• Η αυταρχική και προκλητική διοίκηση Παπαϊωάννου, αφού αρχικά αδιαφόρησε εκκωφαντικά για τη γνώμη των φοιτητών του Α.Π.Θ., αποκλείοντάς τους από όλες τις συγκλήτους, ως έτοιμη από καιρό προσκάλεσε τα ΜΑΤ μέσα στην Πρυτανεία να ξυλοκοπήσουν και να κακοποιήσουν φοιτητές και φοιτήτριες (με αφορμή κάποιες υποτιθέμενες ζημιές που δεν είδε ποτέ –και δεν συνέβησαν). Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν 31 συλληφθέντες και συλληφθείσες να περάσουν το βράδυ τους στα ελεεινά κρατητήρια της ΓΑΔΘ ως κοινοί κακοποιοί.

• Ως να μην έφτανε αυτό ο Πρύτανης του σημαντικότερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της πόλης λειτούργησε ως ο τελευταίος χαμερπής και κοινός ασφαλίτης και αντί να επιχειρήσει να αποκλιμακώσει την αθλιότητα στην οποία είχε πρωτεύοντα ρόλο, (με τα ΜΑΤ να ψεκάζουν με δακρυγόνα επίκουρους καθηγητές και να σέρνουν στο πάτωμα φοιτητές) ζητώντας για παράδειγμα να μην ασκηθούν διώξεις, αντί αυτού πέρασε ένα ευχάριστο απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση καταδίδοντας τους προσαχθέντες.

• Η απάντηση όμως των φοιτητών την οποία καθόλου δεν περίμενε -καθότι θεωρούσε ότι έχει θωρακιστεί πίσω από τον νέο νόμο και ότι περιποιεί την καριέρα του κάνοντας τον πράκτορα της κυβέρνησης και του κ. Χρυσοχοΐδη εντός ιδρύματος- ήρθε να διακόψει το ντελίριο αυταρχισμού, κακοποίησης και βαρβαρότητας. Η ανακατάληψη της Πρυτανείας και η μαζική υποστήριξή της από φοιτητές, συλλόγους, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους έκοψε την όρεξη του κ. Παπαϊωάννου.

• Η πορεία (25/2) των 5.000 και πλέον φοιτητών (σημ. ενώ τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, χιλιάδες φοιτητές λείπουν από την πόλη και ενώ ακόμη η πανδημία αποτελεί απειλή) η οποία εν χορώ μεταξύ άλλων απαίτησε την παραίτηση του Πρύτανη απέδειξε με τον πλέον πασίδηλο τρόπο ότι είναι ανεπιθύμητος, όπως και οποιοσδήποτε Πρύτανης αποτίνεται στους γορίλες των ΜΑΤ για να καταστείλουν τη φωνή των φοιτητών.

• Η επίσκεψη του κλιμακίου της Συγκλήτου στην κατάληψη της Πρυτανείας μετά το πέρας της πορείας ανέδειξε τον υποκριτικό ρόλο όσων στέκονται στο πλευρό της διοίκησης Παπαϊωάννου αφού μόνο τώρα κι εφόσον δεν κατάφεραν οι φίλιες δυνάμεις των ΜΑΤ να τσακίσουν στο ξύλο τους φοιτητές θυμήθηκαν να επικαλεστούν τον διάλογο. Επειδή λοιπόν η οποιαδήποτε έννοια εμπιστοσύνης εντός κοινότητας απέναντι στη διοίκηση έχει ξηλωθεί όπως η μπλούζα του φοιτητή που σέρνανε οι ανεγκέφαλοι πραίτορες τη Δευτέρα υπογραμμίζουμε ότι προϋπόθεση για τον οποιονδήποτε διάλογο αποτελεί η καταγγελία από τους συλλόγους διδασκόντων της Πρυτανικής Αρχής και η άμεση παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου από τη θέση του Πρύτανη του Α.Π.Θ.

• Το Αριστοτέλειο αποτελεί ένα ιστορικό ίδρυμα οι φοιτητές και οι καθηγητές του οποίου αποτέλεσαν διαχρονικά, από τα χρόνια της Δικτατορίας, αιχμή στον αγώνα για κοινωνικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες. Δεν μπορεί ο κάθε προσωρινός πρυτανίσκος να ευτελίζει σε ένα απόγευμα τον ρόλο του Πανεπιστημίου, καταργώντας de facto το αυτοδιοίκητο, ανατρέποντας την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία του λόγου φοιτητών και καθηγητών, διαμορφώνοντας κλίμα τρόμου υπό τον υποκόπανο της Αστυνομίας. Πρώτη, ύψιστη και μη αναιρέσιμη αρχή κάθε Πανεπιστημίου που θέλει να αποτελεί μια κοινότητα βασισμένη στα νάματα της γνώσης οφείλει να είναι η προστασία και η υποστήριξη των φοιτητών του. Πρύτανης εκλέγεται όποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτήν την αρχή και όχι όποιος σπεύδει να την κακοποιήσει ως ιθύνων νους των διμοιριών των σωμάτων καταστολής.

Κίνηση Υποψήφιων Διδακτόρων Α.Π.Θ


Πρόσφατα άρθρα