//ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΤΡΙΤΗ 26/4/2022 10πμ ΣΘΕ//

Από την πρώτη βδομάδα του Πάσχα με τις σχολές κλειστές και τους/ις φοιτητ(ρι)ες εκτός πόλης ξανά ξεκίνησαν οι εργασίες στο Στέκι στο Βιολογικό. Η αστυνομία είχε στηθεί περιμετρικά του campus κι από τις πρώτες αντιδράσεις των αγωνιστ(ρι)ών που σχημάτισαν συγκέντρωση έγινε ξεκάθαρη η επιθετική στάση της αστυνομίας. Στην πραγματικότητα το βασικό στοίχημα που ήθελε να παίξει το κράτος ήταν η νομιμοποίηση της παρουσίας τους στους χώρους του ασύλου.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της αστυνομίας, με τουλάχιστον 7 εκκενώσεις και πάνω από 150 συλλήψεις, γίνονται σε «νεκρό χρόνο» βασιζόμενοι στην απουσία του φοιτητικού σώματος προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν νέους συσχετισμούς. Το κτήριο της ΣΘΕ περικυκλώθηκε από την αρχή και δεκάδες διμοιρίες αστυνομικών βρίσκονταν από το πρωί στο campus. Όταν μάλιστα παρεμποδίζονταν οι εργασίες και χανόταν η προσχηματική αιτίαση της παρουσίας τους ασφαλίτες υποδύονταν τους εργαζόμενους, φτιάχνοντας ένα σκηνικό έντασης και προετοιμάζοντας την μόνιμη παρουσία τους.

Το μεταπολιτευτικό παράδειγμα των πανεπιστημίων αλλάζει συλλήβδην. Το άσυλο έχει καταργηθεί με την βούλα της αριστερής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις εντός σχολών, χιλιάδες νέοι/ες μένουν εκτός σχολών εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκατοντάδες ιδρύματα μένουν με άδειες θέσεις και οδηγούνται σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις, έχουν ψηφιστεί όριο φοίτησης, διαγραφές και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητ(ρι)ών. Επιπλέον τα πανεπιστήμια βαθαίνουν τις σχέσεις τους με την κρατική-καπιταλιστική κυριαρχία. Ενισχύεται η οικονομική εξάρτηση από εταιρείες στις οποίες προσφέρουν έρευνα με απλήρωτη κι ανασφάλιστη εργασία προς τα αφεντικά, γίνονται προγράμματα για την αστυνομία κατασκευάζοντας νομικά «πατήματα» και συστήματα ελέγχου ενίσχυσης της καταστολής, καθώς επίσης και με την στρατιωτική βιομηχανία, η οποία αποτελεί βασικό χρηματοδότη, κατασκευάζοντας εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τις εισβολές των μπάτσων παραμονή Πρωτοχρονιάς για την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό», μέχρι τις εισβολές για την εκκένωση της κατάληψη πίσω από το Χημικό και τις εισβολές των τελευταίων ημερών για την κατεδάφιση του στεκιού, το σχέδιο του κράτους είναι ξεκάθαρο. Στόχος είναι η καταστολή των αντιστάσεων και των αγώνων εντός των πανεπιστημίων. Αφού οι μαχητικοί φοιτητικοί αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση – με αιχμή την εναντίωση στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και στην κατάργηση του Ασύλου- κατάφεραν την αναδίπλωση του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τα αρχικά του σχέδια εκείνο επιτίθεται ξανά, με νέα στρατηγική. Όπως λέγαμε και πέρυσι μέσα από την κατάληψη της Πρυτανείας:

«Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και τους αγωνιστές. Ξεδιπλώνει ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο επιβολής, καταστολής και βίας. Οι διαγραφές, το όριο φοίτησης, τα πειθαρχικά επιχειρούν να αλλάξουν συνολικά τη ζωή μας ως φοιτητές/τριες. Παράλληλα η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου και τα συστήματα παρακολούθησης επιχειρούν να εντείνουν τον έλεγχο και την καταστολή όποιου/ας σηκώσει κεφάλι. Τα γεγονότα πρώτης αστυνομικής εισβολής όσο κι αυτά που ήθελαν να επιχειρήσουν στην τελευταία απόπειρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις θεσμοθετούνται ως κανονικότητα με το νέο νόμο. (Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας 9/3/21)»

Την πραγμάτωση ακριβώς αυτού βλέπουμε και σήμερα, με τους μπάτσους να εισβάλλουν όποτε είναι αναγκαίο για την καταστολή των φοιτητικών αγώνων, των καταλήψεων και της ριζοσπαστικής δράσης ευρύτερα. Σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πανεπιστημίου, κυρίως μέσω της πρότασης νόμου «Πανεπιστήμιο 2030» αποκρυσταλλώνεται η εφαρμογή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού σε ακόμα μία πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Απέναντι στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια αποστείρωσης των πανεπιστημιακών χώρων οι φοιτητικοί αγώνες θα νικήσουν. Ήδη, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, τα αντανακλαστικά των φοιτητ(ρι)ών ήταν άμεσα και δύο μέρες οι μπάτσοι δεν πέρασαν αλώβητοι από το πανεπιστήμιο. Με όπλο μας την αυτοοργάνωση, με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις να αποτρέψουμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ορκίζεται στις 17 Μάη.

ΠΟΡΕΊΕΣ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΎΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΈΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΆΣΥΛΟ ΑΝΉΚΕΙ Σ’ΌΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΈΞΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΣΧΟΛΈΣ ΜΠΆΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΊΑ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 19/4

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

 

afisa quieta aprilis mpatsoi auth