Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Μικροφωνική αλληλεγγύης στην Κατάληψη Mundo Nuevo
Πέμπτη 08 Δεκέμβριος 2022, 12:00pm
Επισκέψεις : 815

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Mundo Nuevo

Πέμπτη 08/12, 12:00 στην είσοδο της Φιλοσοφικης Σχολής (επι της Εθνικής Αμύνης).

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 28/11 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo, όπου δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις και άτομα της ασφάλειας εισέβαλλαν στον κατειλημμένο χώρο. Κατά την διάρκεια της εκκένωσης συνελήφθησαν 4 άτομα που βρισκόντουσαν στον χώρο της κατάληψης, ενώ παράλληλα προσάχθηκαν 4 αλληλέγγυοι σύντροφοι και συντρόφισσες που επιχείρησαν να πλαισιώσουν την αντανακλαστική συγκέντρωση στα πέριξ της Mundo Nuevo. Εκ τότε, η περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς έχει μετατραπεί σε μια αστυνομοκρατούμενη ζώνη, αποκλείοντας την κοινότητα αγώνα να προσεγγίσει την κατάληψη, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες ανακατασκευής, προκειμένου ο χώρος να γίνει μη λειτουργικός για οποιαδήποτε μεταγενέστερη χρήση.

Το κράτος επιχειρεί για ακόμη μια φορά να καταστήσει σαφή τα μακρόπνοα σχέδια και ελπίδες του να καταστείλει το αναρχικό κίνημα, χτυπώντας αδιάκοπα δομές αγώνες και στέγες πολιτικής αλληλοτροφοδήτησης. Δεν είναι τυχαίο, που εν όψη της επετείου της 6η Δεκέμβρη και σε ένα προεκλογικό πλαίσιο, οι κυβερνητικοί ταγοί και επαΐοντες της κατασταλτικής διαχείρισης επιχειρούν να αμαυρώσουν τις μέρες του Αλέξη, βάζοντας στο στόχαστρο την Mundo Nuevo, μια κατάληψη που για 7 χρόνια αποτελούσε κομβικό σημείο αναφοράς του οργανωμένου αναρχικού αγώνα. Η κυβέρνηση αδιαμφησβήτητα καταβάλλει μια αδηφάγο προσπάθεια να προσελκύσει εκείνα τα οπισθοδρομικά κοινωνικά τμήματα, εκείνους που απέχουν και παραμένουν αμέτοχοι απέναντι στις κοινωνικό-πολιτικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα επιθυμεί -με μεγαλεπήβολες διαθέσεις- την πλήρη αποσάθρωση του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η καταστολή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα πεδία. Χτυπάει και πλήττει κέντρα αγώνα από την Mundo Nuevo μέχρι το ΑΠΘ. Οι αλλεπάλληλες εκκενώσεις, με πιο χαρακτηριστικές εκείνη στο ‘’Στέκι του Βιολογικού’’ και την επιχείρηση εκκένωσης στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής υποδεικνύουν τις επιδιώξεις του κρατικού μηχανισμού να θεμελιώσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής, ναρκοθετώντας πεδία αγώνα σε όλη την περιφέρεια και υψώνοντας λαμαρίνες μπροστά στα σημεία αναφοράς της κοινότητας αγώνα. Ο αποστειρωμένος πανεπιστημιακός χώρος που ευαγγελίζονται είναι τμήμα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, που τον βλέπουμε μέρα με τη μέρα να υλοποιείται και να πασχίζει να πάρει σάρκα και οστά. Σε κάθε πεδίο της σημερινής κοινωνίας (από το πανεπιστήμιο και την Μαλαματίνα μέχρι την Mundo Nuevo) που υπάρχει αγωνιστική συγκρότηση, μια ανυποχώρητη, ζωντανή και επικίνδυνη μάχη, ο φόβος του κράτους μεταφράζεται σε στρατοπέδευση μπάτσων και διαρκή καταστολή.

7 ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, Η MUNDO NUEVO ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταλήψεις αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία του αγώνα μας και μέσα αντίστασης ενάντια στον κόσμο των αφεντικών. Η Mundo Nuevo για 7 ολόκληρα χρόνια συνιστούσε πυρήνα πολιτικής ζύμωσης, θεμέλιο ελευθεριακής δράσης και κινητήριο μοχλό του αναρχικού αγώνα. Όλα αυτά τα χρόνια, η κατάληψη Mundo Nuevo, στάθηκε στο πλευρό όλων των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου, όλων εκείνων που ταλανίζονται από την σύγχρονη νεοφιλελεύθερη αφήγηση. Η κατάληψη αναμφίβολα αποτελεί έναν εκκωφαντικό θόρυβο στα αυτιά των αστών, καθώς δεν έπαψε ποτέ να αντιμάχεται και να θέτει υπό αμφισβήτηση τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Η πολιτική κατεύθυνση της Mundo Nuevo ενάντια στον ιεραρχικό κορμό, ανέκαθεν συνιστούσε τραύμα στα πλάνα της κυβερνητικής στρατηγικής και της κρατικής ηγεμονίας, η οποία με την πρώτη ευκαιρία έσπευσε να το επουλώσει, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της τρομοκρατικής πολιτικής της.

Ως αναρχικοί/ες, καταπιεσμένοι/ες αυτού του κόσμου αντιλαμβανόμαστε την αξία των καταλήψεων ως σημεία πολιτικής συσπείρωσης και κοινωνικής δράσης. Με έρεισμα μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα κέντρα αγώνα και παλεύουμε να καταστήσουμε σαφές πως η εξέγερση του ’08 δεν αποτελεί ένα πλανόδιο φάντασμα πάνω από την σύγχρονη ολέθρια πραγματικότητα, αλλά ένα ιστορικό γεγονός που δεν θα σταματήσει ποτέ να συνιστά σημείο εκκίνησης του αγώνα μας ενάντια στον κρατικό κορμό. Αν κάτι δεν εκκενώνεται, αυτό είναι οι ιδέες μας, που θα βρίσκουν διαρκώς καρπούς και θα ανθίζουν ακόμη και πάνω στα συντρίμμια των αστών.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere

Τοποθεσία Φιλοσοφική ΑΠΘ