Στις 12 Ιουνίου του 2019 συλλαμβάνονται σε επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οι αναρχικοί Γιάννης Δημητράκης και Κώστας Σακκάς μετά από απόπειρα απαλλοτρίωσης χρηματαποστολής που ανεφοδίαζε το ΑΤΜ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Λίγη ώρα αργότερα συλλαμβάνεται σε κοντινό σημείο, για την ίδια υπόθεση, η αναρχική Δήμητρα Συριανού. Μετά από κάποιες μέρες κράτησης στη ΓΑΔΘ η συντρόφισσα αφήνεται ελεύθερη με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, ενώ οι δύο σύντροφοι προφυλακίζονται και μεταφέρονται στις φυλακές Νιγρίτας και Κομοτηνής. Μετά από πιέσεις του κινήματος αλληλεγγύης και δικές τους διαμαρτυρίες μεταφέρονται εκ νέου και βρίσκονται δέσμιοι μέχρι και σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό με ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών για τον Κ. Σακκά και 11 ετών και 6 μηνών για τον Γ. Δημητράκη, ενώ στη Δ. Συριανού επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με τριετή αναστολή. Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η έφεσή τους.

Μερικούς μήνες πριν, στις 24 Μαΐου, ο αναρχικός Γιάννης Δημητράκης, δέχεται δολοφονική επίθεση από άλλους κρατούμενους και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Λαμίας, όπου διαγνώστηκε με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εξαιτίας των άγριων χτυπημάτων που δέχτηκε στο κεφάλι και το πρόσωπο. Στις 3 Ιουνίου, οι ανθρωποφύλακες του κράτους τον μεταφέρουν εσπευσμένα πίσω στις φυλακές του Δομοκού, παρότι, οι θεράποντες γιατροί εισηγήθηκαν τη μεταφορά του σε κέντρο αποκατάστασης υγείας, διότι έχει πληγεί η ευρυθμία του εγκεφάλου του.

Η απόκρυψη του συμβάντος από πλευράς του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η άρνηση για την άμεση μεταφορά του σε Κέντρο Αποκατάστασης και τελικά η απόρριψη του αιτήματός του για διακοπή της ποινής αποτελούν τη συνέχιση της κρατικής μεθόδευσης για την εξόντωση του συντρόφου.

Η εγκληματική μεταχείριση του Γ. Δημητράκη από τις αρχές αντανακλά την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος εξαίρεσης που επιβάλλεται στους αναρχικούς αγωνιστές που πέφτουν στα χέρια των κρατικών μηχανισμών (όπως συνέβη και στις πρόσφατες περιπτώσεις των αναρχικών Βαγγέλη Σταθόπουλου και Μάριου Σεισίδη), αλλά και ευρύτερα στους πολιτικούς κρατούμενους και αποτελεί κομμάτι της κατασταλτικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το κράτος – και εντάθηκε από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας- απέναντι στους αγωνιζόμενους και την κοινωνία.
Και οι τρεις σύντροφοι συμμετέχουν χρόνια στους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση μέσα από τις τάξεις του αναρχικού κινήματος καθώς επίσης η συμμετοχή τους στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες τους θέτει στο πλευρό των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που διανύουμε, όπου το δόγμα «Νόμος και Τάξη» αναβαθμίζεται σε μια ενιαία στρατηγική «Προληπτικής Αντιεξέγερσης» τα κρατικά και κατασταλτικά επιτελεία θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους και δίπλα σε κάθε έναν που έρχεται αντιμέτωπος με τις μεθοδεύσεις τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους αναρχικούς αγωνιστές και τους πολιτικούς κρατούμενους, που αντιμετωπίζουν το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης. Απέναντι στην εκδικητική μανία των αστυνομικών και δικαστικών μηχανισμών, τα τρομοσενάρια και τις μεθοδεύσεις της αντιτρομοκρατικής στηρίζουμε τους συντρόφους, ώστε να μην επιτρέψουμε την εξοντωτική μεταχείρισή τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στο τέρας του ολοκληρωτισμού, ο κόσμος της εξουσίας και της εκμετάλλευσης, των φυλακών και των συνόρων όλο και θα αποδυναμώνεται.


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
Λευτεριά στους συντρόφους Γιάννη Δημητράκη και Κώστα Σακκά
Αλληλεγγύη στη συντρόφισσα Δήμητρα Συριανού
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 6/9, στις 09:00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

dikasthria 6 9 jpeg


Πρόσφατα άρθρα