ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16


Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.
Η αναδιάρθρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί διαχρονικά μία κεντρική επιλογή του Κράτους και συνδέεται άρρηκτα με την αναδιάρθρωση των σχέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα με τη διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού. Από τον νόμο Γαβρόγλου το 2018 με την “ανωτατοποίηση” της τεχνολογικής εκπαίδευσης και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019 ως κομμάτι της ευρύτερης αντιεξεγερτικής πολιτικής του Κράτους, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ ιδιωτικών κολλεγίων μειώνοντας την αξία του ενιαίου πτυχίου των δημοσίων πανεπιστημίων, τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη που επιχείρησε να βάλει τους πραιτοριανούς του Κράτους μέσα στις σχολές, την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής που οξύνει τους ταξικούς φραγμούς αφήνοντας κάθε χρόνο 35.000 μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ν + ν/2 που εντατικοποιεί τις σπουδές μας, μέχρι τον νέο νόμο πλαίσιο που φέρνει τα νέα πειθαρχικά, επί πληρωμή μεταπτυχιακά και τους μάνατζερς που ουσιαστικά διοικούν τους πανεπιστημιακούς χώρους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς Κεφαλαίου. Όλες αυτές οι αλλαγές που συνοδεύτηκαν με τόνους χημικών και ξύλου, και εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών/τριών συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε σήμερα το πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της καταστολής.
Εντός του μήνα που διανύουμε ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο", όπως το ονομάζουν οι ισοπεδωτές οτιδήποτε δημόσιου και ελεύθερου, έρχεται να επισφραγίσει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, αφήνοντας τις σπουδές, τα πτυχία, το μέλλον, και τις ζωές μας στο έλεος της αγοράς, των επενδυτών, και των μανατζαρέων. Παράλληλα, στο τέλος του 2023 κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση το τρίτο κατά σειρά μέσα στα τελευταία 5 χρόνια σχέδιο τροποποιήσεων και παρεμβάσεων του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας. Τροποποιήσεις που απεκδύονται πλήρως τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά του δικαιικού συστήματος και φανερώνουν πλήρως την ίδια την ουσία της κρατικής επιβολής πάνω στο κοινωνικό σώμα.
Αυτές οι δύο παράλληλες μεταρρυθμίσεις αποτελούν την αποκρυστάλλωση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Επιδιώκουν παράλληλα ένα χτύπημα τόσο στις πρακτικές και τα μέσα αγώνα των κινημάτων της μεταπολιτευτικής περιόδου, όσο και στην αποϊδεολογικοποίηση του πανεπιστημίου ως κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Η αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος, το τέλος της μεταπολίτευσης όπως εξαγγέλουν οι κρατιστές, δεν είναι τίποτε άλλο από τον ίδιο τον εκμηδενισμό κάθε πιθανής αναταραχής απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Διότι το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα μέσα στις τελευταίες 5 δεκαετίες κατάφερε, όχι μόνο να μπλοκάρει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αλλά να “ανοίξει” τους δρόμους για συνολικότερες διεκδικήσεις από ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Από τον νόμο 815 και το κίνημα των καταλήψεων του 78-79, τις μαθητικές καταλήψεις το 1991 ενάντια στον νόμο Κοντογιαννόπουλου, τον αγώνα ενάντια στον νόμο Αρσένη το 1999, στο κίνημα των καταλήψεων το 06-07 που όρισε νέες στρατηγικές και μεθόδους στον ταξικό πόλεμο. Οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν και οι αγώνες που δόθηκαν δεν αποτελούν μονάχα μία παρακαταθήκη για το σήμερα, αλλά αποτέλεσαν και αιτία μεγαλύτερων κοινωνικών εκρήξεων με αποκορύφωμα την Δεκεμβριανή εξέγερση του 2008. Με κοινό τους σημείο το πανεπιστημιακό άσυλο οι κοινωνικοί αυτοί αγώνες χαράχθηκαν μέσα στην συλλογική μνήμη και άφησαν το αποτύπωμα τους εμπνέοντας τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες σήμερα.
Για εμάς, ως αναρχικοί και αναρχικές, σκοπός δεν είναι απλά να επαναλάβουμε το παρελθόν αλλά να το ξεπεράσουμε. Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση οφείλει να είναι συνολικότερος και να μην στοχεύει σε μια ρεφορμιστική κατάληξη. Να αποτελέσει την αφορμή και την αφετηρία για διεκδικήσεις που σπάνε τα αμιγώς συντεχνιακά όρια του φοιτητικού χώρου και να αποσκοπούν σε απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της καθημερινότητας και του φυσικού κόσμου. Έξω από τις λογικές των ειδικών της πολιτικής, να ορίσουμε εμείς τις απαιτήσεις και το εύρος του αγώνα στοχεύοντας στο κοινωνικό του άνοιγμα και στην μαζικοποίηση του κινήματος συνδέοντας το με ευρύτερα κοινωνικά υποκείμενα και αγώνες, στην ριζοσπαστικοποίηση των μέσων αγώνα και στην αδιαμεσολάβητη και αυτοοργανωμένη πάλη ενάντια σε Κράτος και καπιταλισμό. Με συμμετοχή στους φοιτητικούς μας συλλόγους και συγγραφή ανοιχτών πλαισίων βασισμένα στις αρχές της άμεσης δράσης και της συμμετοχικότητας, πορείες με διακριτή πολιτική παρουσία, καταλήψεις διαρκείας που θα αποτελέσουν κέντρα αγώνα και πολιτικής ζύμωσης, μαζικές συγκρούσεις στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής.
Γιατί αν ρεαλισμός είναι η εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού, οι εκατοντάδες νεκροί πρόσφυγες και μετανάστριες στα χερσαία και υδάτινα σύνορα, οι 16χρονοι νεκροί από τις σφαίρες των μπάτσων, η μαζική σφαγή στις ράγες των τρένων, τα 135 εργατικά ατυχήματα μέσα σε έναν χρόνο, τα κυκλώματα trafficking και οι παιδοβιαστές, η μαφία και τα συμβόλαια θανάτου, οι νεκροί στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, οι εξώσεις πρώτης κατοικίας, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, τότε εμείς αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο μη ρεαλιστικό. Έναν κόσμο ουτοπικό που αξία δεν θα έχει το κέρδος αλλά ο άνθρωπος και η φύση, που θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν ισότιμες ευκαιρίες και προοπτική, έναν κόσμο που ο κοινωνικός πλούτος θα διανέμεται σε αυτούς που τον παράγουν και η επιστήμη θα υπηρετεί την κοινωνία. Έναν κόσμο χωρίς σύνορα και στρατούς, χωρίς σκλάβους και αφεντικά, χωρίς κράτη και θεούς. Τον κόσμο της Αναρχίας και του Ελευθεριακού Κομμουνισμού.


Πέμπτη 18/01 Πανεκπαιδευτική Πορεία | 12:00 μ.μ. | Προπύλαια

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ
Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΤΡΟΦΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ


ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας