Αναδημοσίευση από την σελίδα Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου 

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας κυβερνητικής πολιτικής δύο ταχυτήτων. Το κράτος επιλέγει να εφαρμόζει τα νομοθετικά πλαίσια ανάλογα με την περίσταση. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε την κυβέρνηση να εθελοτυφλεί και να συγκαλύπτει πρόσωπα που εμπλέκονται σε περιπτώσεις βιασμών, κακοποιήσεων και παιδεραστίας ενώ, παράλληλα, εκδικείται με όρους προσωπικής βεντέτας τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα καταστρατηγώντας όλα τα νομικά του δικαιώματα. Αυτοί που δολοφονούν με τη στάση τους τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα είναι οι ίδιοι που στοιβάζουν ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στα camps των μεταναστών, οι ίδιοι που με τις πρακτικές τους χτυπάνε φοιτητές/τριες και αλληλέγγυους/ες και περνάνε νομοσχέδια καταστροφικά για την παιδεία και την εκπαίδευση.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκινά απεργία πείνας, διεκδικώντας την άμεση μεταγωγή του από τον Δομοκό στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με το ν.4760/2020 οι καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας απαγορεύεται πλέον να εκτίουν την ποινή τους σε αγροτικές φυλακές.

Ο Δ. Κουφοντινας, με βάση τον νόμο που τον φωτογράφιζει, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση, απήχθη από τις φυλακές του Βόλου και αντί να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, στην φυλακή που αρχικά εξέτιε την ποινή του όπως ορίζει ο νόμος, μεταφέρεται παράτυπα και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Δομοκού που προορίζονται να γίνουν φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Μετά από 48 μέρες απεργίας πείνας η ζωή του απεργού, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική, κρέμεται από μια κλωστή. Έχοντας πλέον περάσει και σε απεργία δίψας βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον θάνατο.Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας.

Την όλη υπόθεση διευθύνει ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος παραμένει ανένδοτος παρά τις εκατοντάδες εκκλήσεις να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου που απαιτεί ίση μεταχείριση για όλους τους κρατούμενους. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση εξέδωσε εισαγγελική παραγγελία στους γιατρούς ώστε να προχωρήσουν στην απαραίτητη ιατρική βοήθεια.Τονίζουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας «δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.»

Ως Σύλλογος Σπουδαστών και Σπουδαστριών του Εθνικού Θεάτρου διαμαρτυρόμαστε. Ο θάνατος ενός απεργού πείνας αποτελεί μαύρη κηλίδα σε μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, δίκαιη και πολιτισμένη. Είναι μια τακτική εκδικητική, απάνθρωπη και βάρβαρη και δημιουργεί μομφή τόσο για το νομικό σύστημα αλλά και μια ασυγχώρητη αντιδημοκρατική παρακαταθήκη στην πολιτική και κοινωνική ιστορία. Καλούμε κάθε άνθρωπο καθώς και μερίδες της κοινωνίας που χαρακτηρίζονται από την αίσθηση του κοινού δικαίου και ανθρωπισμού, να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα. Καλούμε επίσης την πρόεδρο της δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, πρωτίστως ως θεσμικό πρόσωπο και, δευτερεύοντος, ως νομικό να μην επιτρέψει τη συνέχεια της κρατικής αυθαιρεσίας. Η τακτική αυτή θυμίζει την πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ και εντοπίζεται πλέον μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα σαν αυτά της Τουρκίας του Ερντογάν.


Η απεργία πείνας μας αφορά όλ@!

Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο
Νίκη στην απεργία πείνας του Δ.Κουφοντίνα


Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου