αναδημοσίευση από το καραβάνι των Ζαπατίστας


(Εις το επανιδείν Πορτογαλία, Γαλικία, ερχόμαστε).

Ιούνιος 2021.

Στις 12 Ιουνίου 2021, η αποκαλούμενη “Μοίρα 421” και οι λοιποί επιβάτες και το πλήρωμα έλαβαν στα διαβατήρια τους τη σφραγίδα νόμιμης εισόδου στον λεγόμενο χώρο ή ζώνη Σένγκεν και αποβιβάστηκαν στην Όρτα (Horta), Νήσοι Αζόρες, Πορτογαλία, Ευρώπη. Με περίσσεια χάρη (τρόπος του λέγειν) κατέβηκαν από τη Λα Μοντάνια (La Montaña – Το Βουνό). ‘Οπως αναμενόταν, υπήρξε έκπληξη, χορός, φωτογραφίες και άφθονο φαγητό. O/H Μαριχοσέ συναντήθηκε με μια παλιά προφητεία που ανακοίνωνε την άφιξή τους. Και έγινε αγώνας δρόμου (που λέει ο λόγος) του τύπου “ο τελευταίος πληρώνει το λογαριασμό” (ο Ντιέγκο Οσόρνο έχασε). Φυσικά, τσούγκρισαν για τη ζωή.

-*-

Στις 09:17:45 της 14ης Ιουνίου τρέχοντος, η Λα Μοντάνια άφησε την πορτογαλική αγκαλιά και κατευθύνθηκε βορειοαναολικά με ταχύτητα 6-7 κόμβων. Στις 12:30:06 προσπέρασε από τ’ αριστερά το “Πίκο ντας Ούρζες”. Γεωγραφικό πλάτος: 38.805213. Γεωγραφικό μήκος: -28.343418. Ο καπετάνιος Λούντβιχ υπολογίζει να αντικρίσουν τις ακτές της Ιβηρικής μεταξύ 19 και 20 Ιουνίου (ενδεχομένως και νωρίτερα, καθώς η Λα Μοντάνια, συμφιλιωμένη με τον άνεμο, φαίνεται να βιάζεται ν’ αγκαλιάσει τις αδελφές της στην Πορτογαλία και στη Γαλικία). Από δω και πέρα θα χαιρετήσουν τα βουνά των νήσων Σαν Μαρτίνο, Μόντε Φάρο και Μόντε Αγκούδο. Κατόπιν θα μπούν στη “Ρία ντε Βίγκο”. Η άφιξη προβλέπεται στη Μαρίνα Πούντα Λαγκόα, βορείως του λιμανιού του Βίγκο, Γαλικία, ισπανικό κράτος.

Και τότε, σιωπηλά, το βουνό μας θα είναι αδελφική βροχή, το βλέμμα μας, υγρό, θα στραφεί κι έτσι θα πούμε, χωρίς λόγια:

“(…)
desperta do teu sono
fogar de Breogán.

Os bos e xenerosos
a nosa voz entenden
e con arroubo atenden
o noso ronco son,
mais sóo os iñorantes
e féridos e duros,
imbéciles e escuros
non nos entenden, non.*

Απόσπασμα από το “Os Pinos”, τον ύμνο της Γαλικίας. Pascual Veiga και Eduardo Pondal.

* “…σήκω από τον ύπνο σου/ πατρίδα του Breogán./ Οι καλοί και οι γενναιόδωροι/ τη φωνή μας ακούν/ και με αποφασιστικότητα απαντούν/ στο βραχνό μας ήχο./ Αλλά μόνο οι αδαείς/ οι πληγωμένοι και οι σκληροί/ οι ανόητοι κι όσοι μένουν στο σκοτάδι/ αυτοί όχι, δεν μας ακούν.”

-*-

Επιτρέψτε μου, τώρα, να σας παρουσιάσω τα ζαπατιστικά έγγραφα που φέρει η Μοίρα 421 (θα μπορούσε, πλέον, να προστεθεί το επίθετο “ναυτική” στο λαμπρό όνομά της). Οι σύντροφοι/-ισσες φέρουν ζαπατιστικό διαβατήριο. Εννοώ, πέραν του επίσημου διαβατηρίου του Μεξικού, φέρουν το λεγόμενο “ζαπατιστικό διαβατήριο εργασίας”. Ακολουθεί η περιγραφή του:

Στο εμπροσθόφυλλο: ένα σαλιγκάρι με ένα κόκκινο αστέρι εντός του. Και η επιγραφή: “ζαπατιστικό διαβατήριο εργασίας”. Στο οπισθόφυλλο: ένα κόκκινο αστέρι με ένα σαλιγκάρι εντός του.

Στην πρώτη σελίδα αναγράφεται: “Αυτο το διαβατήριο χορηγείται από τις αυτόνομες πολιτικές αρχές των Αυτόνομων Εξεγερμένων Ζαπατιστικών Δήμων και των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, Τσιάπας, Μεξικό. Ισχύει μόνο για την καθορισμένη περίοδο και στον καθορισμένο τόπο. Το έγγραφο έχει 32 σελίδες και δεν ισχύει αν φέρει φθορές, σχισίματα, λεκέδες και διορθώσεις”.

Στις σελίδες 2 και 3 έχει προβλεφθεί χώρος για: φωτογραφία του κατόχου, τα προσωπικά του δεδομένα, τα δεδομένα του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης και του Ζαπατιστικού Δήμου που εκδίδουν το έγγραφο. Το έργο που (ο/η/οη κάτοχος) θα επιτελέσει. Ημερομηνία έκδοσης και χρονοδιάγραμμα και γεωγραφία υλοποίησης του έργου. Χώρος για την τοποθέτηση της σφραγίδας του Συμβουλίου και του Δήμου.

Στις σελίδες 4 και 5, αναγράφονται οι ακόλουθοι 7 περιορισμοί:

“1.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου δεν ζητά ούτε δέχεται χρηματική στήριξη προς όφελος δικό του ή της οικογένειάς του, πέραν της απολύτου απαραίτητης για να υλοποιήσει το έργο που του έχει ανατεθεί.

2.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου δύναται μόνο να κάνει το έργο που προσδιορίζεται στο εν λόγω έγγραφο.

3.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου απαγορεύεται να φέρει και να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα παντός είδους, δεν επιτρέπεται να προτείνει ή να παροτρύνει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που να ενέχει ή να καταλήγει σε χρήση πυροβόλων όπλων στον τόπο εργασίας του.

4.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου δύναται μόνο να αφηγηθεί την ιστορία μας αντίστασης και εξέγερσης ως αυτόχθονων λαών και Ζαπατίστας μετά από προηγούμενη σχετική προετοιμασία και εκπαίδευση.

5.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου δεν δύναται να θεσπίζει συμφωνίες ή διαφωνίες εξ ονόματος των οργανωτικών και/ή πολιτικοστρατιωτικών διοικητικών δομών με άτομα, ομάδες, συλλογικότητες, κινήματα και οργανώσεις πέραν των απολύτως απαραίτητων για την υλοποίηση του έργου που του έχει ανατεθεί.

6.- Οι προσωπικές απόψεις για δημόσια ή ιδωτικά ζητήματα που εκφράζει ο/η/οη κάτοχος αυτού του εγγράφου όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις των Ζαπατίστας, αλλά μπορούν να είναι και εντελώς αντίθετες με τη σκέψη και την πρακτική μας.

7.- Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου οφείλει κάθε στιγμή να σέβεται τις διαφορές ταυτότητας, φύλου, πιστεύω, γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας των ατόμων και των τόπων όπου υλοποιεί το έργο του για το οποίο εκδίδεται το εν λόγω έγγραφο.

Στη σελίδα 6 ορίζεται: “Επιβεβαιώνεται ότι ο/η/οη κάτοχος αυτού του εγγράφου έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση (αν έμαθε ή όχι, θα φανεί στην πράξη) στο/στη _ (χώρος για να μπει η ονομασία της τοποθεσίας)”.

Και στη σελίδα 7 αναγράφονται οι ημερομηνίες αναχώρησης και άφιξης: “Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου αναχώρησε από τη ζαπατιστική επικράτεια _ (χώρος για λεπτομέρειες και σφραγίδα σε μισή σελίδα)”. Και στο κάτω μισό της σελίδας: “Ο/Η/Οη κάτοχος αυτού του εγγράφου επέστρεψε στη ζαπατιστική επικράτεια _ (χώρος για λεπτομέρειες και σφραγίδες)”.

Οι επόμενες σελίδες είναι λευκές ώστε τα διάφορα άτομα, ομάδες, συλλογικότητες, οργανώσεις και κινήματα, από κάθε γωνιά των διαφορετικών κόσμων όπου θα γίνουν οι επισκέψεις να σφραγίσουν, να υπογράψουν, να διακοσμήσουν, να αφήσουν τα αποτυπώματά τους, να ζωγραφίσουν, να χαράξουν ή ό,τι άλλο, προκειμένου ο/η/οη σύντροφος να έχει ένα είδους οδηγό για το πού πήγε, πέραν των σημειώσεων στο τετραδιό του, όταν γυρίσει και αφηγηθεί τις εμπειρίες του.

Η τελευταία σελίδα είναι για “Παρατηρήσεις”: (π.χ. κάποια αλλεργία, αναπηρία ή μουσικές προτιμήσεις – λέω, γιατί αν του/της αρέσει η κούμπια και τον/την βάλουν να χορέψει βαλς, τότε φαντάζεστε τι θα συμβεί – ).

Βεβαιώνω.

SupGaleano.
Πλανήτης Γη, Ιούνιος 2021.