Το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιούλη 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο χώρο του ΙΦΕ (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής & Διεθνιστικής Αλληλεγγύης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων. Στόχος του φεστιβάλ ήταν «η δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς». (από το πολιτικό κάλεσμα).

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έλαβε χώρα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως επίσης υπήρχε μια πληθώρα από έντυπο πολιτικό υλικό, βιβλία κινηματικών εκδόσεων, αφίσες αλλά και έκθεση φωτογραφίας και σκίτσων.

 

Η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ ήταν η βιβλιοπαρουσίαση «Ο Ντουρρούτι στον λαβύρινθο» του Miguel Amorós από τις Ελευθεριακές Εκδόσεις Ναυτίλος, ενός βιβλίου που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη ζωή και τη δράση του αναρχικού επαναστάτη Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι αλλά και ευρύτερα για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το επαναστατικό κίνημα που συγκρότησαν η CNT και η FAI.

 

 

Στη συνέχεια της πρώτης μέρας ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο: «Ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει», όπου άνοιξε με την εισηγητική τοποθέτηση της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση της Μάγδας Φύσσα, η οποία μέσα από τα λόγια της συγκίνησε το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε και έδωσε δύναμη σε όλους και όλες μας για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στο τέρας του φασισμού. Επίσης στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» και το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια. Τέλος πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της δικηγόρου Μαρίνας Δαλιάνη, μέσα από την ενημέρωσή της για το εν εξελίξει εφετείο της Χ.Α.

 

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό- παραδοσιακό γλέντι με τους Γκιντίκι και Φιλεντέμ.

 

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 8 Ιουλίου, ξεκίνησε με την εκδήλωση: «Ο αγώνας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το ΠΔ85 από μια ελευθεριακή σκοπιά», στην οποία και συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας, η Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere, Σπουδαστές/τριες της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Σπουδαστές/τριες της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών. Στην εκδήλωση αυτή έγινε εκτενής αναφορά στους πρόσφατους αγώνες που δόθηκαν από τους/ις φοιτητές/τριες, τους/ις σπουδαστές/τριες και τους καλλιτέχνες με βάση τόσο τις αντιστάσεις απέναντι στο ν.4777 όσο και το πδ85 αλλά και τη σύνδεση αυτών των αγώνων από μια ελευθεριακή σκοπιά ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα που καταπιέζει, εξαθλιώνει και δολοφονεί.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ομάδας Ενάντια στην Πατριαρχία/ ΑΠΟ-ΟΣ με θέμα: Η έμφυλη βία είναι θεσμική! Trafficking γυναικών και παιδιών: Ο ρόλος του κράτους και της μαφίας (η υπόθεση της Ηλιούπολης, του Κολωνού και η σύνδεση με την Greek Police Mafia), στην οποία μίλησε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης και o Κώστας, αδερφός της 12χρονης και μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης στην 12χρονη. Μέσα από την εκδήλωση επιχειρήθηκε να αναδειχθούν τόσο τα στοιχεία για τις υποθέσεις του Κολωνού και της Ηλιούπολης και της σύνδεσής τους με την υπόθεση της Greek Police Mafia όσο και η συστημική διάσταση της έμφυλης βίας, ενός συστήματος που γαλουχεί, οπλίζει και συγκαλύπτει βιαστές και που καλύπτει τη δράση της μαφίας και τη σύνδεσή της με παράγοντες των ίδιων των θεσμών. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την αναγκαιότητα των δικών μας αντιστάσεων, της συλλογικής και από τα κάτω δράσης και οργάνωσης απέναντι τόσο στην έμφυλη βία όσο και στο κρατικό- καπιταλιστικό- πατριαρχικό σύστημα εξουσίας που γνωρίζει πως αυτή αποτελεί όπλο στη φαρέτρα του για την διαίρεση των καταπιεσμένων, για την επιβολή όρων εκμετάλλευσης, καταπίεσης και τρομοκρατίας, για την επιβολή της σιωπής.

 

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με Hip Hop Live, με τη συμμετοχή των: Sponty, Στόλεν, Σημάδι, Πένθιμος και Βάγγος Μπεκ ενώ προηγήθηκε επί σκηνής “Το Δώρο”, preludio από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών.

 

Η τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 9 Ιουλίου, ξεκίνησε με την εκδήλωση: «Καμία συναίνεση – Καμία υποταγή απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οργάνωση και αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση», κατά την οποία συζητήθηκε η αναγκαιότητα του οργανωμένου αναρχικού αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη και συνεχώς εντεινόμενη επίθεση που δέχεται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τώρα όπου οι εκλογικές αυταπάτες για μια πιο ανθρώπινη διαχείριση του συστήματος κατέρρευσαν ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η εδραίωση της αφήγησης του “there is no alternative” είναι ακόμα πιο επιτακτική η οργανωμένη αναρχική παρέμβαση σε κάθε κοινωνικό και ταξικό πεδίο, η ενίσχυση των από τα κάτω αντιστάσεων και ο συνεχής αγώνας ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα ώστε να μπορέσει να ανατραπεί η ηττοπάθεια αλλά και να εκφραστούν οι κοινωνικές δυνάμεις χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς αυταπάτες για κάποια θεσμική λύση αλλά στην προοπτική της ριζοσπαστικοποίησης, της εμπιστοσύνης στη δύναμη που έχουν οι καταπισμένοι/ες και της ανατροπής του κρατικού- καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας.

 

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ συνεχίστηκε με την εκδήλωση: «Η υπεράσπιση των καταλήψεων ως χώρων ζωής και δομών του αναρχικού αγώνα» όπου και συμμετείχαν η Κατάληψη Libertatia (Θεσ/νίκη), η Κατάληψη Mundo Nuevo (Θεσ/νίκη) και η Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 (Αθήνα). Ενώ παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του Ε.Κ.Χ. Βοτανικός Κήπος για τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις που αντιμετωπίζει η κατάληψη. Στην εκδήλωση έγινε αναφορά για τον αγώνα που δίνουν οι καταλήψεις με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας και με βάση το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα αλλά και μια εκτενής συζήτηση τόσο για τη σημασία τους ως δομές του αναρχικού αγώνα και χώροι ζωής όσο και για την υπεράσπισή τους απέναντι στην εν εξελίξει κατασταλτική εκστρατεία του κράτους.

 

Αργότερα, ακολούθησε παρουσίαση συντρόφων από τη Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών του Ισθμού της Οαχάκα για την Υπεράσπιση της Γης και του Εδάφους (ΑPIIDTT): "Για τις αντιστάσεις στη λεηλασία της φύσης, τους ιθαγενικούς & κοινωνικούς αγώνες στο Μεξικό και την παγκόσμια καμπάνια “Ο Νότος Αντιστέκεται”. Στην εκδήλωση έγινε εκτενής αναφορά τόσο για τη λεηλασία της φύσης μέσα από τα mega project όσο και για τις κοινωνικές και ιθαγενικές αντιστάσεις που έχουν αναπτυχθεί, για τα συλλογικά και ελευθεριακά χαρακτηριστικά τους αλλά και για την αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων απέναντι στους επιθετικούς σχεδιασμούς των κυρίαρχων.

 

Μετά το τέλος των πολιτικών εκδηλώσεων, το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ ολοκλήρωθηκε με τις τσιριτσάντσουλες που παρουσιάσαν τη θεατρική παράσταση “Καρναβάλι (ο χορός των κολασμένων)” του Μαρίνου Μουζάκη. Ένα ταξίδι στο χρόνο της ανθρώπινης ιστορίας, που ανέδειξε τη διαρκή πάλη μέσα στους αιώνες δυο κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση, αυτού της εξουσίας και αυτού των κολασμένων, του δικού μας κόσμου!

 

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε πολύ τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όσους/ες συντρόφους/ισσες και συναγωνιστές/στριες συμμετείχαν στις πολιτικές εκδηλώσεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τη Μάγδα Φύσσα, το Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», τη Μαρίνα Δαλιάνη, τον Μπάμπη Πολυχρονιάδη, τον Κώστα, τις σπουδάστριες του Εθνικού και του Κρατικού θεάτρου, τους συντρόφους από το Μεξικό αλλά και όσους/ες βοήθησαν με τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση του 5ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής και Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.

Θεωρούμε ότι η ιδιαίτερα επιτυχής πραγματοποίηση του 5ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ, για ακόμα μια χρονιά μέσα σε μια συνθήκη όξυνσης της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου σε κάθε κοινωνικό πεδίο, στοχοποίησης του αναρχικού κινήματος, των δομών και των αγωνιστών/στριών του μέσω της συνεχιζόμενης και εν εξελίξει αντιεξεγερτικής κατασταλτικής εκστρατείας του κράτους, αποτέλεσε για εμάς ευκαιρία για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και τις συλλογικές εμπειρίες μας μέσα από τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τέλος η πραγματοποίηση και του φετινού φεστιβάλ μας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης και την ουσιαστική σημασία ενός αναρχικού φεστιβάλ, ειδικά σε μια περίοδο όπου αναβαθμίζεται η κεντρική κατασταλτική πολιτική του κράτους, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους να μαίνονται και τις συνθήκες εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποκλεισμών να εντείνονται, ώστε να επιτευχθεί η πλατύτερη κοινωνικοποίηση και προπαγάνδιση των αναρχικών επαναστατικών προταγμάτων και αξιών• της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση!

Το μόνο πραγματικό δίλημμα της εποχής μας είναι:

Κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Κοινωνική Επανάσταση

 

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων