ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
Η εργοδοτική δολοφονία του Μανώλη Αφράτη δεν θα ξεχαστεί

Στις 21/5/2020 ο 38χρονος εργάτης Μανώλης Αφράτης χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο Αμάρι Ρεθύμνου, οδηγώντας ένα φορτηγό ψυγείο της εταιρείας “Γαλακτοκομική Αμαρίου ΑΕ” του επιχειρηματία Μανουκαράκη, όταν έσπασαν τα φρένα του φορτηγού και ανετράπη. Η εταιρεία αν και γνώριζε την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν το όχημα υποχρέωνε τον Μανώλη Αφράτη να κάνει διανομές με αυτό.
Από την πρώτη στιγμή αυτής της εργοδοτικής δολοφονίας επιχειρήθηκε τόσο από την εταιρεία όσο και από τις τοπικές αρχές να συγκαλυφθεί η ευθύνη της εργοδοσίας. Η εισαγγελέας έθεσε αρχικά την υπόθεση στο αρχείο, ενώ η εταιρεία με συνοπτικές διαδικασίες κατέστρεψε το φονικό φορτηγό που ο οδηγούσε ο Μανώλης Αφράτης και κατ' επέκταση ένα σημαντικό στοιχείο για το έγκλημα που είχε συντελεστεί. Ακόμα ο διορισμένος πραγματογνώμονας από την τροχαία Ρεθύμνου, παρά το γεγονός ότι το φορτηγό είχε χαλασμένα φρένα, λάστιχα, ζώνες και το κάθισμα του συνοδηγού, κατέθεσε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ακαταλληλότητας του οχήματος. Ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε γνωστό ότι το ιδιωτικό ΚΤΕΟ της περιοχής είχε εγκρίνει την κυκλοφορία του φορτηγού, κρίνοντάς το απολύτως ασφαλές.
Παρά την επιχείρηση συγκάλυψης, η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη και ο κόσμος του αγώνα, δίνοντας άνιση μάχη απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα που εκμεταλλεύεται, εξαθλιώνει και δολοφονεί, κατάφεραν να σπάσει η σιωπή και να οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια με το αφεντικό της επιχείρησης να καταδικάζεται πρωτόδικα σε δυο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή ως υπεύθυνος για την άθλια κατάσταση που βρισκόταν το φορτηγό ψυγείο με το οποίο σκοτώθηκε ο 38χρονος εργάτης.
Στις 15/11/24 έχει οριστεί η εξ αναβολής εκδίκαση της υπόθεσης στο αστικό δικαστήριο στο Ρέθυμνο, ενώ στις 19/11/2024 στα Χανιά είναι προγραμματισμένο το εφετείο της ποινικής δίκης, μετά από έφεση που κατέθεσε ο καταδικασμένος ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους τη διατήρηση και αναπαραγωγή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καταπιεστικού συστήματος που καταδυναστεύει, δολοφονεί και εξαθλιώνει. Αυτό καταδεικνύουν οι δεκάδες δολοφονίες εργατών στα κάτεργα της σύγχρονης δουλείας, που μόνο για το έτος 2023 έφτασαν τις 182, ενώ μέχρι τον Οκτώβρη του 2024 ξεπέρασαν τις 100. Γιατί η διαιώνιση της εξουσίας και των κερδών των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών περνά μέσα από την όξυνση της εκμετάλλευσης της τάξης μας, τη λεηλασία της ζωής μας και τη φίμωση και καταστολή όλων όσοι αρνούνται να αποδεχτούν αυτή τη βαρβαρότητα ως τη μόνη προοπτική. Τα απελευθερωμένα ωράρια, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η αδήλωτη και μαύρη εργασία, η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η καταπάτηση της 8ωρης εργασίας και το νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει το 13ωρο και 6ήμερο, δεν είναι παρά συνθήκες που ήδη επιχειρούνταν να κυριαρχήσουν. Όλες αυτές οι «παρεκτροπές» είναι που νομοθετούνται επίσημα, όλη την τελευταία 12ετία συνεχών αναδιαρθρώσεων, σφραγίζοντας την αφαίμαξη και εξάντληση της κοινωνίας, τη δολοφονία της στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.
Από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα που διεξάγει η οικογένεια του Μανώλη Αφράτη για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμενοι/ες ότι ο μόνος δρόμος που έχουν οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι είναι ο αγώνας για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε όλοι μαζί και όχι σαν εξατομικευμένες μονάδες μπροστά στην υπεροπλία ενός εχθρού που προορίζει για τους φτωχούς μόνο εκμετάλλευση, δυστυχία και θάνατο. Η υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας περνά μέσα από την κοινή, οριζόντια συντονισμένη, οργανωμένη από τα κάτω δράση. Απέναντι στις κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής, την υποτίμηση της ζωής μας, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


Πρόσφατα άρθρα