Ενημέρωση Σχετικά με την Επίσκεψη του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού στην Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου


Το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου λάβαμε ένα e-mail από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Μόσχο ότι πρόκειται σε μισή ώρα να μας επισκεφτεί ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης. Ως συνέλευση αποφασίσαμε ότι δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στην Κατειλημμένη Σχολή και ότι στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη θα απαντήσουμε μόνο με τα έξι αιτήματα της κατάληψης μας, διαβάζοντας τα και ρωτώντας τον αν έχει έρθει με συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με αυτά. Ακόμα, κάναμε ξεκάθαρο τον έντονο προβληματισμό μας για αυτή την αιφνίδια του επίσκεψη αφού δεν προσκληθήκαμε επίσημα σε συνάντηση μαζί του, ούτε εμείς αλλά ούτε και τα υπόλοιπα επαγγελματικά καλλιτεχνικά σωματεία ή οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Πάνω στα αιτήματα μας όχι μόνο δεν λάβαμε ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά μάλιστα έγινε προσπάθεια από μεριάς του να υποστηριχθεί ότι το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα δεν μας επηρεάζει. Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε ότι παρότι είμαστε (υποψήφιοι) πτυχιούχοι δεν πρέπει να μας αφορά κάποια ειδίκευση ή επαγγελματικός τίτλος αφού ως καλλιτέχνες περνάμε από οντισιόν στις οποίες δεν χρειάζεται πτυχίο.
Μετά από αυτή τη δήλωση είναι ξεκάθαρο ότι για την Πολιτεία δεν θεωρούμαστε επαγγελματίες που ο τίτλος σπουδών τους συνοδεύεται με την αντίστοιχη ειδίκευση, αλλά χομπίστες. Επομένως για το Υπουργείο είτε έχουμε τελειώσει Γυμνάσιο είτε έχουμε τελειώσει κάποια Ανωτέρα Καλλιτεχνική Σχολή εποπτευόμενη από το ΥΠΠΟΑ, θεωρούμαστε το ίδιο και το αυτό αφού περνάμε από οντισιόν.
Συμπληρωματικά, εκτός από τα αιτήματα της διαβάθμισης των πτυχίων μας, ο Υφυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση σχετικά με τα αιτήματα μας για την παροχή σίτισης, στέγασης, φοιτητικών παροχών στις Ανώτερες Σχολές, την περαιτέρω στελέχωση των Κρατικών Σχολών και την δημιουργία Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών (και όχι την ανωτατοποίηση των ήδη υπαρχουσών κρατικών ή ιδιωτικών σχολών).
Δεν σταματάμε τον δίκαιο αγώνα μας και τις μαχητικές μας δράσεις μέχρι να κερδίσουμε!


#sesaspoumasakoute


Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου

 

Αναδημοσίευση από τη σελίδα Συλλόγου Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου (στην οποία περιλαμβάνεται και σχετικό βίντεο)