Σήμερα -Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024- υπάρχουν κατασκηνώσεις και καταλήψεις κτιρίων σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα σε δεκάδες πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αρχίζουν να εμφανίζονται και αλλού σε όλο τον κόσμο. Η αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από βίαιες επιδρομές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές επέστρεψαν απτόητοι ή και απέκρουσαν την κρατική καταστολή. Μια από τις πιο άγριες καταλήψεις έλαβε χώρα στο Cal Poly Humboldt, όπου οι φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο, επέζησαν από μια μαζική επίθεση της αστυνομίας και στη συνέχεια ανάγκασαν την αστυνομία να υποχωρήσει εκτός πανεπιστημιούπολης.

Από σήμερα, η κατάληψη στο Cal Poly Humboldt έχει κρατήσει θέση μάχης εδώ και μια εβδομάδα. Η σχολή έχει κλείσει μέχρι την αποφοίτηση. Αυτή τη στιγμή, τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες συγκεντρώνουν δυνάμεις για να ετοιμάσουν την έφοδο στον καταυλισμό.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, λάβαμε μια δήλωση από ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει μια κατάληψη δέντρων για να κρατήσουν το έδαφος στο Cal Poly Humboldt. Την παρουσιάζουμε μαζί με φωτογραφίες από το κατειλημμένο πανεπιστήμιο και ένα βίντεο με έναν συμμετέχοντα στην κατάληψη του Cal Poly που απευθύνεται στους συμμετέχοντες στις καταλήψεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

Από τα δέντρα Redwood σε ελαιώνες, η κομμούνα μεγαλώνει

Ακούσαμε το κάλεσμα για κλιμάκωση της αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και απαντάμε: πήραμε τα δέντρα.

Από εκεί που κάθομαι, στα κλαδιά ενός redwood tree, έχω τον ωκεανό στα δεξιά μου και το δάσος στα αριστερά μου. Συνήθως, πονάω όταν κοιτάζω το αστικό τοπίο, όταν βλέπω την αποικιακή υποδομή να αναδιαμορφώνει τα εδάφη των ντόπιων σύμφωνα με τους δικούς της σκοπούς. Αλλά σήμερα, βλέπω αυτά τα κτίρια σε στυλ ιεραποστολής καλυμμένα με εκκλήσεις για μια ελεύθερη Παλαιστίνη και την επιστροφή των πατρίδων των ιθαγενών. Βλέπω έναν εκτεταμένο, συνεχώς αυξανόμενο κατειλημμένο χώρο γεμάτο με ανθρώπους που τρώνε και ντύνονται μαζί, συγκρατούμενοι από την ασφάλεια των οδοφραγμάτων μας. Βλέπω γιατρούς να κρατούν τους ανθρώπους ενυδατωμένους, παιδιά να παίζουν, καλλιτέχνες και μουσικούς να δημιουργούν, κήπους να φυτρώνουν και παντού την αίσθηση ότι ένας νέος κόσμος γεννιέται. Αυτό το όραμα υποδαυλίζεται από τη μαχητική φλόγα των γενναίων καταληψιών, από την επιθυμία να τα υπερασπιστούμε όλα αυτά - να διώξουμε τους μπάτσους κάθε φορά που προσπαθούν να μας παρενοχλήσουν ή να γκρεμίσουν τα οδοφράγματα.

redwood 1

Η επιτυχία της κατάληψής μας μέχρι στιγμής προέκυψε ως αποτέλεσμα της ικανότητάς μας να προσαρμοζόμαστε όσο αρνούμαστε να υποχωρήσουμε. Μαθαίνουμε από τη φύση ότι η ποικιλομορφία κάνει ένα οικοσύστημα πιο ανθεκτικό και ζωντανό, και το ίδιο ισχύει και για τα κινήματά μας. Δεν υπάρχει μία μόνο προοπτική, τακτική ή φωνή στο στρατόπεδό μας. Κανείς δεν μιλάει για όλες. Αυτό που μας ένωσε ήταν η κοινή απέχθεια για αυτή τη γενοκτονία. Αυτό που μας κρατάει ενωμένες είναι η δέσμευσή μας για κλιμάκωση προς την απελευθέρωση, για τη διατήρηση της αυτονομίας του άλλου και για την καλλιέργεια κοινών τρόπων ζωής εν μέσω αυτού του αγώνα.

Αναγνωρίζουμε ότι η πολυμορφία στη δράση μας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας επιθετικής στάσης. Για να διευρύνουμε τις τακτικές μας, έχουμε στραφεί στην προσωπική μας ιστορία του αγώνα ενάντια στην αυτοκρατορία εδώ στο λεγόμενο Humboldt. Η Judi Bari, μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια που βομβαρδίστηκε το αυτοκίνητο εξαιτίας της δράσης της με το EarthFirst! μίλησε για την ανάγκη να τερματιστεί η παγκόσμια καπιταλιστική μηχανή προκειμένου να σταματήσει η πλανητική καταστροφή και η καταπίεση κάθε είδους. Συμφωνούμε. Αυτό το tree sit1 είναι ένα γράμμα αγάπης σε αυτές τις συνδέσεις, σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας και στους Παλαιστίνιους παγκοσμίως. Μεταξύ των μεγάλων γέρικων δέντρων, ένα tree sit είναι ένα σημάδι επαναστατικής ελπίδας - ελπίδα ως τρόπος επιλογής της δράσης. Είναι μια πρόσκληση σε μια νέα προοπτική για τον ίδιο τον κόσμο.

