ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ!


Το Σάββατο 14/5, εντοπίσαμε στην είσοδο του πάρκου Κύπρου και Πατησίων αναρτημένη την τοπογραφική μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου από τον Δήμο Αθηναίων, γεγονός που προαναγγέλει πιθανότατα την άμεση έναρξη των εργασιών. Η ανάπλαση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο σχέδιο αλλά μέρος μιας συνολικότερης σύμβασης του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Μπακογιάννη με την εταιρεία UNISON FACILITIES SERVICES. Στην συγκεκριμένη εταιρεία παραχωρείται η διαχείριση και ανάπλαση των δημόσιων χώρων πρασίνου, πάρκων, λόφων και πλατειών στην Αθήνα, σχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση κάθε σπιθαμής του δημόσιου χώρου. Μεταξύ αυτών είναι και ο λόφος του Στρέφη και ο λόφος Φιλοπάππου, ο Λυκαβηττός, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Πάρκα Δρακόπουλου και ΦΙΞ καθώς και οι πλατείες Πρωτομαγιάς, Κυψέλης, Αμερικής και Βικτώριας, και οι πεζόδρομοι Αγίας Ζώνης και Φωκίωνος Νέγρη.

Οι δημοτικές αρχές αποκρύπτουν το γεγονός ότι το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, στο οποίο έρχονται τώρα να πλασάρουν ένα έργο βιτρίνα, είναι αυτό που κατέστρεψαν δεκατρία χρόνια πριν, όταν το ισοπέδωσαν, κόβωντας τα δέντρα και καταστρέφοντας την παιδική χαρά, το δίκτυο ύδρευσης και τα παγκάκια του προκειμένου να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ. Αποσιωπούν πως το πάρκο του οποίου την «εξυγίανση» προσχηματικά επικαλούνται, διασώθηκε και συνέχισε να υπάρχει αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες των αγωνιζόμενων κατοίκων της γειτονιάς και των αλληλέγγυων που το αναδημιούργησαν φυτεύοντας πάνω από 160 νέα δέντρα και θάμνους, ανακατασκευάζοντας παράλληλα την παιδική χαρά και τα παγκάκια του.

Η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων στην αντίσταση των κατοίκων και την υπεράσπιση του πάρκου τότε, ήταν η διακοπή της υδροδότησής του, τον Αύγουστο του 2011 και για δυόμιση ολόκληρα χρόνια. Η επιμονή, όμως, των αγωνιζόμενων απέναντι στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις των δημοτικών αρχών που επιστράτευσαν κάθε μέσο ώστε να το οδηγήσουν στην απαξίωση, την εγκατάλειψη και την καταστροφή δεν έκαμψαν ποτέ τον κοινωνικό αγώνα που δινόταν συνεχίζει να δίνεται για να το κρατήσει ζωντανό, ως πνεύμονα πρασίνου και χώρο αντίστασης.

Δεκατρία χρόνια μετά ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει με ένα σχέδιο «ανάπλασης» του πάρκου Κύπρου και Πατησίων που το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι την κατασκευή νέων μονοπατιών, εργασίες ενίσχυσης του υπάρχοντος δικτύου φωτισμού και συντήρησης της υπάρχουσας πέργκολας και την τοποθέτηση καλλωπιστικών θάμνων και φυτών προκειμένου να δικαιολογηθούν εν μέρει τα πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε ο δήμος στην εταιρεία UNISON, καθώς και την πιθανότητα φύλαξης και περίφραξής του στο μέλλον. Για άλλη μια φορά, ο δήμος Αθηναίων κατά τη συνήθη του πρακτική, παραδίδει τα πάρκα και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της Αθήνας σα να είναι τσιφλίκι του, επιχειρώντας μάλιστα να παρουσιάσει ως ιδιαίτερο όφελος της ανάπλασης, το πότισμα και το κλάδεμα των δέντρων, δηλαδή τις στοιχειώδεις εργασίες που οφείλει να παρέχει σε κάθε δημόσιο χώρο πρασίνου.

Το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, αλλά και κανένας άλλος δημόσιος χώρος, δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός δημάρχου και καμιάς δημοτικής αρχής ώστε να το παραχωρεί κατά το δοκούν σε κάθε λογής ιδιώτη. Ανήκει σε όλους και όλες, σε εκείνους και εκείνες που το δημιούργησαν, που κατασκεύασαν την παιδική του χαρά, σε εκείνους που το φρόντισαν, σε εκείνους που το επισκέπτονται, σε όλο τον λαό. Δεν θα επιτρέψουμε στις δημοτικές αρχές και κάθε λογής κερδοσκόπους να μετατρέψουν το πάρκο από έναν ζωντανό δημόσιο πράσινο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους και όλες, σε έναν χώρο κοινωνικά και ταξικά αποστειρωμένο και ελεγχόμενο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν φορέα και καμία αρχή να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ως εστία αυτοοργανωμένης κοινωνικής και ταξικής αντίστασης και να διαγράψει από τη συλλογική μνήμη τον αγώνα για τη δημιουργία και την υπεράσπισή του απέναντι στα δικά τους καταστροφικά σχέδια.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες που υφίσταντο δεκατρία χρόνια πριν και πως η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και γενικευμένη. Ωστόσο, έχοντας βαθιά πίστη στις δυνατότητες των αυτοοργανωμένων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, θα υπερασπιστούμε με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας τον ανοιχτό, δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, απέναντι στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς δήμου, κράτους και αφεντικών, απέναντι στις λογικές του κέρδους, της λεηλασίας και των αποκλεισμών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερους δημόσιους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους από όλους/όλες, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια.

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων

17/5/2022

 

Επόμενη συνέλευση

Τετάρτη 18 Μαΐου, 5 μ.μ.

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων


Πρόσφατα άρθρα