Τρίτη 11 Ιανουάριος 2022, 06:00pm
Επισκέψεις : 2882
από
Επικοινωνία Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)
Στις 31/12/21 παραμονή πρωτοχρονιάς κράτος και πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να εισβάλουν και να εκκενώσουν την εδώ και 34 χρόνια κατάληψη ''στέκι στο βιολογιλό''. Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί επίσημα το έργο για τις “Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων του ισογείου κτηρίου Βιολογίας για ανάγκες της Σ.Θ.Ε.” σε εργολαβία, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε με συνολική δαπάνη 635.677,94 ευρώ. Σήμερα 10 / 01/22 αλληλέγγυοι/ες της κατάληψης προχώρησαν σε μια νέα κατάληψη χώρου εντός του πανεπιστημίου, στο κτήριο πίσω από το Χημικό ΑΠΘ (παρκινγκ).
Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της αναβάθμισης με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου. Το πανεπιστήμιο επιλέγει να παρέμβει συγκεκριμένα στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού γνωρίζοντας πολύ καλά την μακροχρόνια δράση του μέσα σε αυτό αλλά και τη σημαντική παρουσία του στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα είναι ένα πεδίο συσπείρωσης του κόσμου που θέλει να συλλογικοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι σε ό,τι προωθεί την εξατομίκευση και την απάθεια, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που θρέφει τους καταπιεστές και υποτιμά τις ζωές των καταπιεσμένων. Αποτελούν αναχώματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι γίνονται επικίνδυνες, γιατί στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους να εφαρμόσει την αντικοινωνική του πολιτική δημιουργώντας μια συνθήκη εξόντωσης της κοινωνικής βάσης.
Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένας χώρος εντός του πανεπιστημιακού οικοδομήματος που δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στα σχέδια της κάθε κυβέρνησης που επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κ-Χ παρατηρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο για αντιμετώπιση της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Όμως προκύπτει η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου πεδίου εντατικοποίησης, που θέλει τους φοιτητές πειθαρχημένα υποκείμενα, απομακρυσμένα από οποιαδήποτε πολιτική και ριζοσπαστική δράση που θα νοιάζονται μόνο να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους συμφοιτητές τους, ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η έννοια του πανεπιστημίου ως δημόσιος και ανοιχτός χώρος, κάτι το οποίο αποκλείει από αυτό όποιον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Από την πλευρά μας, ως κατάληψη Libertatia προτάσσουμε ανυποχώρητη αλληλεγγύη στις δομές αγώνα, που μπαίνουν στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και καταστέλλονται. Οι καταλήψεις για εμάς είναι σημεία συνάντησης και ζύμωσης, όπου συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας προτάσσοντας μια ελεύθερη κουλτούρα αντίστασης στον σημερινό κανιβαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Με όπλο μας τη συντροφικότητα και την αλληλοβοήθεια στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρεί να καταστείλει τους ζωτικούς μας χώρους, εμάς τους ίδιους αλλά και τους αγώνες μας. Για αυτό επιδιώκουμε να συνεχίσουν ναι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν απέναντί τους όσοι επιχειρούν να μας εξουσιάσουν, ώσπου να κτίσουμε μια κοινωνία που η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ελευθερία θα είναι λέξεις αυτονόητες.
ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ - ΜΑΧΟΝΤΑΙ
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη / (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη