ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΕΝΌΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ Κ., ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Β. ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ Χ.

Ενάντια στην ποινικοποίηση των κοινωνικών και συντροφικών σχέσεων. Απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες του Πάνου Καλαϊτζή.

Στις 4 Απριλίου ξεκινάει το δικαστήριο των Παναγιώτη Καλαϊτζή, Θάνου Χατζηαγγέλου και Γεωργίας Βούλγαρη στα δικαστήρια της Λάρισας.
Στις 8 Φλεβάρη ο Π. Καλαϊτζής συλλαμβάνεται έξω από το σπίτι της συντρόφου του. Η κατηγορία που του προσάπτεται είναι η συμμετοχή στην «Οργάνωση Αναρχική Δράση». Για την αντιτρομοκρατική αποτελούσε απλώς το τρίτο πρόσωπο που θα ξεκλείδωνε την ένταξη της υπόθεσης στον τρομονόμο 187Α και κατ' επέκταση την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις των Θ. Χατζηαγγέλου και Γ. Βούλγαρη, για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο "Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού ". Κι ενώ από την πρώτη στιγμή ο Π. Καλαϊτζής αρνείται όλες τις κατηγορίες μπροστά στα πραγματικά ελλιπέστατα και σαθρά στοιχεία που τον συνδέουν στην υπόθεση, αποφασίζεται η προφυλάκιση και των τριών.

Ο Θ. Χατζηαγγέλου έχει πλέον αναλάβει την πολιτική ευθύνη της εμπρηστικός ενέργειας της 8/2, όπως και αυτήν της συμμετοχής του στην οργάνωση "Αναρχική Δράση ". Η Γ. Βούλγαρη υπερασπίστηκε την επιλογή της να έχει υποστηρικτικό ρόλο στην ενέργεια καθώς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Ο Π. Καλαϊτζής αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και βρέθηκε στο στόχαστρο τον δικαστικών αρχών λόγων των φιλικών και κοινωνικών σχέσεων του με τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Τον Αύγουστο του 2022, μετά από εφτά μήνες αποφασίζεται η αποφυλάκιση του Π. Καλαϊτζή με περιοριστικούς όρους, όπως και της Γ. Βούλγαρη με κατ´ οικον κράτηση με βραχιολάκι, ενώ η προφυλάκιση του Θ. Χατζηαγγέλου συνεχίζεται.

Λίγους μήνες μετά αρχίζουν κινητοποιήσεις εντός των φυλακών, ενάντια στον νέο σοφρωνιστικό κώδικα, ο οποίος έρχεται να να κάνει ακόμα πιο εξοντωτικές τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Εν όψει αυτών, στις 19 Δεκέμβρη αφού μεταφέρεται με όρους αρπαγής στις φυλακές Νιγρίτας, ο Θ. Χατζηαγγέλου ξεκινάει απεργία πείνας και δίψας, με αίτημα να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της μεταγωγής του και η άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από 18 μέρες απεργίας δίψας και πείνας, του προσάπτεται παραπεμπτικό για την νοσηλεία του στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, συνεχίζοντας την απεργία πείνας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου όπου και σταματά.

Χωρίς αμφιβολία κράτος και αστυνομία υφαίνουν την πλεκτάνη μιας δικαστικής σκευωρίας εις βάρος των ανθρώπων που βρίσκονται στον κοινωνικό και φιλικό κύκλο των αγωνιστών. Η ολομέτωπη επίθεση σε όποιον και όποια αμφισβητεί την κρατική κυριαρχία επιχειρεί να επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Το σχέδιο της προληπτικής αντιεξέγερσης ενορχηστρώνει την εκδικητική μανία των αστυνομικών και δικαστικών μηχανισμών, τα τρομοσενάρια και τις μεθοδεύσεις της αντιτρομοκρατικής, φτάνοντας ως και την ποινικοποίηση των κοινωνικών και φιλικών σχέσεων.

Η περίπτωση του Π. Καλαϊτζή είναι χαρακτηριστική. Το μόνο στοιχείο που τον συνδέει στην υπόθεση είναι το διαμέρισμά του που παραχώρησε στον συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του πλέον ως σπίτι, για να μείνει σε καραντίνα εξαιτίας της νόσησης του από covid-19. Άλλωστε, ακόμη και μέσα στην ίδια τη δικογραφία η «αντιτρομοκρατική» δεν μπόρεσε να βρει κανένα άλλο στοιχείο που να τον συνδέει με την υπόθεση. Η αναβάθμιση του δικαστικού οπλοστασίου του κατασταλτικού πλαισίου του κράτους αποκρυσταλλώνεται στον τρομονόμο 187Α και τη δίωξη αγωνιστών με βάση αυτόν, δηλαδή με ένα κατηγορητήριο που θέτει εξαρχής εξοντωτικές ποινές σε ενδεχόμενη καταδίκη.
Γίνεται για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι το κράτος και η αντιτρομοκρατική για να ικανοποιήσουν τα σχέδια τους, ποινικοποιούν τις κοινωνικές σχέσεις και στέλνουν ανθρώπους στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν καν τα απαραίτητα στοιχεία.

Το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους, και πάντα δίπλα σε κάθε έναν που έρχεται αντιμέτωπος με τις μεθοδεύσεις τους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους αναρχικούς αγωνιστές και τους πολιτικούς κρατούμενους, που αντιμετωπίζουν το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης. Να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των φιλικών και κοινωνικών σχέσεων, να θέσουμε ανάχωμα στην «αντι»-τρομοκρατική εκστρατεία του κράτους.

Η αλληλεγγύη το όπλο μας
Ενάντια στις κρατικές σκευωρίες
Κανένας/μια μόνος/η στα χέρια του κράτους

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό
Μαύρο και Κόκκινο, μέλος ΑΠΟ-ΟΣ