Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών του ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του τμήματος ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ

Αυτήν την περίοδο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Πιερρακάκη με το οποίο επιχειρείται η δημιουργία ισότιμων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο στόχος τους είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την υπονόμευση των δημόσιων Πανεπιστημίων, κάτι που πραγματώνεται με την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και ανταγωνιστική προς τους φοιτητές στάση. Ως εκ τούτου οι ταξικοί αποκλεισμοί θα οξύνονται και η ερευνητική και εκπαιδευτική εργασία ολοένα και θα υποβαθμίζεται.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υπονόμευση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και στην εργαλειοποίηση της σύμφωνα με τις προσταγές της αγοράς, που επιτρέπει απλήρωτες πρακτικές και προωθεί την έρευνα που ικανοποιεί επιχειρηματικά κέρδη και συμφέροντα την ίδια στιγμή που υποχρηματοδοτεί την ελεύθερη έρευνα. Υπερασπιζόμαστε την δημόσια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, χωρίς περικοπές φοιτητικών παροχών, χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Καταδικάζουμε την εκδικητική ανακοίνωση της Κοσμητείας του ΟΠΕ για τη μεταφορά των χαμένων μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, που διαχωρίζει ωμά και απροκάλυπτα υποστηρικτές δράσεων κατά του νομοσχεδίου και μη, με σκοπό να διχάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η Κοσμητεία τιμωρεί τη συλλογική δράση και το κίνημα των φοιτητών που αγωνίζεται ενάντια στην καταπάτηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων. Οι κινήσεις της Κοσμητείας και το αυθαίρετο λοκ-αουτ που επιχειρείται τώρα στο κτίριο της Αιόλου (όπου γίνονται τα μαθήματα των μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών) καθώς και το κλείσιμο της βιβλιοθήκης στα μέσα της εξεταστικής δεν πρόκειται να μας στρέψουν ενάντια στους αγώνες που οργανώνουν οι προπτυχιακοί φοιτητές των φοιτητικών συλλόγων και της Σχολής ΟΠΕ αλλά και πανελλαδικά.
Δυσάρεστα συμβάντα στους χώρους του πανεπιστημίου δεν είναι οι γενικές συνελεύσεις και οι καταλήψεις των φοιτητριών, αλλά η κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια στα οποία σπουδάσαμε, γαλουχηθήκαμε και κοινωνικοποιηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και στα οποία επιλέξαμε να συνεχίσουμε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές μας. Δυσάρεστο συμβάν ήταν η τιμωρητική ανακοίνωση της Κοσμητείας για ακυρωμένες εξεταστικές σε όσους συλλόγους παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις για να αντιταχθούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των σπουδών τους και των ζωών τους. Αρνούμαστε να στραφούμε απέναντι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Φοιτητικού Συλλόγου του Πολιτικού ΕΚΠΑ, που πλάι με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους πανελλαδικά, δίνουν τη μάχη της γενιάς μας για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και αξιοπρέπεια.
Ως Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών του ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του τμήματος ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες και τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων, ενάντια στην καταστολή και την τρομοκράτηση.


Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας.
Κοινοί αγώνες φοιτητ(ρι)ών, καθηγητ(ρι)ών και εργαζομένων.


Πρωτοβουλία μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών του ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του τμήματος ΠΕΔΔ του ΕΚΠΑ