Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Φοιτητική Διαδήλωση ενάντια στο νόμο 4777 & την πανεπιστημιακή αστυνομία
Πέμπτη 12 Μάιος 2022, 01:00pm
Επισκέψεις : 110

Πανεκπαιδευτική διαδήλωση Πέμπτη 12/5 13:00 Καμάρα
Προσυγκέντρωση 12:00 ΣΘΕ

Το φοιτητικό κίνημα έδειξε για ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά του και με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη βρεθήκαμε μαχητικά απέναντι στην κρατική καταστολή. Να μην αφήσουμε τις εικόνες αυτές να γίνουν καθημερινότητα στα πανεπιστήμια, να μην αφήσουμε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να επιβάλλουν την παρουσία τους και συγχρόνως να περιφρουρήσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Ενάντια σε ΟΠΠΙ, πειθαρχικά, διαγραφές να βρεθούμε σε συλλογικές διαδικασίες για την μαζική και μαχητική αμφισβήτηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΏΣΕΙΣ ΥΠΕΡΆΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΎΛΟΥ ΤΙΣ ΕΠΌΜΕΝΕΣ ΗΜΈΡΕΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΎΣΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΊΑ ΤΗΝ ΠΈΜΠΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Στηρίζουμε τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 10/5

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο ακολουθεί το σκεπτικό της οργάνωσης στη βάση.Για να δημιουργηθεί, καλείται ανοιχτά μια προηγούμενη μέρα από τη γενική συνέλευση ο κόσμος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό σε μια οριζόντια διαδικασία συνδιαμόρφωσης, στην οποία ορίζονται κάποιοι άξονες οι οποίοι και συζητούνται. Έπειτα, τα συμπεράσματα της κουβέντας οργανώνονται σε ένα κείμενο το οποίο είναι και το πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση του συλλόγου για ψήφιση. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης το ανοιχτό πλαίσιο, η συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων του πλαισίου, καλείται επίσης ανοιχτά, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν οποίο άτομο επιθυμεί να συνδιοργανώσει τις δράσεις του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον κόσμο που διαμορφώνει το πολιτικό σκεπτικό και αυτόν που το ψηφίζει και αυτόν που το υλοποιεί.

Ο νόμος 4777 ισοπεδώνει κοινωνικά κεκτημένα

Ο νόμος που πέρασε τον περσινό Φεβρουάριο, απέκλεισε ήδη, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 20.000 επιπλέον μαθητ(ρι)ές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγκαθίδρυσε όριο φοίτησης ν+ν/2 έτη, ενώ νομιμοποίησε την μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής εντός πανεπιστημιούπολης.

Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, μέσα στο πάσχα, είδαμε διαρκή παρουσία ΜΑΤ και ασφαλιτών μέσα στο campus, οι οποίοι απέκλειαν την πρόσβαση φοιτητών/ριών και αγωνιζόμενων στη σχολή μας, και γενικά στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα το χτίσιμο βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγαζόταν η κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό". Στην επιχείρηση έβαλε πλάτη η κοσμητεία της ΣΘΕ, επιβάλοντας συνεχόμενα lock-out στη σχολή, ενώ είχε και την πολιτική στήριξη των πρυτανικών αρχών. Έτσι, επιχειρείται έμμεσα να εφαρμοστεί η πτυχή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία πρόκειται να μπει στα πανεπιστήμια στις 17 Μάη και να κανονικοποιηθεί η παρουσία δυνάμεων καταστολής σε αυτά. Ο φοιτητικός και αγωνιζόμενος κόσμος που αντιστάθηκε στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής, έδειξε ότι η αστυνομία δεν χωράει στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του τμήματος Μηχ. Πληροφορικής & Μηχ. Συστημάτων με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες και η κατάργηση του τμήματος Μηχ. Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν οι ζωές χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών και ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Επιπρόσθετα, με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, που είναι προς κατάθεση (Πανεπιστήμιο 2030), αυξάνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Προβλέπονται θέσεις για managers εταιριών, προωθείται στα πανεπιστήμια η έρευνα για επιχειρήσεις, που θα μετατρέπει φοιτητ(ρι)ές, μεταπτυχιακούς/ες και ερευνητ(ρι)ές σε φθηνό ή δωρεάν εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά.

Η πολιτική κατεύθυνση του κράτους για την παιδεία, ισχύει σε όλα τα πεδία της οικονομίας και έχει την αφετηρία της στην οικονομική κρίση. Οι προαναφερθέντες νόμοι έχουν το ρόλο να αναπληρώσουν τα χαμένα κέρδη των αφεντικών που προκύπτουν από τις δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Η αναδιάρθρωση της παιδείας αποτελεί κομμάτι της συνολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία μετακυλίει το κόστος ζωής και σπουδών στις πλάτες μας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αμφισβητούνται οι ελεύθερες παροχές, όπως η πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη, η δωρεάν διανομή συγγραμάτων, οι σπουδές χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς καταστολή κ.ά. ωστόσο, το βλέπουμε και με το νόμο Χατζιδάκη, ο οποίος αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα από τους/τις εργαζόμενους/ες (βλ. Ποινικοποίηση απεργιών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 8ώρου, κλπ.).

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να βγάζουν ευκολότερα κέρδος από τη συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο. Επίσης, το κράτος θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες, όπως τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση στα πανεπιστήμια, καθώς αυτές στέκονται εμπόδιο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνολικά, το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο φιλικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Η παρουσία της αστυνομίας σις σχολές έχει ως στόχο την προστασία των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, την στρατιωτικοποίηση και την πειθάρχιση των ζωών των φοιτητ(ρι)ών από ένστολους στρατούς, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τις τελευταίες εισβολές της αστυνομίας.

Λέσχη- Φοιτητικές παροχές

Παράλληλα με τα ακραία γεγονότα καταστολής εσωτερικά και εξωτερικά του campus καθώς και την αβάσταχτη για την επιβίωση αύξηση του κόστους ζωής μας, καλεστήκαμε τις τελευταίες μέρες να αντιμετωπίσουμε και τον αποκλεισμό από τις φοιτητικές παροχές.

Στη λέσχη του ΑΠΘ εδώ και καιρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, οξύνθηκαν φαινόμενα όπως ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων ανθρώπων από τη σίτιση, η ποσοτική μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, η υποστελέχωση, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις των εργαζομένων έπειτα από τη λήξη εξάμηνων συμβάσεων.

Αποκορύφωμα του εξευτελισμού αυτού και της καταστολής των τελευταίων ημερών, αποτελεί ο έλεγχος καρτών σίτισης και φοιτητικών πάσο από τους μπάτσους της εργολαβείας, καθώς και οι τακτικές εκβιασμού που ακολούθησαν έπειτα από τις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των φοιτητριών. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των διανομών προχώρησαν τη προηγούμενη βδομάδα σε κλείσιμο των ρολό και διακοπή των διανομών. Η αυθόρμητη απάντηση που δόθηκε από τα άτομα που βρισκόντουσαν παρόντα στα σκηνικά, καθώς και από τα αλληλέγγυα που συγκεντρώθηκαν έπειτα από καλέσματα, ήταν πρωτοβουλιακά να συνεχίσουν τα ίδια τις διανομές. Η κατάσταση που αναφέρουν ότι αντίκρισαν φανερώνει την πλήρη αποδιοργάνωση των εγκαταστάσεων και παραμέληση των υγειονομικών συνθηκών με αξιοσημείωτο γεγονός την εμφάνιση αρουραίου από τις αποχετεύσεις των μαγειρείων.

Ταυτόχρονα με τα γεγονότα της λέσχης, στις εστίες οξύνονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και διαιωνίζονται οι προβληματικές καταστάσεις που υπήρχαν πάντοτε, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ατόμων που διαμένουν σε αυτές.

Όλα αυτά τα φαινόμενα, συγκαιρικά, δεν μας κάνουν εντύπωση και φανερώνουν τη διάθεση υποτίμησης των ζωών μας σε όλα τα μέτωπα. Ζώντας υπό καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας και αύξησης των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, παρατηρούμε ότι το κράτος προσπαθεί να μετακυλήσει της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη κοινωνική βάση.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

Φοιτητική πορεία ενάντια στο νόμο 4777, Πέμπτη 12/5, 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΔΡΑΣΕΙΣ

Κατάληψη σχολής από Τετάρτη 11/5 μέχρι Πέμπτη 12/5 ή μέχρι Παρασκευή 13/5
Παρέμβαση στη λέσχη του ΑΠΘ για ελεύθερη σίτιση χωρίς προϋποθέσεις για όλους/ες
Σύσταση συντονιστικής επιτροπής, με ρόλο την υλοποίηση των δράσεων του συλλόγου και εμβάθυνση του πολιτικού λόγου, καθώς και τον συντονισμό με άλλους συλλόγους
Ορισμός επόμενης γενικής Συνέλευσης από το σώμα της συνέλευσης

Σύλλογος Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού

afisa squat fysiko auth mais 2022


 

Στην σημερινή γενική συνέλευση 11/5 του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικης υπερψηφίστηκε το παρακάτω πλαίσιο και κατέληξε στις εξής δράσεις:

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
-Συντονιστική Επιτροπή για την εξειδίκευση της απόφασης του συλλόγου
-Κατάληψη της σχολής Πέμπτη 12/5 και Παρασκευή 13/5
-Συντονισμός με άλλους συλλόγους που κινούνται σε ίδια κατεύθυνση
-Πορεία Πέμπτη 12/5 στις 13:00 με προσυγκέντρωση στο άσυλο
-Παρέμβαση/ κινητοποίηση στο χώρο του ασύλου σε επόμενη εισβολή των ΜΑΤ.
-Επόμενη γενική Συνέλευση Δευτέρα 16/5 στις 14.00 στο αίθριο

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
φοιτητ[ρι]ών για την Γ.Σ. στις 11/5

Δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου
Χθες 10/5 αντιμετωπίσαμε για άλλη μια φορά τη δολοφονική και κατασταλτική επίθεση του κράτους μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου. Με την πλήρη συναίνεση των πρυτανικών αρχών, ΜΑΤ και ασφαλίτες στρατοπέδευσαν εντός του campus, όπως ήταν ανακοινωμένο από την προηγούμενη απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, και προέβησαν σε ακραίες επιθέσεις βίας (ξυλοδαρμούς, ρίψη δακρυγόνων και κρότου λάμψης) εναντίον φοιτητ[ρι]ών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και αλληλέγγυου κόσμου. Η μανία τους δεν σταμάτησε εκεί καθώς φτάσανε στο σημείο να ρίξουν χημικά και κρότου λάμψης εντός του κτηρίου της ΣΘΕ, κίνηση που θα μπορούσε να καταλήξει κυριολεκτικά δολοφονική, με κόσμο να "σπρώχνεται" μέσα στο κτήριο που εκείνη τη στιγμή γινόντουσαν και μαθήματα. Αυτή είναι η κανονικότητα του τρόμου που θέλουν να επιβάλλουν, αυτή είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος, αυτή είναι η υποτίμηση των ζωών μας. Δε θα τους περάσει!

Εκκένωση στεκιού στο Βιολογικό
Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς (31/12/21) ξεκινάει η εκκένωση από την αστυνομία και την ασφάλεια, του κατειλημμένου χώρου «Στέκι στο βιολογικό» που λειτουργεί εδώ και 34 χρόνια ως πολιτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες (περίοδος του Πάσχα) με την εφαρμογή στην πράξη του νόμου 4777 και την στρατοπέδευση των μπάτσων εντός του ασύλου, είναι εικόνες από το μέλλον που επιφυλάσσουν κράτος και κεφάλαιο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Με εντολή για προστασία των εργασιών στο εκκενωμένο στέκι του βιολογικού, ΜΑΤ στρατοπέδευσαν προκλητικά έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών και δεν δίστασαν να χτυπήσουν τη συγκέντρωση των φοιτη(τρι)ών με ξύλο, χημικά, κρότου λάμψης, καθώς και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Είσοδος της ΟΠΠΙ στις 17 Μάη
Από τις 17 Μαΐου, προβλέπεται να περιπολούν σε εξωτερικούς χώρους των Πανεπιστημίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα 400 μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η σύσταση της οποίας κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ (κάτι που δείχνει με πόση μεγάλη ευκολία το ίδιο το σύνταγμα προσαρμόζεται στην εκάστοτε κυβερνητική ατζέντα). Έτσι ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα κράτος το οποίο έχει ήδη διαμορφώσει μία κατάσταση ελέγχου και βίας απέναντι στις αντιστάσεις και τα σώματά μας με την ευλογία των πρυτανικών αρχών, καθίσταται αναγκαίο το φοιτητικό κίνημα να θέσει τις βάσεις αντίστασης ενάντια στην επερχόμενη νέα "κανονικότητα". Να υπερασπιστούμε το άσυλο ως άσυλο αγώνων και ελευθεριών και όχι ως στείρο, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό, να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα μας και να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις καταστολής.

