Η φετινή 6η Δεκέμβρη μας βρήκε σε μία συγκυρία στην οποία η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στους πληβείους έχει επεκταθεί σε όλο το φάσμα, με κύριο εργαλείο την άσκηση θανατοπολιτικής πάνω στο κοινωνικό σώμα. Η πρόσφατη κρατική δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη με 38 σφαίρες στο Πέραμα από τον ένστολο κατασταλτικό στρατό της δημοκρατίας, οι δολοφονίες εργατών στο βωμό του κεφαλαίου, οι δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, οι συνεχείς γυναικοκτονίες από τον πατριαρχικό κόσμο της κρατικής και καπιταλιστικής εξουσίας, η εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και την ταυτόχρονη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, οι δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας σε διαδηλωτές, οι διώξεις και σκευωρίες απέναντι σε αγωνιστές, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του νομικού οπλοστασίου του κράτους (όπως είναι το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων) και την γενικότερη αναδιάρθρωση που επιχειρείται σε μία σειρά από πεδία (εκπαίδευση, φύση, εργασία κ.α.) συνθέτουν το πλαίσιο επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που θέλει να εγκαθιδρύσει η εξουσία πάνω στην κοινωνική βάση. Προμετωπίδα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η στρατηγική της προληπτικής αντιεξέγερσης με σκοπό το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων και ιδιαίτερα του πιο προωθημένου και ριζοσπαστικού κομματιού, δηλαδή το ίδιο το αναρχικό κίνημα.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, βρεθήκαμε στο δρόμο την Δευτέρα 6 Δεκέμβρη 2021 στην Θεσσαλονίκη. Ως Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, στηρίξαμε την πρωινή διαδήλωση μαθητών και φοιτητών που είχε ως σημείο εκκίνησης την Καμάρα. Το απόγευμα, με αφετηρία την προσυγκέντρωση στην κατάληψη Mundo Nuevo, συγκροτήσαμε μπλοκ με πανό «Από τη αυθόρμητη εξέγερση στην οργανωμένη επαναστατική δράση, Ο Δεκέμβρης είναι και υπόσχεση, Καμία ειρήνη με Κράτος και Κεφάλαιο» και πορευτήκαμε μέχρι την Καμάρα, όπου ήταν το κύριο κάλεσμα της διαδήλωσης. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η οποία κράτησε μισή ώρα, και το κλίμα καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας που επιχειρείται να επιβληθεί σε όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε στην Καμάρα γεμίζοντας ασφυκτικά τον χώρο της πλατείας. Η διαδήλωση που ακολούθησε ήταν δυναμική, με χιλιάδες να στηρίζουν τα αναρχικά μπλοκ μέχρι το τέλος της πορείας. Ο όγκος της διαδήλωσης ήταν τέτοιος που παρά την έντονη παρουσία μπάτσων, δεν επέτρεπε την πλήρη περικύκλωση του σώματος των διαδηλωτών. Η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στα μπλοκ της Καμάρας αποκάλυψε ότι το εργαστήρι των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων λειτουργεί ασταμάτητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι κυρίαρχοι φροντίζουν για την πολιτική αναβάθμιση της κρατικής καταστολής και τον εξοπλισμό της αστυνομίας. Κατανοούν ότι οι προϋποθέσεις για την έκφραση μιας νέας πιο συνειδητής και πιο αποφασιστικής αναμέτρησης πυκνώνουν. Οι αντιστεκόμενοι αντί να μειώνονται αυξάνονται. Στόχος των επαναστατικών δυνάμεων είναι να οργανώσουν το υλικό της αυριανής σύγκρουσης. Να την μετατρέψουν σε συνολικό πόλεμο ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και εξουσία.

Πιάνοντας το νήμα από την εξέγερση του Δεκέμβρη του '08, η οποία κατέδειξε ότι η εξουσία είναι τρωτή και όχι παντοδύναμη, αποτελεί διαρκές στοίχημα η πολιτική και οργανωτική αναβάθμιση και συγκρότηση του αναρχικού κινήματος σε όλα τα πεδία των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, με ορίζοντα την κοινωνική επανάσταση για μία κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Η κοινωνική και ταξική χειραφέτηση των καταπιεσμένων μπορεί να είναι έργο μονάχα των ιδίων και κανενός διαμεσολαβητή. Η αυτοοργάνωση των αγώνων, δηλαδή η οργανωτική συγκρότησή τους από τα κάτω, αποτελεί τόσο δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην καπηλεία και χειραγώγησή τους, όσο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιπαράθεσης με την εξουσία καθώς καταργεί στην πράξη τις θεσμικές μεσολαβήσεις.

«Η ουτοπία μας δε σταματά στο ξέσπασμα μιας αυθόρμητης εξέγερσης, ούτε τυφλώνεται από εναλλακτικές διαχειρίσεις του καπιταλισμού και των κρατικών θεσμών. Ο δικός μας αγώνας, ως αναρχικές και αναρχικοί, δίνεται στον δρόμο και στους χώρους εργασίας, στις σχολές και στα σχολεία, στις γειτονιές, εκεί που ζει και αναπνέει η κοινωνία και έχει ως σκοπό την καθολική αποτίναξη του παρασιτικού κόσμου της εξουσίας, του κράτους και του κεφαλαίου.» (Από την προκήρυξη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων για την 6η Δεκέμβρη 2021)
 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων