Αναδημοσίευση από το blog της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Το περιεχόμενο του επερχόμενου νομοσχεδίου, στέκεται σε τέσσερις βασικούς άξονες που είναι η θέσπιση βάσης εισαγωγής, η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, η φύλαξη τουλάχιστον 20 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολές του κέντρου, τα μεγάλα campus, τις σχολές “που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα ασφάλειας και τάξης” και η εισαγωγή νέου πειθαρχικού κώδικα που θα τιμωρεί αυστηρά την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του ιδρύματος, την κατάληψη, ακόμα και την αντιγραφή, με αποκλεισμούς από εξεταστικές και εξάμηνα, ακόμα και με διαγραφές. Ο λόγος που αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση στην εκπαίδευση, είναι γιατί καταρχάς υψώνει τείχη και ουσιαστικά αποκλείει τους φοιτητές/τριες των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, που αναγκάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους να εργάζονται, καθώς πλέον θα πρέπει να τις ολοκληρώνουν σε λιγότερο χρόνο αλλιώς θα διαγράφονται. Μαζί με την εισαγωγή του νέου πειθαρχικού κώδικα εντατικοποιούνται περαιτέρω οι σπουδές αφού όσοι/ες δεν συντάσσονται με το επιβαλλόμενο πρότυπο της υποταγής, της σιωπής και της ατομικής ανέλιξης επίσης θα διαγράφονται ή ακόμη θα αντιμετωπίζουν νομικές διώξεις. Τέλος, με την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια επιχειρείται να επιβληθεί ακριβώς αυτό το μοντέλο της εκπαίδευσης, δηλαδή των εντατικοποιημένων σπουδών για λίγους και στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί σημείο στο συνεχές της συστηματικής στοχοποίησης και επίθεσης στους χώρους συσπείρωσης, οργάνωσης και αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι μακριά η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το καλοκαίρι του 2019, το lock out στην ΑΣΟΕΕ την ίδια χρονιά, η παρουσία ένοπλου μπάτσου που στόχευε φοιτητές/τριες στην ΑΣΟΕΕ το 2020 και η εισβολή κάθε λογής αστυνομικών μονάδων τον περασμένο Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο και τον Δεκέμβρη στις εστίες της ΦΕΠΑ. Το νομοσχέδιο, με την εγκληματοποίηση των πολιτικών δραστηριοτήτων μέσα στις σχολές μέσω του νέου πειθαρχικού κώδικα και με την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει την κατεύθυνση της εξόντωσης των πολιτικών δυνάμεων που δρουν μέσα στις σχολές και όσων αγωνίζονται ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση έρχεται σε μία περίοδο συνολικής συστημικής κρίσης με την αντιεξεγερτική και αντικοινωνική ατζέντα του κράτους να ξεδιπλώνεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Σε αυτή την ίδια ασφυκτική πραγματικότητα η έξαρση της πανδημίας και η εγκληματική κρατική διαχείρισή της λειτουργεί ως καταλύτης για την σαρωτική επίθεση κράτους και αφεντικών απέναντι στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και σε όλα τα μέτωπα. Η ψήφιση του νόμου για την περιστολή των διαδηλώσεων και η περαιτέρω όξυνση της εγκληματικής βίας των κατασταλτικών δυνάμεων, οι συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/τριών σε διαδηλώσεις, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε κατειλημμένους χώρους αγώνα, η καταστολή των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος των νοσοκομειακών και των μαθητών είναι μόνο κομμάτια της κατασταλτικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το κράτος στους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους στην οποία έρχεται να προστεθεί αυτός ο αντιεκπαιδευτικός νόμος.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Η επίθεση στο πανεπιστημιακό πεδίο είναι διαχρονική στόχευση της κυριαρχίας και κατ’ επέκταση το καινούργιο νομοσχέδιο δεν αποτελεί από μόνο του πρωτοτυπία. Οι επιμέρους διατάξεις του έχει επιχειρηθεί να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν αρκετές φορές στο παρελθόν και συνάντησαν τόσο μαζικές αντιδράσεις από τους φοιτητές αλλά και το σύνολο της κοινωνίας που είτε τις ανάγκασαν “να μείνουν στα χαρτιά” είτε δεν τις επέτρεψαν να εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη.

Όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική του κράτους βρίσκει απέναντί της έντονες αντιστάσεις από το σύνολο της κοινωνίας καθώς και μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών και αγωνιστών σε όλη τη χώρα. Αυτή η κορύφωση του αγώνα με τα διαδοχικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, φανερώνει πως οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και συνολικότερα ο κόσμος του αγώνα δεν μένουν αδρανείς απέναντι στην απροκάλυπτη επιθετικότητα του κράτους, αλλά αντιθέτως αντιδρούν και παλεύουν για δωρεάν και ουσιαστική εκπαίδευση για όλους και όλες, για ανοιχτά και ελεύθερα πανεπιστήμια δίχως αστυνομοκρατία, ελέγχους και διώξεις, χωρίς διαγραφές και ελάχιστη βάση εισαγωγής, αγνοούν τις απαγορεύσεις και διεκδικούν τη θέση τους στο δρόμο.

Οι σχολές ανέκαθεν αποτελούσαν αγκάθι για την κυριαρχία. Γιατί εκεί που θα έπρεπε να κερδίζει συντριπτικά για την παραγωγή της ρητορικής και της ιδεολογίας της, εδώ και δεκαετίες χάνει, καθώς αποτελούν χώρους πολιτικής ζύμωσης και οργάνωσης της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Γιατί ανέκαθεν οι σχολές και τα πανεπιστήμια και ειδικά αυτά του κέντρου της πόλης, τα Προπύλαια, η Νομική, το Πολυτεχνείο, η ΑΣΟΕΕ, το Χημείο αποτελούσαν εργαστήρια όπου επωάζονταν η κοινωνική εξέγερση και αμφισβήτηση αλλά και σημεία αναφοράς, συσπείρωσης και αντίστασης των αγωνιζόμενων . Ως τέτοια θα τα υπερασπιστούμε μαχητικά – οργανωμένα – συλλογικά και έτσι θα παραμείνουν!

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Τετάρτη 10/2, 13.00, Προπύλαια

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση


Πρόσφατα άρθρα