς ως και απαγωγές σε παράνομα κέντρα κράτησης μέχρι την επίσης παράνομη επαναπροώθησή τους. Το ελληνικό καθεστώς με τη συνδρομή του δολοφονικού μηχανισμού της Frontex επιχειρεί την παρεμπόδιση και βύθιση βαρκών και πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων μεταναστών και αγνοούμενων στα νερά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη. Με πιο πρόσφατα τα ναυάγια στη Ρόδο όπου αγνοούνται 50 άνθρωποι, στη Χίο στις ακτές της οποίας ξεβράστηκαν 3 νεκροί πρόσφυγες και στα Κύθηρα όπου 180 περίπου μετανάστες επί σειρά ημερών δεν έλαβαν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωσή τους παρά μόνο όσα συγκεντρώθηκαν από αλληλέγγυο κόσμο που βρισκόταν στο νησί. Ενώ στις 6/9 έγινε γνωστός ο θάνατος ενός 4χρονου κοριτσιού από ασιτία και αφυδάτωση σε βάρκα με 61 πρόσφυγες στα νότια της Κρήτης, η οποία επί μέρες εξέπεμπε sos, χωρίς καμία ανταπόκριση από το ελληνικό κράτος.

Όπως ακριβώς στα υδάτινα σύνορα έτσι ακριβώς η ίδια θανατοπολιτική εφαρμόζεται και στο χερσαίο βόρειο σύνορο του Έβρου όπου ελληνικό και τούρκικο κράτος εργαλειοποιούν ανθρώπινες ψυχές για τα δικά τους πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Το τελευταίο περιστατικό αφορά ομάδα 40 περίπου μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τον ποταμό του Έβρου και συνάντησαν τους δολοφόνους της ελληνικής συνοριοφυλακής, οι οποίοι τους έστειλαν πίσω και τους παράτησαν σε μία νησίδα του ποταμού, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από τσίμπημα σκορπιού.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας επιχειρείται η διαρκής και με σκληρότερους όρους απομόνωση των προσφύγων και μεταναστών από τον κοινωνικό ιστό και ο εγκλεισμός τους σε δομές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τροφή, περίθαλψη και στέγη. Από τις 18 Αυγούστου η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ξεκίνησαν μια σειρά από βίαιες εκδιώξεις μεταναστών στο στρατόπεδο του Ελαιώνα με σκοπό το οριστικό κλείσιμο του camp. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 31 Αυγούστου ο 52χρονος Wares Ali, μετανάστης από το Πακιστάν και πατέρας 3 παιδιών, χάνει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή περιμένοντας για ώρες το ασθενοφόρο. Όπως καταγγέλουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό, καθώς έχουν προηγηθεί άλλα δύο παρόμοια, όπου μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν τους παρέλαβε ποτέ ασθενοφόρο. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον Ελαιώνα είναι τραγική, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες ανάμεσα στους οποίους βρέφη και παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά λόγω της παύσης των χρηματοδοτήσεων και της εξαφάνισης των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν εντός του camp.

Η εδραίωση της φυσικής και ηθικής εξόντωσης των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, είναι απόρροια της ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής πολιτικής και αποτυπώνει τη δολοφονική στρατηγική των κρατών απέναντι στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Από την πλευρά μας ως αναρχικές/οί, ως κομμάτι των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων αντιστεκόμαστε στη ρατσιστική και εγκληματική πολιτική του κράτους απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να διεκδικήσουμε ντόπιοι και μετανάστες την ελεύθερη πρόσβαση όλων μας στα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, τροφή, στέγαση) και να οξύνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς κράτη, σύνορα και εκμετάλλευση.

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, camp Ελαιώνα (Αγίου Πολυκάρπου 85), 18.00

 

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση