1η ΜΑΗ 1886- 1η ΜΑΗ 2024
Αναρχική πρωτομαγιά
ενάντια σε κράτος, αφεντικά, πόλεμο, εκμετάλλευση & μισθωτή σκλαβιά


[…]Μπορείτε να ανακοινώσετε την ποινή σε μένα αξιότιμε δικαστή, αλλά αφήστε τον κόσμο να ξέρει ότι το 1886 μΧ στην πολιτεία του Ιλινόις, οχτώ άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον· γιατί δεν έχασαν την πίστη τους στην υπέρτατη νίκη της ελευθερίας και της δικαιοσύνης![…]


[…]Αλλά, εάν νομίζετε ότι κρεμάζοντάς μας, μπορείτε να καταπνίξετε το εργατικό κίνημα – το κίνημα από το οποίο τα εκατομμύρια καταπιεσμένων, τα εκατομμύρια που μοχθούν και ζουν στην ανάγκη και τη μιζέρια, οι μισθωτοί σκλάβοι εκτός σωτηρίας – εάν αυτή είναι η άποψή σας, τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα βηματίσουμε σε σπίθες, αλλά εκεί, και εκεί, και πίσω σας και μπροστά σας, φλόγες θα ανάψουν. Είναι μια υπόγεια φωτιά, δεν μπορείτε να τη σβήσετε. Η Γη καίγεται κάτω απ’ τα πόδια σας.[…]
απόσπασμα από την απολογία του αναρχικού August Spies


138 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, τόσο οι εργατικές διεκδικήσεις όσο και το συνολικό κοινωνικό και πολιτικό αίτημα για ανατροπή του κόσμου της εξουσίας και για τον ελευθεριακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, παραμένουν πάντα επίκαιρα. Η επίθεση, που δέχεται σήμερα η κοινωνική βάση σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα σε συνθήκες βαθιάς και συνολικής συστημικής κρίσης κλιμακώνεται και αναδεικνύονται τόσο οι αντιφάσεις του κρατικού-καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης της κοινωνίας όσο και η απόλυτη αδυναμία του να δώσει απαντήσεις στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.


Τα τελευταία χρόνια μια σειρά αντικοινωνικών κρατικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, απαξιώνουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση και τη μετακίνηση και κατ’ επέκταση την ίδια τη ζωή. Η συνολική αυτή κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης όλων των μέχρι πρότινος δημοσίων αγαθών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος του κράτους και του κεφαλαίου. Το κρατικό έγκλημα των Τεμπών έρχεται να αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο τα καταστροφικά αποτελέσματα των αντικοινωνικών κρατικών πολιτικών πάνω στο σώμα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, από τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, μέχρι τις εκκενώσεις καταλήψεων, την κρατική καταστολή και τις δολοφονίες από μπάτσους. Δηλαδή, η πλήρης λεηλασία της κοινωνικής βάσης αποτελεί την προυπόθεση για την διαιώνιση της εξουσίας, του ελέγχου και του κέρδους των πολιτικών και οικονομικών αφεντικών.


Παράλληλα, τα τελευταία εργασιακά νομοσχέδια, τα οποία νομιμοποιούν τον υπάρχοντα εργασιακό μεσαίωνα μετατρέποντάς τον σε «κανονικότητα», βαθαίνουν τους όρους εκμετάλλευσης και οδηγούν τον κόσμο της εργασίας στην εξόντωση. Το κράτος και τα αφεντικά επιτίθενται στα εργατικά κεκτημένα, που κερδήθηκαν μέσα από αιματηρούς αγώνες του παρελθόντος, όπως το 8ωρο και η απεργία και καταστέλλουν όσους και όσες αγωνίζονται. Οι καθημερινοί τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και οι δολοφονίες στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι πενιχροί μισθοί, οι αυξήσεις των ωραρίων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς περιγράφουν τη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα, ενώ οι εκδικητικές απολύσεις και οι ποινικές διώξεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης, το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων και η επίθεση ευρύτερα στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις στοχεύουν στην τρομοκράτηση όσων ορθώνουν ανάστημα απέναντι στις αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές των οικονομικών και πολιτικών αφεντικών, απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Από την εξελισσόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και την επιχείρηση εκτοπισμού του απο τη γη του από το κράτους του Ισραήλ, τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται από την εισβολή του Ρώσικου στρατού 2 χρόνια πριν αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, εξαθλιωμένους και ξεριζωμένους πληθυσμούς μέχρι τους καθημερινούς θανάτους εργαζόμενων στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς και μεταναστών/τριών στα σύνορα, το κρατικό - καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα παραπάνω από θάνατο. Μέσα σε μια συνθήκη όπου οι κατακτήσεις προηγούμενων αιώνων βάλλονται και η αξία της ανθρώπινης ζωής συνεχώς υποβαθμίζεται, η απάντησή μας πρέπει να είναι συλλογική. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους, άνεργους, ντόπιους και μετανάστες η μόνη πραγματική προοπτική για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια είναι να αγωνιστούμε με πίστη στο δίκαιο της ελευθερίας. Για να χτίσουμε μια νέα χειραφετημένη κοινωνία με βάση την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, στα συντρίμμια του κόσμου της εξουσίας, του κράτους, του κεφαλαίου, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια, λεηλασία της φύσης, ξεριζωμό, αρρώστιες και θάνατο.


ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Λευτεριά στη μαχόμενη Παλαιστίνη
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ


Απεργιακές διαδηλώσεις – Τετάρτη 1/5
Αθήνα: Προπύλαια, 11.00
Θεσ/νίκη: Καμάρα, 10.30
διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Ελευθεριακής Συνέλευσης για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση


Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων