ΚΆΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΉ ΣΧΟΛΉ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ


Ως σύλλογος σπουδαστριών-των της δραματικής σχολής του εθνικού θεατρου δηλώνουμε την οργή μας απέναντι στην μεθόδευση του υπουργείου πολιτισμού να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας καλλιτεχνικης εκπαίδευσης. Η σχολή του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Πάτρας είναι από τις ελάχιστες δημοτικές δραματικές σχολές, και η αλλαγή στο καθεστώς πληρωμών που εισήχθη με την κατάπτυστη ΚΥΑ που εξαιρεί τους καθηγητές/τριες από το προηγούμενο καθεστώς πληρωμών, είναι ξεκάθαρο πως οδηγεί στο κλείσιμο της ή έστω στην καταφανή υπολειτουργία της.
Τους περασμένους μήνες δεν παλέψαμε απλώς για την ανατροπή του ΠΔ, αλλά πιο πολύ για την περαιτέρω κρατική ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες. Επισήμαναμε άλλωστε την απουσία σχολών στην περιφέρεια, καθώς επίσης και την ανύπαρκτη κρατική στήριξη στις ήδη υπάρχουσες.
Όταν το κίνημα των καταλήψεων έληξε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφωνούσε πως πρόκειται να δημιουργήσει το πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών. Φρόντισε μάλιστα να το συμπεριλάβει και στο προεκλογικό πρόγραμμα της για την επόμενη τετραετία.
Η προκλητική αυτή κίνηση υποβάθμισης της σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας αποδεικνύει συνεπώς τις μελανες προβλέψεις μας: πώς θα δημιουργηθει ένα ανώτατο πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών, δημόσιο και δωρεάν, όταν το κράτος επιτίθεται στις ήδη υπάρχουσες κρατικές σχολές η εξαρτά την στήριξη αυτών από ευκαιρίακα ευρωπαϊκά πακέτα;
Απαιτούμε :
-Την εκπλήρωση των αιτημάτων της δραματικής σχολή του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Πάτρας.
-Την άμεση οικονομική στήριξη όλων των κρατικών σχολών από τον κεντρικό προϋπολογισμό.
Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ποτέ.
Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι/α στις συσπουδάστριες/στες/τα μας στην Πάτρα, οι οποίες/οι/α κινδυνεύουν να μην αρχίσουν τις σπουδές τους έγκαιρα η και εντελώς.
Υπενθυμίζουμε επίσης πως η δημόσια και δημοτική εκπαίδευση παραμένει αδιαβάθμιτη, τα φοιτητικά προνόμια στέγασης και σίτισης δεν ισχύουν για εμάς ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν υπάγονται στο υπουργείο πολιτισμού. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού και της τέχνης στην χώρα μας.
Η σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα μείνει ανοιχτή!

 

Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου