Την Τετάρτη 22 Μαΐου ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή των εξετάσεων PISA σε 660 - τυχαία επιλεγμένα- σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια) σε όλη την Ελλάδα. Η απεργία/αποχή από τις εξετάσεις φάνηκε να είναι μαζική. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και γονείς αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Πρόγραμμα PISA.
Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προσπαθούν να εφαρμόσουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στοχεύουν σε ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των σχολείων και εμπορευματοποίησης της παιδείας.
 
Με το Διεθνές Πρόγραμμα PISA (Programme for International Student Assessment) για την αξιολόγηση των μαθητών και των μαθητριών (σε μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων), την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθησιακές δραστηριότητες του σχολείου γίνονται περισσότερο χρησιμοθηρικές και ανταγωνιστικές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μέτρηση της γνώσης με αριθμούς καθορίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, με την αξιολόγηση τόσο των σχολικών μονάδων όσο και των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, την άνιση αντιμετώπιση των αναπληρωτών και τη γενικότερη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, οδεύουμε σταδιακά προς μια πραγματικότητα που επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας, την όξυνση των ταξικών αποκλεισμών, την πειθάρχηση, την καταστολή και την υποταγή των εκπαιδευτικών, των μαθητ(ρι)ών και των φοιτητ(ρι)ών στις επιταγές του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος.
 
Μέσα από την αυτοοργάνωση και από τα κάτω αγώνα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητων, να μπλοκαρουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις από τα κάτω, ενάντια στον κυβερνητικό ξεπουλημένο συνδικαλισμό και την γραφειοκρατία που καταπνίγει την ορμή των αγωνιζομένων, να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας. Η εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί ένα μέσο χειραφέτησης του ατόμου και κατ’ επέκταση μια κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής και της δημιουργίας μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.
 
ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
 
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ
 
ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ
 
Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση