Στις 11-12 Μάρτη πλαισιώθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ το διήμερο αναρχικό φεστιβάλ σε μια κρίσιμη περίοδο. Τη στιγμή που πτυχές του νόμου 4777 έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στις σχολές μας, τη στιγμή που μπάτσοι μπαινοβγαίνουν στο άσυλο, τη στιγμή που γίνεται λόγος για το «πανεπιστήμιο του 2030» και τη γενικότερη ευθυγράμμιση του ελληνικού πανεπιστημίου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα εμείς απαντάμε δίνοντας ζωή στους χώρους μας και κάνοντάς τους ξεκάθαρο, πως η αποστείρωση των πανεπιστημίων που επιδιώκουν δεν πρόκειται να επιτευχθεί.


Παρασκευή 11/3


Την Παρασκευή 11/3 από τις 6 το απόγευμα υπήρχε στο φουαγιέ της Φιλοσοφικής μπαζάρ μικρής τέχνης με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, στο οποίο ήταν επίσης διαθέσιμα zines και πολιτικό υλικό, καθώς και βιβλία απο τίς ελευθεριακές εκδόσεις «Ναυτίλος». Τα έσοδα του μπαζάρ διατέθηκαν στα δικαστικά έξοδα των συλληφθέντων/σων του περσινού αγώνα ενάντια στον νόμο 4777.


Ακολούθησε στις 19:00 εκδήλωση στο αυτόνομο στέκι Φιλοσοφικής σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, τους φοιτητικούς αγώνες για αυτό αλλά και τις επιθέσεις του κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία με συντρόφους και συντρόφισσες από τη Γαλλία και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι/ες μας μίλησαν για τους δικούς τους αγώνες και την κατάσταση που επικρατεί στος χώρες αυτές.


Η μέρα έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι στο φουαγιέ από το σχήμα Γιαν Ντριαβ.


Σάββατο 12/3


Ξανά από τις 18:00 υπήρχε μπαζάρ στο φουαγιέ, ενώ στις 19:00 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωσή μας, την οποία μάλιστα παρακολούθησε πολύς κόσμος. Η εκδήλωση πραγματευόταν μια αναρχική προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των αναδιαρθρώσεων. Αναλύθηκε εκτενώς ο ιδεολογικός και ο επιχειρηματικός ρόλος του πανεπιστημίου. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε και σε σύντροφο που συμμετέχει στο ΣΕΡΕΤΕ, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο της έρευνας και της επισφαλούς εργασίας σε αυτήν. Ακόμη, τοποθετήθηκε η αναρχική μαθητική ομάδα Αταξία αναφερόμενη κυρίως στο σχολικό περιβάλλον και στις προβληματικές που εντοπίζονται κι εκεί. Τέλος, έγινε δική μας προταγματική τοποθέτηση, στην οποία αναλύσαμε τι ακριβώς προτείνουμε εμείς και πώς αγωνιζόμαστε για να το πετύχουμε.


Το διήμερο αναρχικό φεστιβάλ έληξε με το Hip Hop Live στη ΝΟΠΕ, στο οποίο συμμετείχαν sponty, penny, ΣΙΛΕ, ταφού κραυγή, δύο μηδέν δύο μηδέν.


Οργανώσαμε το φεστιβάλ αυτό με σκοπό να οικειοποιηθούμε τους χώρους μας και να έρθουμε σε επαφή με κόσμο, ανταλάσσοντας σκέψεις, εμβαθύνοντας σε ζητήματα που μας απασχολούν κι ενδεχομένως παρακινώντας αυτόν τον κόσμο να αγκαλιάσει τους αγώνες μας συμμετέχοντας σε αυτούς.


Κι όσο το στενο αλφαβηταρι της εξουσίας εκκινεί με τον πόλεμο και τελειώνει με τον θάνατο, στο δικό μας κόσμο αντηχεί η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η επιμονή για την ελευθερία, κι αυτό ξέρουμε πως απαιτεί κόπο.

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere