«Η πυρκαγιά στην Β. Εύβοια είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και πολιτικό έγκλημα που έχει δει ο τόπος. Χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν, αμέτρητα ζώα και εκατοντάδες σπίτια. Εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά ενώ ορισμένα εξ αυτών κάηκαν. Η αδυναμία του πυροσβεστικού σώματος να ανταπεξέλθει και ειδικά η έλλειψη εναέριων μέσων επέτρεψαν στην πυρκαγιά να πάρει τόσο μεγάλη έκταση. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η Βόρεια Εύβοια καίγεται και η κυβέρνηση μαζί με τους μεγαλοαστούς κάθονται, βλέπουν τη φωτιά και τρώνε πασατέμπο. Τώρα πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς, απλά καθόμαστε και κοιτάμε τα πύρινα μέτωπα να έρχονται κατά πάνω μας καίγοντας τα πάντα στο δρόμο τους μέχρι να καταλήξουν στις παραλίες και να σβήσουν από μόνα τους.»
- Αναρχικοί από την Εύβοια, 6 Αυγούστου 2021


Και η πυρκαγιά συνέχισε να κατακαίει τα πάντα στο διάβα της για συνολικά δέκα ημέρες με τις τελευταίες εστίες να σβήνουν στις 12 Αυγούστου 2021. Πολλές μεγάλες αλλαγές συνέβησαν αυτές τις δέκα ημέρες στην Βόρεια Εύβοια, με μία από τις σημαντικότερες να είναι η σκληρή συνειδητοποίηση εκ μέρους των υπηκόων ότι το κράτος δεν δίνει για την πάρτη τους ούτε μια δεκάρα τσακιστή. Από παλιά το ανέφεραν με παράπονο ότι είναι «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και συνεχώς κλαίγονταν για το ότι το κράτος αδιαφορούσε για τις ανάγκες και τα αιτήματά τους. Πίστευαν όμως βαθιά σε αυτό. Τώρα πια έγινε ξεκάθαρο σε όλους, ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες ή τους πολιτικούς χρωματισμούς τους, ότι το κράτος δε θα δίσταζε να τους θυσιάσει μέσα σε μία νύχτα αντί πινακίου φακής. Η πυροσβεστική είχε «εντολή μη παρέμβασης» και ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μόνο όταν αυτή έκαψε τα πάντα, παραδίδοντας όλα τα χωριά, και φυσικά τα δάση, στο έλεος της πύρινης μανίας.
Η πυρκαγιά του 2021 δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει συμβεί ποτέ στην περιοχή αλλά αποτελεί την μεγαλύτερη πυρκαγιά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Συνολικά απανθρακώθηκαν 520.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών καθώς και εκατοντάδες σπίτια. Τα τοπικά οικοσυστήματα υποβαθμίστηκαν κατακόρυφα, εκατομμύρια ζώα και φυτά βρήκαν τραγικό θάνατο, εκατοντάδες φτωχοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και βυθίστηκαν ακόμη πιο βαθιά στην οικονομική ανέχεια.


Η Βόρεια Εύβοια δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

▪ Μπορείτε να διαβάσετε/ κατεβάσετε την μπροσούρα από εδώ