H Chiapas είναι Μεξικό. Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους λαούς και τις κοινότητες των Ζαπατίστας.

 5 Ιουλίου, 2023

Η Chiapas είναι Μεξικό, και στην Chiapas συγκεντρώνονται σήμερα πολλές από τις μορφές βίας που πλήττουν ολόκληρο το Μεξικό. Ο πόλεμος που επιβλήθηκε στη χώρα μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον οποίο ο Felipe Calderón ανέλαβε να εμβαθύνει, σήμερα αγγίζει ολόκληρη την εθνική επικράτεια. Τα σύνορα έχουν μετακινηθεί προς τα νοτιοανατολικά και μαζί τους ο πόλεμος, ένας πόλεμος που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει: 153 [1]χιλιάδες 941 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, 42 [2] χιλιάδες 935 άτομα εξαφανισμένα και αγνοούμενα,69 [3] δημοσιογράφοι και 94 [4] άτομα που υπερασπίζονται τη γη και το έδαφος, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και το περιβάλλον, δολοφονημένα στη συνεχιζόμενη διαδικασία του στρατιωτικοποιημένου και εγκληματικού επαναποικισμού  της τρέχουσας εξαετούς θητείας.

Η Chiapas είναι Μεξικό, και όπως όλη η χώρα, βιώνει εποχές εκβιασμού, πυροβολισμών, αναγκαστικών εκτοπισμών, εμπορίας γυναικών και μεταναστών, διακίνησης ναρκωτικών, απαγωγών, δολοφονιών ατόμων που υπερασπίζονται τα εδάφη, δημοσιογράφων, γυναικοκτονιών…

Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: στο Chicomuselo, παραστρατιωτικοί καταδιώκουν τον πληθυσμό για να σταματήσει να αντιτίθεται και για να εγκρίνει την επαναλειτουργία ενός ορυχείου βαρίτη, προκαλώντας αναγκαστικούς εκτοπισμούς. Στη Comalapa, οι εδαφικές διαμάχες μεταξύ ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, επίσης προκαλούν τον αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων ατόμων. Πολύ κοντά στην Tuxtla Gutiérrez, ένα φορτηγό που μεταφέρει παράνομα μετανάστες/τριες ανατρέπεται και πεθαίνουν τουλάχιστον 56 άτομα κι ακόμη 70 τραυματίζονται. Στο Pantelhó, ένοπλοι δολοφονούν τον Simón Pedro, υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ιθαγενών λαών και μέλος της Οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, Las Abejas de Acteal. Στη Santa Martha, στο δήμο του Chenalhó, ένοπλοι επιτίθενται σε οικογένειες θύματα αναγκαστικού εκτοπισμού και δολοφονούν εφτά άτομα tzotziles (ιθαγενής λαός της περιοχής, σημ. της μτφ.). Στο San Cristóbal de las Casas, ένοπλες ομάδες περιφέρονται στην πόλη, επιδεικνύοντας την ικανότητά τους να κινητοποιούνται και να πυροβολούν… Η καταμέτρηση θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς κάθε μέρα νέα γεγονότα βίας συμβαίνουν στην Chiapas.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ναρκο-παραστρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί δρουν με πλήρη ατιμωρησία σε όλη την επικράτεια της Chiapas. Ως απάντηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει στρατιώτες και την Εθνική Φρουρά, σε μια περιοχή που ήδη έχει μεγάλη παρουσία από στρατιωτικές δυνάμεις από το 1994. Αυτή η επαναστρατιωτικοποίηση δεν έχει μεταφραστεί στη μείωση της βίας και των παράνομων επιχειρήσεων, το αντίθετο, οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν διαφοροποιήσει τις οικονομικές τους δραστηριότητες και έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους ενάντια στους λαούς και τις κοινότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραστρατιωτικές και τύπου παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν με πλήρη ατιμωρησία στην Chiapas εδώ και τρεις δεκαετίες, έχουν αυξήσει τις πολεμικές τους ενέργειες ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς. Η Τοπική Οργάνωση των Καλλιεργητών Καφέ του Ocosingo (Organización Regional de Cafeticultores de Ocosingo ORCAO), η οποία τουλάχιστον από το 2000 λειτουργεί στην υπηρεσία διαφόρων κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και ομάδων εξουσίας της περιοχής, έχει πραγματοποιήσει μεταξύ του 2019 και του 2023, περισσότερες από 100 επιθέσεις ενάντια σε ζαπατιστικά χωριά που ανήκουν στο καρακολ 10, Ανθίζοντας τον Εξεγερμένο Σπόρο, με έδρα τη Νέα Πατρίδα, Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης Νέο Ξημέρωμα στην Αντίσταση και την Εξέγερση για τη Ζωή και την Ανθρωπότητα (Caracol 10, Floreciento la Semilla Rebelde, con sede Patria Nueva, Junta de Buen Gobierno Nuevo Amanecer en Resistencia y Rbéldia por la Vida y la Humanidad).Οι επιθέσεις, οι προσβολές και οι προκλήσεις είναι συνεχείς και έχουν ενταθεί από το 2019. Οι ζαπατιστικές αρχές, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τουλάχιστον τρεις αποστολές παρατήρησης, το έχουν καταγράψει και γνωστοποιήσει σε δημόσιες εκθέσεις και συνεντεύξεις τύπου. Μοιραζόμαστε ως παράρτημα της παρούσας δήλωσης μια λεπτομερή καταγραφή αρκετών από αυτές τις επιθέσεις.

