Ενημέρωση από την 9η Συνδιάσκεψη της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων

 

Στις 17 και 18 Δεκέμβρη του 2022 πραγματοποιήθηκε στο αναρχικό- αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια, στην Αθήνα η 9η Συνδιάσκεψη της Α.Π.Ο –Ο.Σ. Στη διήμερη αυτή διαδικασία συμμετείχαν οι συλλογικότητες, μέλη της ΑΠΟ, Αναρχική συλλογικότητα “Κύκλος της Φωτιάς” (Αθήνα), Αναρχική Συλλογικότητα “Όμικρον 72” (Αθήνα), Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό “Μαύρο και Κόκκινο” (Θεσσαλονίκη) και Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό “Libertatia” (Θεσσαλονίκη), οι οποίες κατά την πρώτη ημέρα, στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, τοποθετήθηκαν αναφορικά με μια σειρά από ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας, ενώ κατά τη δεύτερη ακολούθησε ο εσωτερικός διάλογος και απολογισμός σχετικά με τη μέχρι τώρα, αλλά και τη μελλοντική, πορεία της οργάνωσης. Την ανοιχτή διαδικασία της πρώτης ημέρας παρακολούθησαν επίσης σύντροφοι και συντρόφισσες από τη Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, την Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας και την Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere.


Οι τοποθετήσεις στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας της πρώτης ημέρας αναφέρθηκαν σε μια σειρά από θεματικές της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας των τελευταίων χρόνων. Οι τοποθετήσεις εστίασαν στις οικονομικές, εργασιακές και εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν μέρος της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κρατικού- καπιταλιστικού συστήματος, στη διάλυση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, στη λεηλασία της κοινωνικής βάσης και την ακρίβεια αλλά και στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη γιγάντωση των πολεμικών προετοιμασιών, απότοκο των συνεχώς εντεινόμενων διακρατικών ανταγωνισμών ανά την υφήλιο. Αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την όξυνση της έμφυλης βίας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τον εξουσιαστικό θεσμό της πατριαρχίας, τη λεηλασία της φύσης από την καταστρεπτική μανία του κράτους και του κεφαλαίου, την καταστολή του αναρχικού κι επαναστατικού κινήματος, που κράτος και κεφάλαιο έχουν εξαπολύσει, μέσα από τις συνεχιζόμενες εκκενώσεις καταλήψεων, το χτύπημα των διαδηλώσεων και τις διώξεις αναρχικών, την όξυνση της κρατικής βιας και τρομοκρατίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη και την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας για την επιβολή των σχεδιασμών κράτους και κεφαλαίου, από τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους μέχρι τα πανεπιστήμια και ολόκληρες γειτονιές. Τέλος τοποθετήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης και διεύρυνσης των οργανωμένων αντιστάσεων και καταφάσεων των από τα κάτω σε μια σειρά από πεδία παρέμβασης όπως το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό και το ταξικό/εργασιακό και η συνολικότερη υπεράσπιση του ίδιου του αναρχικού προτάγματος και του κοινωνικού, ανατρεπτικού και επαναστατικού χαρακτήρα του, ειδικά σε μια ευμετάβλητη περίοδο όπου η συνολική και οργανωμένη επίθεση κράτους και αφεντικών διαρκώς οξύνεται, θέτοντας το ζήτημα της Οργάνωσης των αναρχικών και της οργανωμένης αντεπίθεσής τους ακόμα πιο επιτακτικό και αναγκαίο τόσο σήμερα όσο και στο προσεχές μέλλον όπου η καταστολή θα ενταθεί αλλά και οι προσπάθειες διαμεσολάβησης και αφομοίωσης των από τα κάτω αγώνων θα επανέλθουν στο προσκήνιο, επιχειρώντας να μετατραπούν οι μάχες του αναρχικού κινήματος σε καύσιμο για τις προεκλογικές μηχανές.


Κατά τη δεύτερη ημέρα, οι διαδικασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν με τις εσωτερικές συζητήσεις των συλλογικοτήτων, οι οποίες έκαναν απολογισμό της μέχρι τώρα κίνησής της, της λειτουργίας των οργάνων και των ειδικών θεματικών ομάδων, επανεκτίμησαν το πολιτικό πλαίσιο και έθεσαν τις κατευθύνσεις κίνησης της οργάνωσης για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα το επόμενο Συνδέδριο που προγραμματίστηκε για την άνοιξη του 2023 στη Θεσσαλονίκη.


Η Α.Π.Ο. εκφράζει, από τη στιγμή της συγκρότησής της, μια ανοιχτή πρόταση για τους αναρχικούς που αναφέρονται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα και στην κοινωνική επανάσταση· μια διαρκή πρόταση για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του αναρχικού κινήματος. Με δεδομένη την εκτίμηση πως η κατασταλτική εκστρατεία του κράτους αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επιλογή ασφυκτικού περιορισμού των κοινωνικών και ταξικών αγώνων και αιχμή του δόρατος της συνολικής επιχείρησης αλλαγής του κοινωνικού τόπου σε μία δυστοπία εκμετάλλευσης και υποταγής και έχοντας την εκτίμηση της υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης απέναντι σε αυτή την επιχείρηση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου που να αντιμετωπίζει κατάματα τις προκλήσεις των καιρών μας, συνυπολογίζοντας εκείνους με τους οποίους βαδίζουμε μαζί και επιδιώκοντας να βρεθούμε στο πλάι ακόμα περισσότερων. Με σπουδή για την οργάνωση της άμυνας απέναντι στην επέλαση του κράτους και των αφεντικών και έχοντας ως ορίζοντα τη γενικευμένη κοινωνική και ταξική χειραφέτηση. Με συνέπεια στα ταξικά και κοινωνικά μέτωπα αγώνα που θέτουν φραγμούς στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας στο σήμερα και έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της μόνης ζωής που αξίζει να βιωθεί: αυτής στα λαϊκά συμβούλια της κοινωνικής επανάστασης.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

 

*Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συλλογικοτήτων της ΑΠΟ από την ανοιχτή διαδικασία της πρώτης μέρας της 9ης Συνδιάσκεψης9sundiaskepsi apo4

9sundiaskepsi apo39sundiaskepsi apo2