Πορεία ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού

Πέμπτη 23/2 στις 12μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

*Στηρίζουμε το μπλοκ των Φ.Σ. Μουσικού, Θεάτρου, Κινηματογράφου που έλαβαν αγωνιστική απόφαση κατάληψης μέσα από ανοιχτές αντιιεραρχικες διαδικασίες

Τους τελευταίους δύο μήνες η λίστα των κατειλημμένων καλλιτεχνικών σχολών, ωδείων και θεάτρων συνεχώς μεγαλώνει. Όλες οι βασικές θεατρικές σκηνές της χώρας λειτουργούν ως κέντρα αγώνα, ενώ πλήθος φοιτητών/ριών, φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και γενικότερα αγωνιζομένων έχει συσπειρωθεί γύρω από τις καταλήψεις του Βασιλικού, του Τσίλλερ και του Ρεξ. Την σκυτάλη λαμβάνουν τώρα και οι φοιτητές/ριες από τις καλλιτεχνικές σχολές των δημοσίων πανεπιστημίων.

Το κράτος έχοντας εξισώσει ήδη τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων από το 2019 και περνώντας εν μέσω καλοκαιριού τον νόμο για το σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που διασπά το "ενιαίο" πτυχίο, εξειδικεύει τις αποφάσεις του στις καλλιτεχνικές και τις καθηγητικές σχολές. Το ΠΔ85, που μετατρέπει τα πτυχία των σπουδαστών/ριών και αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών σε απολυτήρια λυκείου και η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, δηλαδή του επαγγελματικού δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος του καθηγητή, αποτελούν άλλη μια επίθεση στην νεολαία της κοινωνικής βάσης, ωθώντας την στην ανεργία και τελικά στην μετανάστευση για ένα καλύτερο μέλλον. Η υποτίμηση και ο κατακερματισμός των πτυχίων μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών, αποτελεί την έμπρακτη κρατική προσπάθεια να παράξει φθηνό εργατικό δυναμικό, πιόνι στο παιχνίδι του κεφαλαίου και αποτελεί και αυτό κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μαζί με τους μπάτσους, τα πειθαρχικά, της διαγραφές, την αξιολόγηση..

Σήμερα, βρισκόμαστε στην συνθήκη που οι καθηγητές των υπό κατάληψη σχολών έχουν παραιτηθεί και έχουν συνταχθεί με το πλευρό των σπουδαστών/ριών, που επανέρχονται οι τεράστιες διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων, που το σύνθημα "10, 100, 1000 καταλήψεις .." αντηχεί σε όλη την χώρα. Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων, των σπουδών και των ζώων μας εξαπλώνεται και πρέπει να γίνουμε όλοι/ες κομμάτι του.

Απο την άλλη πλευρά του οδοφράγματος: κυβερνητικές "τροποποιήσεις", "υποσχέσεις" από κομματικά στελέχη, διευθυντές σχολών και αντιδραστικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι εργαζομένων, ρεφορμιστές και εννοείται καταστολή.

Δε θα τους περάσει όμως, εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος της εξουσίας δεν ήταν ποτέ με το μέρος μας, ότι τα κυβερνητικά κοράκια ποτέ δε θα μας σώσουν και οι εργατοπατερες θα καραδοκούν. Πάντα μετα τις υποσχέσεις και τις "παραχωρήσεις" έρχεται η καταστολή, όπως ήδη έγινε στην τελευταία διαδήλωση στην Αθήνα.

Εμείς από την μεριά μας, ως φοιτητές/ριες στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις κρατικές μεθοδεύσεις, που θέλουν να κάνουν τα πτυχία μας άχρηστα προσοντολογια και τις σπουδές μας μαθητείες εξυπηρέτησης των συμφερόντων των αφεντικών. Το μέλλον μας, λοιπόν, δεν είναι να κάνουμε καριέρα ούτε να πατήσουμε επί πτωμάτων για την προσωπική μας ανέλιξη, αλλά είναι η συνολική διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μέσα από τον συνεχή αυτοοργανωμένο αγωνα.

Το κίνημα των καταλήψεων της πρυτανείας και των σχολών του 21' ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία μας δείχνει τον δρόμο. Μόνο ο αυτοοργανωμένος αντιιεραρχικος διαρκής αγώνας θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις. Με οριζόντιες διαδικασίες βάσης, χωρίς ειδικούς και θεσμικούς παραγοντισκους, να ξανακάνουμε τις σχολές μας πεδία αντίστασης και αγωνα. Να συνταχθουμε στο πλευρό των καλλιτεχνών, όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά ως κοινή στράτευση για έναν κοινό αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση την τέχνης, της παιδείας, των ζώων μας.

Κάτω το ΠΔ85, το αρθρο99, ο ν.4777

Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα

10, 100, 1000 καταλήψεις
Ενάντια σε ένα κόσμο οργανωμένης σήψης

Ούτε βήμα πισω

Αυτοοργανωμένο σχήμα αρχιτεκτονικής