Από το εθνικό και διεθνές περιβάλλον στήριξης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης και του Εθνικού Ιθαγενικού Συμβουλίου, στις 8 Ιουνίου 2023, στο Μεξικό και στον κόσμο πραγματοποιήσαμε 72 δράσεις (36 εθνικές και 36 διεθνείς) για να δώσουμε ορατότητα σε αυτές τις καταγγελίες και για να απαιτήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και να σταματήσει ο πόλεμος στην Chiapas. Αυτές οι δράσεις αλληλεγγύης συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε διάφορα κράτη και χώρες. Οι απαντήσεις έφτασαν μερικές εβδομάδες αργότερα: από τις 19 ως τις 22 Ιουνίου του 2023, μέλη της ORCAO πραγματοποίησαν νέες συντονισμένες επιθέσεις σε τρεις ζαπατιστικές κοινότητες: Emiliano Zapata, San Isidro και Moisés y Candhi, που αποτελούν μέρος της περιοχής Moisés y Gandhi και βρίσκονται στον επίσημο δήμο του Ocosingo στην Chiapas. Οι επιθέσεις κυμαίνονται από τον εμπρησμό οικοπέδων μέχρι τις ένοπλες επιδρομές. Αυτές οι επιθέσεις διήρκεσαν, σε αυτήν την περίπτωση, τρεις μέρες και καταγράφηκαν τουλάχιστον 800 πυροβολισμοί διαφόρων διαμετρημάτων, όπως επίσης και ο εμπρησμός οικοπέδων που βρίσκονται κοντά σε σπίτια οικογενειών Ζαπατίστας.

Στις 23 Ιουνίου, στην πρωινή του συνέντευξη από την Chiapas, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκτελεστικής Εξουσίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον τοπικό κυβερνήτη, υποβάθμισε τη σοβαρή κατάσταση της περιοχής και τις ευρέως τεκμηριωμένες επιθέσεις στις ζαπατιστικές κοινότητες. Επιπλέον, συνέχισε, υποτιμώντας τις οργανώσεις και τα άτομα που υπερασπίζονται το έδαφος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οργανώσεις που καταγράφουν και καταγγέλλουν αυτές και άλλες μορφές βίας.

Αυτές οι απαντήσεις, τόσο από την ORCAO τόσο κι από τον πρόεδρο του Μεξικού, μας ανησυχούν και τρομάζουν: η ORCAO συνεχίζει να αυξάνει τις ένοπλες επιχειρήσεις της, ενώ ο πρόεδρος του Μεξικού καλύπτει, με το λόγο του, σοβαρές πράξεις βίας που σαφώς τείνουν να αυξάνονται. Η άρνηση, η ελαχιστοποίηση και η διαστρέβλωση αυτής της αποδεδειγμένης πραγματικότητας, μετατρέπεται σε ένα μανδύα ατιμωρησίας που προστατεύει τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Ακόμα χειρότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού υιοθέτησε το λόγο των προκατόχων του, όταν αυτοί επεσήμαιναν ότι αυτές οι συγκρούσεις ήταν μεταξύ τοπικών ομάδων ή «μεταξύ κοινοτήτων», αποφεύγοντας έτσι όλη την ευθύνη του Κράτους και μιμούμενος τον Felipe Calderón και την προσβλητικότητα του «σκοτώνονται μεταξύ τους».

Αυτό το πανόραμα μας οδηγεί ως άτομα, λαούς και οργανωμένες κοινότητες, στο Μεξικό και σε άλλα μέρη του κόσμου, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να σταματήσουμε τον πόλεμο ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες και την Chiapas. Σήμερα επικυρώνουμε ότι από την παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακούνε, αλλά, ότι επιπλέον, συνεχίζουν να επιτρέπουν και να στηρίζουν μια στρατηγική αντεπαναστατικού και εγκληματικού πολέμου.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε σε:

Καταγγελία του πολέμου ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και γενικότερα στην Chiapas και στην ανάδειξη της ευθύνης της πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ανάπτυξη ενημερωτικών εκστρατειών και δράσεων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα και σε άλλες χώρες, για την ενημέρωση σχετικά με αυτόν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς και τις κοινότητες των Ζαπατίστας και τον πόλεμο στην Chiapas.
Από αυτόν το χώρο του εθνικού συντονισμού, καλούμε σε Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς. Από τη φρίκη του πολέμου στην αντίσταση για τη ζωή, στις 13, 14, 15 και 16 του Ιουλίου, που έχει ως σκοπό να ενημερώσει την κοινωνία σχετικά με την κατάσταση του πολέμου ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς και στην Chiapas. Αυτή η ημέρα θα περιλαμβάνει:


α) Ενημερωτικά φυλλάδια και διάδοση πληροφοριών

β) Πίνακες πληροφοριών

γ) Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

δ) Κινητοποιήσεις

Επιπλέον, μεταξύ 24 και 28 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουμε ένα εθνικό φόρουμ με τρεις άξονες, βία, δικαιοσύνη και ειρήνη. Ομοίως, μοιραζόμαστε ότι είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε το έργο της παρατήρησης και της συνοδείας στα ζαπατιστικά εδάφη όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Καλούμε να αναπτυχθεί κάθε δυνατή αλληλεγγύη προς τους ζαπατιστικούς λαούς, για να μην περιπέσουμε στην αδιαφορία και την ατομικιστική φυγή μπροστά στις επιθέσεις που βιώνουν καθημερινά οι λαοί και οι κοινότητες αυτής της πολιτείας. Η Chiapas είναι Μεξικό, και σήμερα το Μεξικό και ο κόσμος οφείλουμε να κοιτάξουμε και να δράσουμε ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Χώρος Εθνικού Συντονισμού Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς.

[1] Στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

[2] Στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Αγνοουμένων και μη Εντοπισμένων.

[3] Στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

[4] Υπόμνημα για τα δολοφονημένα άτομα που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα (Memorial del HRD).

Από τη σελίδα του Χώρος Εθνικού Συντονισμού Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους ζαπατιστικούς λαούς.

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα