Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νικη] Ανοιχτή συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση
Παρασκευή 27 Ιανουάριος 2023, 07:00pm
Επισκέψεις : 854
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ανοιχτή συνέλευση της ΕΣΤΟΒ 27/1 στις 19.00 στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης

ανοιχτή συνέλευση κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια έντονη επίθεση από κράτος και κεφάλαιο στα φτωχά και καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα. Μια επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής και πολυεπίπεδη που προσπαθεί να στερήσει από τον κόσμο της εργασίας κάθε προοπτική αντίστασης και παράλληλα να ξεριζώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχει κερδηθεί τους προηγούμενους δύο αιώνες από το εργατικό κίνημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πανδημία του covid-19 που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δύο χρόνια και η διαχείρισή της από κράτος και κεφάλαιο ενισχύει και διαμορφώνει ένα ασφυκτικότερο πλαίσιο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μια σειρά εξελίξεων που έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη υποτιμημένες ζωές των κατώτερων κοινωνικά στρωμάτων. Κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα βασικά κοινωνικά αγαθά και σε σημαντικά προϊόντα, όπως τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση, το ψωμί κτλ. έρχονται να οξύνουν περαιτέρω τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες ζωής κι επιβίωσης της κοινωνικής βάσης μετά από δύο και πλέον χρόνια έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Στο διάστημα αυτό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η εγκληματική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος και οι βασικές προτεραιότητές του, δηλαδή η υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής σε βαθμό απαξίωσης, η μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, η αναβάθμιση της καταστολής απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική-ταξική αντίσταση και η προληπτική επέκτασή της στο κοινωνικό σώμα.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η τωρινή ακροδεξιά κυβέρνηση έχει περάσει ένα μπαράζ καταστροφικών νομοσχεδίων, όπως αυτό της περιστολής των διαδηλώσεων, τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς και το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συνδικαλιστική δράση. Τα μέτρα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν μια πολιτική χρόνων η οποία ακολουθεί το δόγμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού -ακολουθώντας τις στρατηγικές επιλογές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων- δηλαδή οικονομικά και διοικητικά μέτρα αναδιάρθρωσης του κράτους με στόχο την επιβίωση του μηχανισμού του, συνεχής ενίσχυση και ελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου και συνεχής υποτίμηση της ζωής των κατώτερων τάξεων, μέτρα που εφαρμόστηκαν από κάθε κυβέρνηση από το 2010 μέχρι και σήμερα και παρουσιάζονται ως μέτρα για την «οικονομική ανάπτυξη».

Ποιοι/ες είμαστε

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική και δυστοπική συνθήκη, αποφασίσαμε να οργανωθούμε. Είμαστε εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, άνθρωποι που δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, άνεργοι, νέοι που δουλεύουν εποχιακά, φοιτητές που ταλαιπωρούνται με τις απλήρωτες πρακτικές τους, εργαζόμενοι με μεροκάματα από δύο και τρεις διαφορετικές δουλειές που έχουμε την ανάγκη της συλλογικοποίησης και της οργάνωσης στους χώρους εργασίας κι όχι μόνο. Εμπνεόμαστε τόσο από τους εργατικούς αγώνες του παρελθόντος όσο και από τους πρόσφατους αγώνες στα εργοστάσια της Καβάλας, στην Λάρκο , των διανομέων κλπ. Γι' αυτό βρισκόμαστε όλοι και όλες μαζί σε μια προσπάθεια να μιλήσουμε για τα προβλήματα στους χώρους που δουλεύουμε, να ανιχνεύσουμε τις αλλαγές στο ευρύτερο εργασιακό πεδίο, να μπορέσουμε να οργανωθούμε τόσο στους αντίστοιχους κλάδους μας όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Στόχοι της συνέλευσης είναι η ενίσχυση των υπαρχουσών προσπαθειών στη βάση αλλά κι ευρύτερα αλλά και η ανίχνευση των δυνατοτήτων της ταξικής οργάνωσης γενικότερα αλλά και ειδικότερα, ανάλογα με τον κλάδο. Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών του σήμερα. Γι αυτό και επιθυμούμε την έκφραση εργαζομένων που δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες, εποχιακά ή είναι άνεργοι και ταυτόχρονα την οργάνωση και ζύμωση κοινών στόχων και κοινής κίνησης του ευρύτερου ελευθεριακού κινήματος ώστε να γίνουν κάποια βήματα, να ενισχυθούν και να δικτυωθούν περαιτέρω οι κατά τόπους προσπάθειες. Είναι ξεκάθαρο για εμάς πως η πορεία μας είναι ενάντια σε γραφειοκρατίες και στον ξεπουλημένο συνδικαλισμό που έχουν ευτελίσει την προσπάθεια των εργαζομένων για διεκδικήσεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση στη βάση με ελευθεριακά χαρακτηριστικά. Με αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, αυτοοργάνωση ενάντια σε ρατσισμό, σεξισμό και κάθε μορφής διακρίσεων. Για να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας .

https://www.facebook.com/estovskg

Ελευθεριακή συνέλευση για την ταξική οργάνωση στη βάση

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.