ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Η έναρξη ενός νέου γύρου παρακρατικών επιθέσεων την τελευταία περίοδο αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εκ νέου ενεργοποίηση της αντεπαναστατικής εφεδρείας του κράτους. Από τη Θεσσαλονίκη, στη Σταυρούπολη (όπου ακροδεξιοί μαθητές του ΕΠΑΛ επιτέθηκαν σε φοιτητές και αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων), στην Ηλιούπολη και τον Εύοσμο, μέχρι την Αθήνα, στην κεντρική πλατεία του Ν.Ηρακλείου, στην Καλλιθέα, στου Ζωγράφου (όπου φασίστες επιτέθηκαν σε μέλη αριστερών και συνδικαλιστικών οργανώσεων) και στα Καμίνια, όπου το βράδυ της 27ης Οκτώβρη, φασίστες ξυλοκόπησαν άγρια τρεις μετανάστες από το Πακιστάν, οι φασιστικές ομάδες κρούσης παίρνουν πάλι τη θέση τους πλάι στις επίσημες κατασταλτικές δυνάμεις στοχεύοντας στο τσάκισμα και την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων και στη διάχυση του φόβου στην κοινωνία.

Ένα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη των νεοναζί της Χ.Α. έρχονται να καταρρεύσουν από τη μία οι όποιες ψευδαισθήσεις υπήρχαν για το ότι ο φασισμός μπορεί να ηττηθεί μέσα στις αίθουσες της αστικής δικαιοσύνης, με τους περισσότερους καταδικασθέντες να κυκλοφορούν ήδη ελεύθεροι και από την άλλη αποκαλύπτεται πλήρως και δια του παραδείγματος, για άλλη μία φορά, πως ο φασισμός δεν αποτελεί παρά την ακραία έκφραση του ίδιου του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος. Το «τείχος της Δημοκρατίας», όλη την προηγούμενη περίοδο μέχρι και σήμερα, πνίγει πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αφαιμάσσει εργάτες-μετανάστες στην Μανωλάδα, χτίζει φράχτες και τοποθετεί ηλεκτρονικές «ασπίδες» στα σύνορα και δολοφονεί τον Τσιγγάνο Νίκο Σαμπάνη στο Πέραμα, ξερνώντας μετά το ρατσιστικό του δηλητήριο προκειμένου να νομιμοποιήσει τις κρατικές δολοφονίες όσων θεωρούνται απόκληροι και περισσευούμενοι . Επιτίθεται σε αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές/τριες, ξυλοκοπεί αναρχικούς/ές, διαδηλωτές/τριες, στήνει δικαστικές σκευωρίες σε βάρος αγωνιστών, αναβαθμίζει τον έλεγχο και την επιτήρηση εξαπλώνοντας και εγκαθιστώντας ένα στρατό κατοχής στο δημόσιο πεδίο, επιχειρώντας να επιβάλλει τη σιωπή και να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Σε ένα περιβάλλον λεηλατημένο από την κρατική διαχείριση της πανδημίας -με την άγρια φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης και το ρήμαγμα όλων των πεδίων παροχής των κοινωνικών αγαθών· όπου το σύστημα παράγει περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει, ώστε να μπορεί να νομιμοποιεί τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής των κοινωνικών αναγκών και άρα την αναγκαιότητα ύπαρξής του· με τις πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις του και τις εγγενείς αντιφάσεις του που το οδηγούν σε αδιέξοδα· με την κρατική καταστολή να έχει οξυνθεί από τη μία αλλά από την άλλη να προσκρούει στις δυνατότητες αφομοίωσής της και συναίνεσής της από την κοινωνία, μη αναστέλλοντας έτσι την πιθανότητα μίας έκρηξης της κοινωνικής δυσαρέσκειας- ο παρακρατικός μηχανισμός ως αναπόσπαστο εργαλείο της ευρύτερης αντεξεργετικής πολιτικής, επανεμφανίζεται στο δημόσιο πεδίο.

Και είναι αυτές οι συνθήκες ανέχειας και εξαθλίωσης που επιβάλλουν κράτος και αφεντικά, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας και της εξατομίκευσης που προωθείται μέσα από τον κυρίαρχο λόγο, τους πολιτικούς εκφραστές του και τα μιντιακά τους φερέφωνα που οδηγούν στην συντηρητικοποίηση της κοινωνικής βάσης και στοχεύουν στη διάλυση των όποιων συλλογικών, κοινωνικών και ταξικών δεσμών. Γιατί η υπεράσπιση του ατόμου σε ευθεία αντιπαράθεση με το συλλογικό σώμα είναι το αποτύπωμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πάνω του. Γιατί το «ατομικό δικαίωμα» είναι η επέκταση της κρατικής ρητορικής περί «ατομικής ευθύνης», σε άμεσο ανταγωνισμό με την κοινότητα και όχι για την υπεράσπισή της. Γιατί είναι ο ανορθολογισμός του ίδιου του συστήματος που διαμόρφωσε το έδαφος να αναπτυχθούν οι συνωμοσιολογικές αφηγήσεις και πλάι σε αυτές να αναγεννηθούν οι νεοναζιστικοί χαιρετισμοί και τα ακροδεξιά παραληρήματα.

Και είναι αυτό το πεδίο μέσα στο οποίο ξαναβρήκαν έδαφος οι φασιστικές γκρούπες, σε αυτό επενδύουν και αυτό αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία αντλούν προκειμένου να εμφανιστούν ξανά στο προσκήνιο για να διαχύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο. Γκρούπες που επανεμφανίστηκαν στο δημόσιο πεδίο -μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Π.Φύσσα το 2013- στα μακεδονικά εθνικιστικά συλλαλητήρια και με την κάλυψη των οποίων οι φασίστες προχώρησαν σε μία σειρά επιθέσεων σε καταλήψεις, αναρχικές δομές και χώρους αγώνα (ΕΚΧ Σχολείο, στη Θεσ/νίκη, Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός και κατάληψη Λέλας Καραγιάννη, στην Αθήνα) με αποκορύφωμα τον ολοσχερή εμπρησμό της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη στις 21/1/2018 και την απόπειρα επίθεσης στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα. Τώρα, λοιπόν, οι ίδιοι νεοναζιστικοί φορείς και οι ακόλουθοί τους εμφανίστηκαν εκ νέου την περίοδο της πανδημίας επιχειρώντας να συγχύσουν και να αντικαταστήσουν την αντίσταση με την αντίδραση.

Ως αναρχικοί για άλλη μία φορά να σταθούμε απέναντι στα παρακρατικά τάγματα εφόδου στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους εργασίας. Δεν ξεχνάμε πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό κερδίζεται στους δρόμους και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια σε κράτος και καπιταλισμό, του αγώνα ενάντια στις ανισότητες, την ιεραρχία, τους διαχωρισμούς, τον κοινωνικό εκφασισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και τον κρατικό ολοκληρωτισμό. Οργανωμένα, αδιαμεσολάβητα, αντιιεραρχικά και συλλογικά να αγωνιστούμε για την ανατροπή του καταπιεστικού-εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά και θρέφει τον φασισμό, για την Κοινωνική Επανάσταση για την Αναρχία!

 

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ, Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής διαδήλωσης
στις 2 Οκτώβρη 2021, στη Θεσ/νίκη

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες/είσες της αντικρατικής- αντιφασιστικής διαδήλωσης της 1ης Νοέμβρη του 2020, στο Γαλάτσι

Αλληλεγγύη σ’ όλους τους συντρόφους/ισσες που διώκονται για αντιφασιστική δράση

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ
την 1η ΝΟΕΜΒΡΗ, στην Πλατεία Ν.Ηρακλείου, στις 18.00

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΠΛ.ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, 13.00

διαδηλώνουμε με το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

Τοπικός συντονισμός Αθήνας
της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης- Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων