Μικροφωνική - Συγκέντρωση στην κατάληψη Mundo Nuevo ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό
 
Το Σάββατο 19/9/2021, δολοφονείται άγρια ένας μετανάστης, στην περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς, έπειτα από συμπλοκή με ομοεθνή του. Η δολοφονία αποτελεί ένα ακόμα συμβάν, σε μια σειρά κατά τα άλλα καθημερινών γεγονότων -συμπλοκές, ναρκεμπόριο, μικροκλοπές- που λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό σε όλη την γειτονιά της πλατείας Αριστοτέλους, της ρωμαϊκής αγοράς και του πάρκου ΕΚΘ, αλλά που δεν λείπουν επίσης και από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.
 
Ο κοινωνικός κανιβαλισμός κερδίζει έδαφος, πατώντας πάνω στην εξαθλίωση, τον εξευτελισμό και το αδιέξοδο, που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Μιλάμε για κανιβαλισμό όταν άτομα ή γκρούπες πατούν επί πτωμάτων -μεταφορικά και κυριολεκτικά- και αυτό δεν είναι αποκομμένo από την κοινωνία εντός των ορίων της οποίας όλοι ζούμε και τις συνθήκες που μας επιβάλλονται. Δεν αποτελεί ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ούτε μία «εσωτερικής ανακύκλωσης» βία ανάμεσα στους παρίες αυτού του κόσμου. Δεν είναι πρόβλημα «δικό τους» όταν ένα άνθρωπος δολοφονείται. Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας -ντόπιων και μεταναστών- κάνει το ναρκεμπόριο, την βία και τον θάνατο να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα πλαίσιο “πολέμου όλων εναντίον όλων” στο οποίο η εξασφάλιση της επιβίωσης, των βασικών αγαθών αλλά και μιας διεξόδου από το ζοφερό παρών, προωθεί τις κανιβαλιστικές συμπεριφορές και επιβάλλει τον “νόμο του ισχυρού” είτε έκδηλα είτε μη.
 
Η συνθήκη αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, ούτε πρωτοφανής. Είναι ένα λογικό απότοκο της κυριαρχίας του κεφαλαίου και της στυγνής επιβολής του κράτους πάνω στις ζωές μας. Άλλωστε βασικός ιδεολογικός πυλώνας της εξουσίας -εντός του άκρατου ανταγωνιστικού πεδίου που επιβάλλει- είναι η επιβίωση του «ισχυρού», του «ικανού», του «δυνατού» -ανεξάρτητα αν «βαφτίζεται» με πιο κοινωνικά αποδεκτά επίθετα. Εν προκειμένω, οι μαφίες κερδίζουν χώρο, χρησιμοποιώντας τους “αόρατους” της κοινωνίας ως αναλώσιμα εργαλεία για το εμπόριο ναρκωτικών· τα ΜΜΕ καλλιεργούν την τρομολαγνεία δημιουργώντας την εικόνα της επικίνδυνης γειτονιάς και μιλώντας παράλληλα για την ανάγκη της αναβάθμισης της περιοχής· το κράτος και παρακράτος κάνουν λόγο για «επικίνδυνους μετανάστες» διοχετεύοντας μια ρατσιστική ρητορική προς κάθε κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι ένα πρόσφορο έδαφος για την παρεμβαση του κράτους και την εγκατάσταση μπάτσων με σκοπό τον πλήρη έλεγχο του δημόσιου χώρου.Τα κέρδη των επιδοξων επενδυτών, που εμφανιζονται όταν γίνεται λόγος για βελτίωση της γειτονιάς και άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, μπαίνουν πάνω από την ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση μας.
 
Αλλά η συνθήκη αυτή επίσης δεν είναι πρωτάκουστη. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και οι δεκάδες κρατικές δολοφονίες τους μέσα σε αυτά αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος, η αστυνομοκρατία και η κρατική καταστολή, που με πρόσχημα την πανδημία ήδη από πέρυσι, επιχειρεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, η φασιστική ρητορική που αναζητά την αιτία όλων των κακών στον ξένο και τέλος οι μαφίες των ναρκεμπόρων, που βρίσκουν πάτημα για να βγάλουν κέρδος -όλα αυτά είναι που συνθέτουν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε.
 
Εμείς ως αναρχικοί καταληψίες επιλέγουμε να σταθούμε απέναντι σε κράτος-ρουφιάνους-μαφίες. Βλέπουμε ξεκάθαρα ποιά είναι η αιτία, πού η βία μεταξύ των εξαθλιωμένων παίρνει τέτοιες διαστάσεις και οι δρόμοι μας βάφονται ξανά με αίμα. Και όσο συνεχίζουν να κερδοφορούν πάνω στις πλάτες μας, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ζωή και αξιοπρέπεια. Η αλληλεγγύη, η εναντίωση στον κανιβαλισμό και η σύγκρουση με το καθεστώς κράτους-κεφαλαίου, που θέλει τους φτωχούς να σφάζονται, για να διαιωνίσουν την εξουσία τους, είναι το πρόταγμα μας, στους δημόσιους χώρους και σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Μόνο η αυτοοργάνωση και η αλληλοβοήθεια, μπορούν να μας προστατεύσουν από τους μπάτσους, τις μαφίες και τους φασίστες και να αποτελέσουν το όπλο μας για την εξασφάλιση όσων μας ανήκουν, και όσων μας κλέβουν καθημερινά.
 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ
 
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
 
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
 
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 
Κατάληψη Mundo Nuevo
 
mundonuevo