ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ 2024

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην Καμάρα

Στηρίζουμε τα αναρχικά μπλοκ

Στη δεδομένη συγκυρία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κρίση του κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος σε κάθε έκφανση του: πολιτική, κοινωνική, ιδεολογική, οικονομική, περιβαλλοντική. Το σύστημα εξουσίας εντείνει όλο και περισσότερο την προσπάθειά του για την εγκαθίδρυση μιας νέας κανονικότητας, στην οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, επιβάλλοντας το δόγμα νόμος και τάξη στις ζωές των καταπιεσμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα τα κέρδη αφεντικών, κράτους και κεφαλαίου, πάντα εις βάρος της κοινωνικής βάσης και ενάντια στην ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια της.

Το προηγούμενο διάστημα, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Νόμος που στην ουσία παρακάμπτει το αρ.16 του συντάγματος που αφορά την δημόσια και δωρεάν παιδεία ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την πιο πρόσφατη και απροκάλυπτη έκφραση της επιθετικότητας του κράτους, όχι μόνο προς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αλλά και συνολικότερα προς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Επιθετικότητα που έχει εκδηλωθεί και προηγουμένως μέσα από μια σειρά κρατικών μεθοδεύσεων και μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών που στοχεύουν στην αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και στην συρρίκνωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Βρισκόμαστε δηλαδή αντιμέτωποι με την λεγόμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Αυτή ξεκινάει με τον νόμο Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την θέσπιση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων το 2019, τις επακόλουθες αξιολογήσεις των ιδρυμάτων, την ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης και τις συγχωνεύσεις τμημάτων της επαρχίας, την εδραίωση της ΕΒΕ, τον νόμο 4777 που έφερε την αστυνομία στις σχολές, την επιβολή ορίου σπουδών ν + ν/2, την είσοδο εξωτερικών μάνατζερ στα Συμβούλια Ιδρύματος, την απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές, τα επιπλέον προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης που διασπούν το ενιαίο πτυχίο, καθώς και το ΠΔ85 που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια λυκείου.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτελείται μεμονωμένα από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Αποτελεί μια συνεχή διαδικασία μέσα στα χρόνια, ένα ζήτημα κεντρικής σημασίας για το ελληνικό κράτος. Κι αυτό, διότι είναι μέρος ενός ευρύτερου κρατικού σχεδιασμού: την αναδιάρθρωση του συνόλου των σχέσεων που διέπουν την κοινωνική πραγματικότητα, εργασιακών και κοινωνικών, προς το νεοφιλελεύθερο, την εξατομίκευση, την εντατικοποίηση, τον ανταγωνισμό, το τσάκισμα των αντιστάσεων και οποιασδήποτε δυνατότητας συλλογικοποίησης. Το τέλος της μεταπολίτευσης και την αλλαγή του κοινωνικού παραδείγματος προς το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Υπό αυτή την έννοια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: αφενός την ιδιωτικοποίηση της παιδείας έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών και αφετέρου τη διαγραφή μιας συλλογικής μνήμης και αγωνιστικής κουλτούρας με βάση την οποία τα πανεπιστήμια και τα σχολεία αποτελούν διαχρονικά χώρους συλλογικοποίησης των από τα κάτω και ιδίως της νεολαίας, απ' όπου εκκινούν ριζοσπαστικές μορφές αντίστασης και πρωτοβουλίες αγώνα ικανές να έρθουν σε ρήξη αλλά και να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων, καθώς και σημεία αναφοράς για ευρύτερα κοινωνικά και ταξικά κινήματα.

Παράλληλα, η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και την Δυτική όχθη, η οποία διαδραματίζεται εδώ και έναν χρόνο μετράει χιλιάδες νεκρούς, εκ των οποίων πολλοί είναι άμαχος πληθυσμός και παιδιά. Το κράτος του Ισραήλ με το σύγχρονο απαρτχάιντ αποκλείει τον παλαιστινιακό λαό από την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική όχθη, εφαρμόζοντας γενικευμένο έλεγχο, καταστολή και τρόμο. Το Ισραήλ βαφτίζει τον λαό που σφάζει τρομοκράτη και με την συνεργασία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και όλων των υπολοίπων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, βοηθούν την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Μια γενοκτονία την οποία η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει άμεσα, καθώς, πέρα από την αισχρή προπαγάνδα, επιλέγει και την ενεργή στήριξη των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης, στέλνοντας φρεγάτες στο πλευρό αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων.

Η επίθεση στην κοινωνική βάση είναι εμφανής και μέσω της εντεινόμενης ακρίβειας. Στην αύξηση των βασικών αγαθών, στη μείωση των μισθών, στην αύξηση των ενοικίων αλλά και αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό, ενώ το κράτος απειλεί με εξώσεις και πλειστηριασμούς τους ανθρώπους που βρισκόμενοι στα όρια της φτώχειας, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και να επιβιώσουν.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα συνεχίζεται και μέσω της συστηματικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, στη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, στην υποστελέχωση των νοσοκομείων και την εξάντληση των εργαζομένων στον χώρο της υγείας που παλεύουν για αξιοπρεπή μεταχείριση, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στο κεφάλαιο, ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να γίνει η υγεία ακόμη ένα αγαθό προς πώληση από τους ιδιώτες.

Η κατεύθυνση αυτή του κράτους και του κεφαλαίου προς την ιδιωτικοποίηση είναι αυτή που οδήγησε τελικά στο κρατικό καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, στην τραγική διαχείριση της πανδημίας Covid-19, στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με πλημμύρες και δεκάδες πυρκαγιές να ξεσπούν και το φετινό καλοκαίρι σε ολόκληρη την χώρα. Παράλληλα, μετράμε χιλιάδες δολοφονίες μεταναστών στα υδάτινα και χερσαία σύνορα της Ευρώπης, εκατοντάδες pushback και πνιγμούς μεταναστών από το Ελληνικό Λιμενικό, δολοφονίες Ρομά από την ΕΛΑΣ, συλλήψεις, διώξεις και βασανιστήρια αγωνιστών και αγωνιστριών, εκκενώσεις καταλήψεων με πρόσφατο παράδειγμα την κατάληψη Libertatia στην Θεσσαλονίκη αλλά και κυκλώματα trafficking που συγκαλύπτονται. Ταυτόχρονα, το κράτος ψηφίζει τον Νέο Ποινικό Κώδικα, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τον κόσμο του αγώνα αλλά και να εξαθλιώσει περισσότερο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, ώστε να προκαλέσει φόβο και να αποτρέψει τον κόσμο του αγώνα να αντισταθεί στην βαρβαρότητά του.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη, ως αναρχικοί φοιτητές χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά, αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, να κάνουμε ξανά επικίνδυνο το φοιτητικό κίνημα για το καθεστώς εξουσίας, ώστε να μη γίνεται αυτό μέσο για την επιβολή κομματικών θελήσεων. Να αποκτήσει και πάλι τα ριζοσπαστικά και ακηδεμόνευτα χαρακτηριστικά που είναι τα μόνα ικανά για ουσιαστική ανατροπή. Προτάσσουμε την οργανωμένη παρέμβαση των αναρχικών συνελεύσεων μέσα στα πανεπιστήμια καθώς και σε όλα τα κοινωνικά και ταξικά μέτωπα αγώνα. Την εμπλοκή τους στον αγώνα με δομές και μέσα που πιέζουν προς την ολοκληρωτική ρήξη για την απόκτηση εξεγερσιακών χαρακτηριστικών στο δρόμο προς μια ελευθεριακή παιδεία και μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης, προς την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere

 

afisa quietamovere DETH 07092024