Πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνος από το χτύπημα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Γαλάτσι…

Εκείνο το απόγευμα της 1ης Νοέμβρη του 2021 βρεθήκαμε μαζί με φίλους και τα παιδιά μας στην πλατεία του Αγιου Ανδρέα στο Γαλάτσι όπου και κατοικούμε.

Στην πλατεία εξελισσόταν αντιφασιστική συγκέντρωση που καλούνταν από στέκια και συνελεύσεις του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών.

Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, αναρχικοί και αναρχικές, αντιφασίστες και αντιφασίστριες, ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία με πανό και συνθήματα κατά των φασιστών και δολοφόνων της Χ.Α., που επιχειρούν να δηλητηριάσουν με τις νεοναζιστικές τους αντιλήψεις, τις γειτονιές μας, τις πλατείες μας και τα σχολεία.

Ως άνθρωποι που μας απασχολούν τα ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και ως γονείς που καθημερινά αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τους μάθουμε να μένουν μακριά και απέναντι στο τέρας του φασισμού, βρεθήκαμε κοντά στη συγκέντρωση και ταυτιστήκαμε με τον λόγο και τα συνθήματα της.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί, η συγκέντρωση δέχτηκε απροκλητη, αναίτια και άγρια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις που την περικύκλωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα σημείο διαφυγής στον κόσμο. Από την επίθεση χτυπήθηκαν και πολλοί θαμώνες της πλατείας, ακόμα και μικρά παιδιά.

Τα παιδιά μας φυγαδεύτηκαν σε μια καφετέρια για να γλιτώσουν από το μένος των ΜΑΤ και να πάρουν μια ανάσα καθώς τα δακρυγόνα είχαν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Από εκεί μέσα έντρομα είδαν τα ΜΑΤ να πετούν κάτω καρέκλες και τραπέζια, να σπρώχνουν και να χτυπούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Παιδιά πέντε, εννέα, δώδεκα ετών, εκείνο το απόγευμα βιώσαν ολη την αγριότητα των δυνάμεων καταστολής. Η εικόνα που περιγράφουν είναι άνθρωποι με ανοιγμένα κεφάλια μέσα σε μια λίμνη αίματος, στρυμωγμένοι από τα ΜΑΤ στον τοίχο του σχολείου.

Η αστυνομία μετά από αυτή την απίστευτη επίθεση και τον τραυματισμό πολλών ατόμων, προχώρησε και στις συλλήψεις τους.

Για τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί, την Δήμητρα, την Αναστασία , τον Λεύτερη, τον Κων/νο, από εκείνη τη μέρα έχει μείνει ένα «Γιατί». «Γιατί τόση βία;» όπως είπε η Δήμητρα.

Στις 24 Μάρτη θα παρευρεθούμε στο δικαστήριο να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν και συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα από τα ΜΑΤ. Αλλά θα υπερασπιστούμε και το διακαίωμά μας καθώς και των παιδιών μας, να βρισκόμαστε, να παίζουμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να κινούμαστε ελεύθερα στις γειτονιές, τα πάρκα και τις πλατείες μας, χωρίς το φόβο του φασισμού, της κατασταλτικής βίας και της καθημερινής αστυνομικής απειλής και του ελέγχου.

Κάτοικοι Γαλατσίου