●Στηρίζουμε την Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 29/11 στις 11:00 στην πύλη του Ιπποκρατείου.●

>-------------<

Ανακοίνωση της ΕΣΤΟΒ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη σταδιακή όξυνση της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 μέχρι και σήμερα τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας υπολειτουργούν και συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο μέχρι την πλήρη διάλυσή τους. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος που ψηφίστηκε στις 02/12/2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο οποίος υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και των δομών της Υγείας και κατακρεουργεί τον ήδη διαλυμένο δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. (μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποστελέχωση δομών στις απομακρυσμένες περιοχές, δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό κ.α.).

Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κυβέρνησης σε συνέχεια της εγκληματικής κρατικής διαχείρισης εν μέσω πανδημίας (απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων, μη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών Ε.Κ.Α.Β., τραυματιοφορέων, καθαριστριών κ.α.) εξωθεί σε διάλυση το Ε.Σ.Υ. μέσω της συστηματικής και εντεινόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του. Οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς λειτουργικά, χωρίς εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ο χρόνος αναμονής των ασθενών στις εφημερίες να είναι μέχρι και 12ωρος και οι λίστες για χειρουργεία ασφυκτικά γεμάτες (αποτέλεσμα των πολιτικών υποβάθμισης των νοσοκομείων), ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό πυλώνα του Ε.Σ.Υ. και πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία απαξιώνεται και υποβαθμίζεται.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά καταστροφικών & εγκληματικών κινήσεων για τη δημόσια παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη. Από το Γενάρη του 2022 έχει κλείσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο (Παίδων Πεντέλης), ενώ άλλα βρίσκονται σε πλήρη υποστελέχωση (Καραμανδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο Πάτρας, Παίδων Αγίας Σοφίας). Ταυτόχρονα το ιδιωτικό θεραπευτήριο (παιδιατρική κλινική) "ΙΑΣΩ General" συγχωνεύεται με την παιδιατρικής κλινικής του δημόσιου νοσοκομείου "Αττικό" ενώ ανακοινώνεται και η ιδιωτικοποίηση του Παιδογκολογικού Τμήματος του "Αγία Σοφία", κάτι που είχε εξαγγελθεί ήδη από τον Νοέμβριο 2022.

Στην πράξη αυτή τη στιγμή οι δομές βλέπουμε να απονεκρώνονται καθώς φεύγει προσωπικό λόγω σύνταξης, ενώ δεν γίνονται νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα όλες αυτές οι αλλαγές να προωθούν την είσοδο των ιδιωτών στο σύστημα υγείας. Μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη η εργασιακή εξάντληση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι έκδηλη (αίσθημα παραίτησης, κατάρρευση και εξάντληση των γιατρών, απλήρωτες υπερωρίες). Με την επίκληση διαρκώς της «έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση και το κράτος συνολικά νομιμοποιούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συνεχείς μετακινήσεις και την υπερεφημέρευση για την κάλυψη των κενών, κενών βέβαια που δημιουργούνται από την ασκούμενη κρατική πολιτική και όχι από μόνα τους. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση των γιατρών "Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις...γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους."

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας της οποίας η ουσία είναι να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως κατέδειξε εμφατικά και ωμά την κρατική θανατοπολιτική απέναντι στην κοινωνία, βάζοντας την υγεία της κοινωνίας στο ζύγι της κερδοφορίας και της «κοστολόγησης» της ανθρώπινης ζωής. Τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας αποσκοπούν εν τέλη στην σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παροχής Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης και την εξ ολοκλήρου εμπορευματοποίησή της. Αυτή είναι η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει περαιτέρω και στην ψυχική υγεία, με το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει, στοχοποιώντας τις δημόσιες δομές δωρεάν παροχής ψυχικής υγείας και απεξάρτησης με σκοπό την συρρίκνωση και το κλείσιμό τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο στην είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων που θα εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αυτές τις παροχές υγείας.

Εμείς από τη μεριάς μας υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας καθώς αποτελεί ουσιώδη κατάκτηση της κοινωνικής και ταξικής βάσης μέσα σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Ένα σύστημα εκμετάλλευσης το οποίο συνολικά το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο, όπως καταμαρτυρούν και οι αλλεπάλληλες σφαγές από τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να αγωνιστούμε τοποθετώντας την συλλογική υγεία της κοινωνίας στο επίκεντρο και όχι την κερδοφορία του ανθρώπινου πόνου όπως επιχειρείται από το κράτος και τους καπιταλιστές διαχρονικά, με όλες τις κυβερνήσεις να υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Στεκόμαστε δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείες που αγωνίζονται υπερασπιζόμενοι την δημόσια δωρεάν υγεία και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η αλληλεγγύη, οι συλλογικοί αγώνες από τα κάτω και η ταξική οργάνωση είναι τα όπλα μας απέναντι στη επέλαση του κράτους & του καπιταλισμού που επιτίθεται σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Απέναντι, λοιπόν, στην ακραία υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, εμείς να προτάξουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, τις πανανθρώπινες συλλογικές αξίες της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι στην αρπαγή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, εμείς να προτάξουμε την οργάνωση στη βάση και τον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας παίρνουν καθημερινά με τόση βία και καταστολή. Να οργανωθούμε δίπλα-δίπλα σε όλα τα πεδία, να αγωνιστούμε, να απαντήσουμε.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ

ΟΥΤΕ ΥΓΕΙΑ - ΟΥΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελευθεριακή συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση

https://www.facebook.com/estovskg

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.