ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO (Θεσσαλονίκη)

“Llevamos un mundo nuevo en nuestros corazones”
Κουβαλάμε ενάν καινούριο κόσμο στις καρδιές μας
Buenaventura Durruti

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί πάγιο και διακηρυγμένο στόχο του κράτους και ανήκει στη στρατηγική της αντιεξέγερσης, ειδικά μετά τον Δεκέμβρη του ’08, στην απόπειρά του να ξεριζώσει τις εστίες του αυτοοργανωμένου συλλογικού αγώνα. Το χτύπημα των ευρύτερων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, που ξεσπούν από τη βάση, όπως και η στοχοποίηση των καταλήψεων αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και την πειθάρχηση των πληβειακών στρωμάτων της κοινωνίας, για την απρόσκοπτη επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας: από την εκκένωση της Κατάληψης Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, της Ντουγρού στη Λάρισα και της στεγαστικής κατάληψης Μελιδώνη στα Χανιά, την εισβολή στα Κατειλημμένα Προσφυγικά και τις απειλές εκκένωσης προς τον Ε.Κ.Χ Βοτανικό μέχρι το χτύπημα εργατικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις καταστολής που έχουν στρατοπεδεύσει σε πάρκα, πλατείες, λόφους και πανεπιστήμια, τα συνεχή και άγρια χτυπήματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, τις διώξεις εναντίον αναρχικών αγωνιστών και τις κρατικές δολοφονίες, όπως αυτή του 16χρονου ρομά Κ. Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η βαθιά συστημική κρίση επιταχύνεται εν μέσω συνθηκών γενικευμένης λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, οι κυρίαρχοι σπεύδουν να ξεριζώσουν τα σημεία αναφοράς του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού αγώνα και να καταστείλουν όσους και όσες αγωνίζονται.

Το πρωί της 28ης Νοέμβρη -5 μέρες από τη συμπλήρωση των 7 χρόνων της Κατάληψης Mundo Nuevo- αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο κατειλημμένο κτίριο της Mundo Nuevo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα απέκλεισαν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, συλλαμβάνουν 4 συντρόφους/ισσες που βρίσκονταν εντός της Κατάληψης και προσαγάγουν 3 συντρόφους που κινούνταν σε κοντινό σημείο από αυτήν. Οι 3 προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι, ενώ οι 4 συλληφθέντες/εισες διώκονται με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Σύντροφοι και συντρόφισσες από την πρώτη στιγμή μαζί με αλληλέγγυο κόσμο πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από τον αστυνομικό φραγμό που είχε στηθεί γύρω από το κτίριο.

Η Κατάληψη Mundo Nuevo μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια ζωής και αγώνα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της καταστολής, ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της με το Δήμο Θέρμης -ιδιοκτήτη του κτιρίου και έναν από τους πλουσιότερους δήμους στη χώρα- να απειλεί με εκκένωση, στη συνέχεια με τα μιντιακά φερέφωνα της εξουσίας να διαρρέουν ασφαλίτικα άρθρα, όπως το καλοκαίρι του 2017 το site voria.gr στοχοποιούσε την Κατάληψη και υποδείκνυε στους ιθύνοντες την εκκένωση της. Εκ νέου το 2019 με το Δήμο Θέρμης να επιχειρεί αυτή τη φορά να προσδώσει ένα κοινωνικό προκάλυμμα στην επίθεση εναντίον της Mundo Nuevo βάζοντας στο προσκήνιο τον ΟΚΑΝΑ ως άμεσα ενδιαφερόμενο για το κτίριο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, νομίζοντας οτι η επίθεση σε μια κατάληψη μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό προσωπείο από το ίδιο σύστημα που οδηγεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην φτωχοποίηση, την ανέχεια, την εξαθλίωση, τους αποκλεισμούς και το θάνατο. Απέλπιδα γιατί ποτέ κανείς πέρα από τους αναρχικούς δεν βρέθηκε πιο κοντά στους αποκλεισμένους, τους απόκληρους και τους κολασμένους αυτής της γης.

Η Κατάληψη Mundo Nuevo από τις πρώτες μέρες που δημιουργήθηκε αποτέλεσε ένα κατειλημμένο έδαφος αγώνα, με συνελεύσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο όπου πλήθος κόσμου στοιβαζόταν στην Ειδομένη, με τη συμμετοχή αυτής και των ανθρώπων της στην δημιουργία της Κατάληψης Στέγης προσφύγων και μεταναστών “Ορφανοτροφείο” μαζί με άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες. Από τις εκδηλώσεις που φιλοξένησε στα κατειλημμένο έδαφός της τόσο πολιτικές όσο και πολιτιστικές, τις συλλογικές κουζίνες, τα απεργιακά καφενεία, το γυμναστήριο, τη βιβλιοθήκη της, το εργαστήρι μουσικής, τις ομάδες φωτογραφίας και προβολών, τα πολιτικά καφενεία ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βια, μαθητικές και φοιτητικές αναρχικές συνελεύσεις, αναρχικά συνέδρια, παιδικά παιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ βιβλίου και ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης (το τελευταίο για τους απεργούς της Μαλαματίνας το βράδυ πριν την εκκένωσή της) μέχρι τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους κατειλημμένους χώρους που δέχονταν την επίθεση της κρατικής καταστολής, με πιο πρόσφατη αυτή των κατειλημμένων προσφυγικών, την αλληλεγγύη και τη στήριξη στην Κατάληψη Libertatia μετά τον εμπρησμό της από φασίστες το 2018 κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, τα αντιφασιστικά οδοφράγματα απέναντι στους παρακρατικούς συμμορίτες και το ελευθεριακό φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων, το οποίο φέτος χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής την ημέρα που διεξαγόταν στο ΑΠΘ.

Οι καταλήψεις είναι σημεία αναφοράς του αναρχικού αγώνα, σημεία αντίστασης στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αποτελούν υλική έκφραση του αγώνα και του οράματος για μια άλλη κοινωνία σε ευθεία αντιδιαστολή με το κρατικό, καπιταλιστικό, πατριαρχικό σύστημα εξουσίας. Είναι πεδία που τροφοδοτούν τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, είναι οι δομές όπου εδαφικοποιούνται τα προτάγματά μας για μια άλλη κοινωνία, για έναν καινούριο κόσμο που κουβαλάμε στις καρδιές μας και ως τέτοιες οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε. Απέναντι σε ένα παρηκμασμένο σύστημα που το μόνο που προσφέρει είναι εκμετάλλευση, υποταγή, καταστολή και θάνατο.

Απο το κατειλημμένο έδαφος της Λέλας Καραγιάννη 37 στεκόμαστε αλληλεγγύοι/ες με τους/ις συντρόφους/ισσες της Κατάληψης Mundo Nuevo, και σε όλες τις καταλήψεις, τους αυτοοργανωμένους χώρους αγώνα και τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Μπροστά στην κρατική επιθετικότητα, δεν παραδινόμαστε, μαχόμαστε. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την οργάνωση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, για τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας και ελευθερίας.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΤΡΙΤΗ 17 ΓΕΝΑΡΗ 2023 - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, 18.30

 

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ - ΑΝΑΡΧΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΚΑΙ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΜΑΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

NO PASARAN!

 

Ανοιχτή Συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37

 

mundo lk afisa faseta


Πρόσφατα άρθρα