Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Αθήνα] Απεργιακή συγκέντρωση - μοτοπορεία διανομέων
Παρασκευή 11 Οκτώβριος 2024, 06:00pm
Επισκέψεις : 99
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Την 11η Οκτώβρη έχει προκηρυχθεί 24ώρη απεργία στην e-food σε διάφορες πόλεις της χώρας με κύρια αιτήματα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συμβάσεων αορίστου χρόνου, την παροχή μέσων ατομικής προστασίας, την κατάργηση των εργολαβιών, την κάλυψη των εργατικών ατυχημάτων για τους freelancers και τη θέσπιση πλήρων ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων για όλους τους διανομείς στις εταιρείες πλατφόρμες.
Η e-food για περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους διανομείς σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού αυτό που πραγματικά επιχειρεί είναι να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τους όρους εκμετάλλευσης που επικρατούν στην εταιρεία. Και ενώ αποφεύγει να απαντήσει γραπτώς στις προτάσεις του σωματείου, ταυτόχρονα με μεθοδικό τρόπο απομακρύνει τους εργαζόμενους, που έχουν προσληφθεί με σύμβαση εργασίας και προσλαμβάνει διανομείς υπό το καθεστώς της freelance εργασίας.
Η εν λόγω εταιρεία αυξάνει διαρκώς τα κέρδη της και παράλληλα βαθαίνει τους όρους εκμετάλλευσης με την εισαγωγή εργολάβων, τις απολύσεις εργαζόμενων ή την εξώθησή τους σε παραίτηση, τον διαχωρισμό των διανομέων σε μισθωτούς και freelancers, τις εικονικές συμβάσεις σε μετανάστες εργαζόμενους και την καταπάτηση βασικών εργατικών κεκτημένων όπως άδειες, νόμιμες προσαυξήσεις, δώρα, ωράριο, μέσα ατομικής προστασίας, κάλυψη εργατικών ατυχημάτων.
Παράλληλα σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και εργαζόμενοι της Wolt, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ΣΣΕ, καταβολή δεδουλευμένων και ενσήμων και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους διανομείς και με την εταιρεία να αρνείται οποιονδήποτε διάλογο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα οξύνεται διαρκώς μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων με στόχο το βάθεμα των αντικοινωνικών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, όπου η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έρχεται αντιμέτωπη τόσο με τον κίνδυνο της ανέχειας όσο και με την επιβολή επαχθέστερων και πιο άγριων όρων εκμετάλλευσης στα εργασιακά κάτεργα. Η περαιτέρω λεηλασία της κοινωνικής βάσης συντελείται με τη γιγάντωση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι πενιχροί μισθοί και μεροκάματα δεν φτάνουν για να καλύψουν το κόστος επιβίωσης. Την ίδια στιγμή οι δεκάδες δολοφονίες εργατών κάθε χρόνο στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης. Όσοι και όσες ορθώνουν ανάστημα απέναντι στις συνθήκες βαρβαρότητας και καταπίεσης που επιβάλλονται διαρκώς στους από τα κάτω, στην επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα με την εγκληματοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την επί της ουσίας παρανομοποίηση της απεργίας, την κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας και τους αντεργατικούς νόμους που ο ένας διαδέχεται τον άλλον ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.
Ως αναρχικοί/ες στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν οι διανομείς κόντρα στην εργασιακή εκμετάλλευση και το καθεστώς επισφάλειας. Απέναντι στις κρατικές και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις των αποκλεισμών, της υποταγής και της καταστολής, την υποτίμηση της ζωής μας, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης. Η μόνη προοπτική για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στον αγώνα για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των διανομέων σε e-food και Wolt
ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση
Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση - μοτοπορεία των εργαζομένων της e-food την Παρασκευή 11 Οκτώβρη στις 18.00, Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Πρόσφατα άρθρα