redwood 2

Αυτό το tree sit είναι επίσης ένα ερωτικό γράμμα στην Tortuguita. Η Tortuguita ήταν 26 ετών στις 18 Ιανουαρίου 2023, όταν αστυνομικοί της πολιτείας της Τζόρτζια τη δολοφόνησαν στο δάσος Weelaunee. Εκείνη την εποχή, υπερασπίζονταν το δάσος από το σχέδιο Cop City. Χρηματοδοτούμενο από εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Wells Fargo, η Delta Airlines, η UPS, η Home Depot, η Equifax, η Georgia Pacific, και ούτω καθεξής, το Cop City είναι ένα έργο αποψίλωσης των δασών που έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή μιας τεράστιας εικονικής πόλης στην οποία η αμερικανική αστυνομία θα εκπαιδευτεί στον αστικό πόλεμο- οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής θα αναλάβουν να τις εκπαιδεύσουν στην τέχνη της επιβολής του απαρτχάιντ. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές cop city σε όλη τη χώρα. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο αγώνας για την απελευθέρωση του εαυτού μας είναι στενά συνυφασμένοι. Ο στρατός και η αστυνομία βλέπουν αυτές τις συνδέσεις - και το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Αυτή η σύνδεση, σε συνδυασμό με τη γνώση της ιστορίας και με τις δικές μας εμπειρίες την τελευταία εβδομάδα, μας έδειξαν ότι ο αγώνας για να μπει τέλος στη γενοκτονία περιλαμβάνει αναγκαστικά τον αγώνα ενάντια στην ίδια την αστυνομία, όπως ακριβώς το να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία σημαίνει να σταματήσουμε τον εξορυκτικό αποικιοκρατικό καπιταλισμό, να σταματήσουμε τις αιτίες του κλιματικού χάους και να βάλουμε ένα τέλος στον συνεχιζόμενο αυτοκρατορικό εφιάλτη στον οποίο ζούμε.

redwood 3

Η αστυνομία και ο στρατός είναι η απόλυτη απειλή εναντίον οποιουδήποτε αγωνίζεται αποτελεσματικά για έναν καλύτερο κόσμο. Μας εμπνέει να βλέπουμε όλα τα όμορφα πράγματα που άνθισαν τόσο αυθόρμητα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα χάρη σε μερικούς ανθρώπους που ήταν αρκετά γενναίοι για να δημιουργήσουν και να υπερασπιστούν μια ζώνη χωρίς αστυνομικούς. Δεν εργαζόμαστε μόνο για να καταστρέψουμε τον εφιάλτη του κόσμου όπως υπάρχει σήμερα - υπερασπιζόμαστε επίσης τον σπόρο του κόσμου που θα έρθει, υπερασπιζόμενοι μια ζωή που αξίζει να ζούμε και να μοιραζόμαστε με τους άλλους.

Δεν θα υπάρξει τέλος σε αυτούς τους πολέμους της αυτοκρατορίας αν οι αγώνες στις "χώρες του πρώτου κόσμου" δεν αναπτύξουν δόντια και δεν αρχίσουν να ενσαρκώνουν την αλληλεγγύη και την "επιστροφή στη γη" ως κάτι περισσότερο από συμβολικές χειρονομίες. Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Κανονικότητα σημαίνει να αγνοούμε την καθημερινή γενοκτονία των Παλαιστινίων, ενώ ζούμε άθλιες ζωές σε ρόδα χάμστερ-εργασίας που ποτέ δεν μας έκανε ευτυχισμένους εξ αρχής. Κανονικότητα σημαίνει να κερδίζουμε έναν μισθό και να γυρίζουμε την πλάτη μας στα 14.000+ παιδιά στην Παλαιστίνη που δολοφονήθηκαν μόνο από τις 7 Οκτωβρίου. Αυτή η κατοχή έχει δείξει ότι όταν σταματάς τα πάντα και βγαίνεις από τον τροχό του χάμστερ, αυτό που σε περιμένει είναι η κοινότητα και οι ατελείωτες δυνατότητες.

redwood 4

Αγωνιζόμαστε για τους ζωντανούς και θρηνούμε τους νεκρούς που άφησε στο πέρασμά της αυτή η αυτοκρατορία του χρήματος και του πολέμου. Σας θυμόμαστε, αν και είναι πάρα πολλοί για να τους απαριθμήσουμε εδώ, όλους εσάς που πεθάνατε στα χέρια αυτής της παγκόσμιας αυτοκρατορίας-

Haya Sharif Bakr Al-Batniji. George Floyd. Ibrahim Amma Saad Al-Qara. Sandra Bland. Sham Abdul Karim Ibrahim Al-Hato. Treyvon Martin. Hosni Mohamed Hosni Muhareb. Toypurina. Musk Omar Kamel Abu Rahma. Tortuguita. Adam Youssef Muhammad Al-Hila. Josiah Lawson. Zeina Hossam Jamil Al-Zaanen. David Chain. Sondos Ziyad Mahmoud Al-Azaib. Rayshard Brooks. Malik Youssef Omar Sharaf. Avalon. Mansour Hamada Monsour Sobh. Berta Isabel Caceres Flores. Marie Ihab Darwish Gouda. Fred Hampton. Zakaria Imad Abd Muheisen. Nex Benedict. Khalaf Fawzi Muhamma Al-Sawarka. Rachel Corrie. Shireen Abu Akleh. Al-Jarrah mahmoud Misbah Al-Khor.

Και τόσοι άλλοι. Δεν θα σας απογοητεύσουμε.

redwood 5

redwood 6

redwood 7

redwood 8

redwood 10

redwood 11

redwood 12

redwood 13

redwood 14

redwood 15

1. Το Tree Sitting είναι μια μορφή περιβαλλοντιστικής πολιτικής ανυπακοής κατά την οποία ένας διαδηλωτής κάθεται σε ένα δέντρο, συνήθως σε μια μικρή πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό, για να το προστατεύσει από την κοπή.