Το Κράτος πάντα θα δολοφονεί,
η Εξέγερση πάντα θα είναι δίκαιη
13 χρόνια από την δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου, Όλοι/ες στον Δρόμο.


Στις 6/12/2008 ο 15χρονος αναρχικός μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα μαζί με τον Β. Σαραλιώτη. Άμεσα, το Κράτος και τα ΜΜΕ επιχείρησαν να αποσιωπήσουν και να αποκρύψουν το γεγονός της δολοφονίας ή να το παρουσιάσουν ως «μεμονωμένο περιστατικό». Η δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου στις 6/12/08 πυροδότησε συγκρούσεις στο κέντρο των μητροπόλεων και έδωσε το έναυσμα για ανυπακοή, αυτοδιεύθυνση και αντιπαράθεση με το κράτος, τους θεσμούς και τους φύλακές τους. Σίγουρα ο Δεκέμβρης του ’08 αποτέλεσε σημαντικό σημείο της σύγχρονης ιστορίας και ιδιαίτερα του αναρχικού κινήματος. Τότε φάνηκαν έντονα για μία ακόμη φορά τα σαθρά θεμέλια του σάπιου αυτού κόσμου. Ο Δεκέμβρης αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για τους σημερινούς μας αγώνες και έχει χαράξει τον δρόμο για την κοινωνική επανάσταση.

Η κρατική θανατοπολιτική αποτελεί οργανωμένο σχέδιο και με απτά και ορατά αποτελέσματα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν απόκλιση από τον κανόνα αλλά τον ίδιο τον κανόνα. Ένα σύστημα καταπιεστικό και χρεοκοπημένο δεν έχει άλλη επιλογή από την ένταση της εκμετάλλευσης, την επιβολή του φόβου, την βαρβαρότητα και τον αυταρχισμό. Οι δολοφονίες είναι ο θεμέλιος λίθος που το στηρίζει. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Κορκονέας πυροβόλησε τον Αλέξη και τώρα έχει αποφυλακιστεί και κυκλοφορεί ελεύθερος, που τα ένστολα καθάρματα της αστυνομίας έριξαν 38 σφαίρες για να δολοφονήσουν τον 18χρονο ρομά Νίκο Σαμπάνη χωρίς όχι μόνο να μην πάθουν τίποτα αλλά να δεχτούν και τα συγχαρητήρια των θεσμικών και κυβερνητικών εκπροσώπων. Για αυτό, αναβαθμίζονται οι αρμοδιότητες και τα υλικοτεχνικά μέσα της αστυνομίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δημιουργία ενός άρτια εκπαιδευμένου και οπλισμένου σώματος δολοφόνων.

Η χρεοκοπία του κράτους και του κεφαλαίου είναι έκδηλη σε κάθε κοινωνικό πεδίο. Φαίνεται από την εγκληματική διαχείρισης της πανδημίας και τους χιλιάδες νεκρούς, από τις δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων στα χερσαία και υδάτινα σύνορα της χώρας. Όλο αυτό το διάστημα ο κρατικός μηχανισμός αναδιαρθρώνεται, οχυρώνεται και επιτίθεται σε κάθε καταπιεσμένο και αντιφρονούντα. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, η κατάργηση του οκταώρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, και η πληρωμή με ρεπό σκιαγραφούν μια βίαιη επίθεση στους από το κάτω. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε τρεις εργατικές δολοφονίες με αποκλειστικούς υπεύθυνους το κράτος και αφεντικά, του 18χρονου διανομέα Anees Meer στην Καλλιθέα, του 45χρονου ναυτεργάτη στη Cosco Δ. Δαγκλή στο λιμάνι της Πειραιά και του 47χρονου διανομέα Δ. Ασημάκη στην Θεσσαλονίκη. Είναι νεκροί, θύματα του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς που διαρκώς επιτάσσει όλο και πιο απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευσης, ώστε να παράγεται το μέγιστο δυνατό κέρδος για το κεφάλαιο και τα αφεντικά.

Ο ίδιος σχεδιασμός με τις απαραίτητες αναλογίες, ακολουθείται και στον χώρο της εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια. Ο νόμος 4777 και οι διατάξεις του οριοθετούν τους εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Σχηματικά, η ΕΒΕ και οι εξεταστικές δοκιμασίες των μαθητών για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, η περίφημη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και η ποινικοποίηση της απεργίας/αγώνα τους, τα πειθαρχικά συμβούλια και οι διαγραφές προωθούν τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που θα σαρώσει πλήρως την δημόσια παιδεία, για να την μετατρέψει σε προνόμιο με αυστηρά ταξικά κριτήρια που θα λειτουργεί υπό τις αρχές του ανταγωνισμού, του ατομισμού και της πειθάρχησης. Αναγκαίος αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο σχεδιασμός για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που με την «πέννα και το γλομπ» θα τα επιβάλλει και θα μετατρέψει τον πανεπιστημιακό χώρο σε έναν αποστειρωμένο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας. Έναν χώρο –κι αυτόν– αστυνομοκρατούμενο, χωρίς στέκια, καταλήψεις και φοιτητικούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη απειλή εκκένωσης της Κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» στο Α.Π.Θ.

Η εξέγερση το Δεκέμβρη του ’08 ακόμα παραμένει ζωντανή όσο κι αν ο κρατικός μηχανισμός και οι υποτακτικοί του θέλουν να αποσιωπήσουν την κρατική δολοφονία και την εξέγερση, τις συγκρούσεις, και την ίδια την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε. Και το δόγμα της προληπτικής αντι-εξέγερσης στοχεύει στην διατάραξη του νήματος των μαθητών, των νέων, των απείθαρχων και των καταπιεσμένων από την πραγματικότητα της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Στοχεύει στην επικράτηση του φόβου με την ένταση της καταστολής, τις παραδικαστικές μεθοδεύσεις και σκευωρίες, τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, τις συλλήψεις και τους σχεδιασμούς για εκκενώσεις καταλήψεων. Η εξέγερση μένει ζωντανή μέσα από τους αγώνες μας ενάντια στην αστυνομοκρατία, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τους ταξικούς φραγμούς. Ο Δεκέμβρης είναι πηγή έμπνευσης για νέους αγωνιστές που θα καταφέρουν, όχι να τον επαναλάβουν, αλλά να ξεπεράσουν κάθε όριο και να διεκδικήσουν την ζωή που μας αξίζει, την κοινωνική επανάσταση για έναν κόσμο που θα χωράει μέσα πολλούς κόσμους. Για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, για την Αναρχία.


Ανυποχώρητος Αγώνας ενάντια στο Κράτος, το Κεφάλαιο και τους προστάτες τους

Το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη

Μαθητική – Φοιτητική Πορεία:
Δευτέρα 6/12 στις 12:00 Καμάρα

Στηρίζουμε τα αναρχικά μπλοκ στην απογευματινή πορεία στις 18:00, Καμάρα


Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»

6 12 2021 quieta afisa


Πρόσφατα άρθρα