Δε θα ζούμε από τύχη στα σπίτια και τις σχολές μας

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες ήταν και παραμένει τουλάχιστον τραγική εδώ και χρόνια, με ελλιπή πυρασφάλεια, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, με έλλειψη βασικών αγαθών όπως ζεστό νερό, επαρκή θέρμανση και ψύξη και ίντερνετ και τέλος με την ύπαρξη ανθυγιεινών συνθηκών μέσα στα δωμάτια, με μούχλα και υγρασία να τρώνε τους τοίχους δυσχεραίνοντας σταδιακά την υγεία των οικότροφων. Η συνεχόμενη λειψή χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών από το κράτος και η εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων για τις συνθήκες επιβίωσης -και όχι πλέον διαβίωσης- σε αυτές, δεν άργησαν να φέρουν την κατάσταση σε οριακό σημείο με την ελεύθερη πτώση του ασανσέρ το βράδυ της 07/10 στις Γ’ Εστίες . Είναι θέμα καθαρής τύχης το ότι δεν υπήρξαν θύματα, καθώς δεν ήταν κάποιος μέσα εκείνη τη στιγμή.

Τις επόμενες μέρες οι αρμόδιες αρχές (Πρυτανεία, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κυβέρνηση) σπεύδουν να ρίξουν την ευθύνη από τη μια στην άλλη, προσπαθώντας με αισχρές δηλώσεις περί σωστής λειτουργίας των ασανσέρ και των μέτρων ασφαλείας να συγκαλύψουν το εγκληματικό συμβάν το οποίο έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει γίνει γνωστό στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία προκαλώντας την αγανάκτηση της. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 10/10 ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) καλεί σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ μετά από τη σχετική αγωνιστική απόφαση ανοιχτού πλαισίου στην ΓΣ του δύο μέρες πριν. Την συγκέντρωση στήριξε πλήθος φοιτητών/τριών και αλληλέγγυων απαιτώντας τα αυτονόητα: ασφάλεια, σίτιση, στέγαση και νερό για όλους και όλες.

Αντιλαμβανόμενος πως πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που του αναλογούν, ο Πρύτανης Χ. Φείδας προσπαθεί να διαφύγει από την Πρυτανεία και κρύβεται στη Παλιά Φιλοσοφική, όπου κατευθύνεται και το σώμα της συγκέντρωσης. Εκεί, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εστιακούς φοιτητές και τον αλληλέγγυο κόσμο, αρνούμενος κατηγορηματικά τις ευθύνες του σχετικά με την πτώση του ασανσέρ αλλά και την συντήρηση των εστιών γενικότερα, και κρατώντας προκλητική στάση δεν δέχεται να γράψει καταγγελία για το συμβάν ή μια ενυπόγραφη δήλωση όπου θα εγγυάται τη διενέργεια των προβλεπόμενων εργασιών συντήρησης στις εστίες. Μπροστά στο πείσμα και την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων, καλεί την Αστυνομία η οποία φτάνει στην Παλιά Φιλοσοφική, εισβάλοντας για ακόμα μια φορά στο άσυλο, και φέρνει ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Ασφάλειας εντός του κτηρίου, ενώ τον περιβάλλοντα χώρο της Φιλοσοφικής κατακλύζουν μηχανές ΔΕΛΤΑ.

Η συνέχεια είναι σχεδόν προβλέψιμη πια, με τα ένστολα τσιράκια της εξουσίας να φυγαδεύουν τον Φείδα, και στη συνέχεια να χτυπάνε στα τυφλά τους/ις φοιτητές/ριες, συλλαμβάνουν πέντε άτομα και σπέρνοντας για ακόμα μια φορά την τρομοκρατία και τη βία εντός των σχολών μας. Οι πέντε συλληφθέντες/είσες συμφοιτές/ριες μας αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της παράνομης κατακράτησης, της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας για την άρνηση δακτυλοσκόπησης.

Μέσα στην εντεινόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, η απάντηση της κυριαρχίας είναι η καταστολή κάθε συλλογικής αντίστασης ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Η κυβέρνηση ιεραρχεί ψηλά στην πολιτική της ατζέντα την εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης, βάζοντας τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και δυνατών και την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όπως έχουμε ήδη δει σε πολλαπλά παραδείγματα όπως το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, της φονικές πυρκαγιές και τις καταστροφικές πλημμύρες, τους δεκάδες πλειστηριασμούς πρώτης οικίας και τη φτωχοποίηση της λαϊκής μάζας εν γένει, ιδιωτικοποιώντας κάθε πτυχή της ζωής μας. Παράλληλα, καταστέλλει με υπέρμετρη βία και μίσος τον κόσμο που αγωνίζεται ενάντια στα σκοταδιστικά της πλάνα και ποινικοποιεί τους αγώνες μας. Ως μόνη λύση στα προβλήματα των φτωχότερων τάξεων παρουσιάζει την τυφλή υπακοή και την πλήρη υποταγή στις βλέψεις της και στους ένστολους δολοφόνους της.

Αντίθετα με τα αφηγήματα της ωστόσο, η λύση δεν είναι αυτή. Στον αντίποδα όλων αυτών βρισκόμαστε εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής. Με όπλο μας την αλληλεγγύη να συλλογικοποιηθούμε και να οργανώσουμε αδιαμεσολάβητα τον αγώνα μας ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό και κεφάλαιο που σκορπούν την καταστροφή και τον θάνατο. Να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα σε κάθε σχολή και να παλέψουμε ενάντια σε πρυτάνεις και λοιπούς κυρίαρχους που εγκληματούν σε βάρος μας. Να υψώσουμε τις ταξικές μας αντιστάσεις ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία το μόνο που μας προσφέρει είναι φτώχια και εξαθλίωση. Μέχρι να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης, χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, καταπιεστές και καταπιεσμένους, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Μέχρι να φτιάξουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΝΕΡΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 5 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ

Παρασκευή 18/10, στις 10:00 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere


Πρόσφατα άρθρα