Η έντονη παρουσία - εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ έρχεται ως συνέχεια των χρόνιων κυβερνητικών μεθοδεύσεων που αρχικά κατήργησαν νομοθετικά το άσυλο (ν. Διαμαντοπούλου / 2011) παράλληλα με την στοχευμένη μεταφορά του ναρκεμπορίου από την περιοχή της Ροτόντας εντός του ΑΠΘ, έπειτα εξίσωσαν την εγκληματικότητα και την βία με την πολιτική δράση (πόρισμα Παρασκευόπουλου / 2018) ενώ φτάνοντας στο σήμερα το άσυλο καταργείται στην πράξη με την σταδιακή εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ν. Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη / 2021). Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω κρατικών αποφάσεων είναι η στοχοποίηση κάθε ριζοσπαστικής φωνής και η προσπάθεια απονέκρωσης του σύγχρονου πανεπιστημίου στο όνομα της «τάξης και ασφάλειας», αφήνοντας στην άκρη τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των φοιτητ[ρι]ών. Με αφορμή την παραβατικότητα που το ίδιο το κράτος ανέπτυξε εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, επιχειρείται μια συνολική αναμόρφωση του πανεπιστημίου στα μέτρα των κατευθύνσεων ΕΕ και κεφαλαίου με πρώτα και κύρια την ένταση της καταστολής και την επίθεση στα μέσα πάλης των αγωνιζόμενων φοιτητ[ρι]ών (καταλήψεις, στέκια κλπ). Δεν είναι η πρώτη φορά που πρυτανικές αρχές σε συνεργασία με το κράτος και το κεφάλαιο επιτίθενται και προσπαθούν να καταστείλουν-εκκενώσουν κατειλημμένους χώρους τόσο εντός όσο και εκτός του ασύλου. 'Άλλωστε οι κατειλημμένοι χώροι (κοινωνικοί και πολιτικοί) μπαίνουν συνεχώς στο στόχαστρο της κυρίαρχης τάξης και των μηχανισμών της ως ζωντανά κέντρα αγώνα και δομές αντίστασης.

 

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι όλες αυτές οι πτυχές της καταστολής αποτελούν στόχευση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, αλλά και μέσο ευκολότερης υλοποίησής της. Η εκάστοτε κυβέρνηση εξυπηρετεί τις κατευθύνσεις της αγοράς, της Ευρωπαικής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και μεταλλάσσει την εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο ένα πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις ανάγκες κράτους - κεφαλαίου, όπου ο κάθε φοιτητής θα λάβει τη θέση που του αναλογεί στην καπιταλιστική πραγματικότητα. Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε φοιτήτρια διδάσκεται μία νοοτροπία ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης με στόχο την προσωπική ανέλιξη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και το απαραίτητο πειθαρχημένο, ευέλικτο, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

 

Αναδιάρθρωση λοιπόν, με αποκορύφωμα τον νόμο 4777, δεν είναι μόνο η είσοδος των μπάτσων στα πανεπιστήμια, η οποία αποτέλεσε κόμβο συγκρότησης του περσινού φοιτητικού κινήματος. Είναι η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και η εντατικοποίηση, πειθάρχηση, υποταγή των φοιτητ(ρι)ών και η στοχοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης. Είναι τα κλειδώματα των πανεπιστημιακών χώρων, η κατάργηση του ασύλου, η πανεπιστημιακή αστυνομία ΟΠΠΙ (των οποίων η εκπαίδευση ολοκληρώνεται στις 17 Μαίου), ο έλεγχος, οι κάμερες, οι κάρτες εισόδου και τα face control, τα πειθαρχικά συμβούλια, οι διαγραφές φοιτητ(ρι)ών στο ανώτατο όριο φοίτησης. Είναι επίσης η ισοτίμηση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, η αξιολόγηση - συγχώνευση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η διάσπαση των πτυχίων και η - ολοένα και μεγαλύτερη - κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι οι απλήρωτες πρακτικές, η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλα αυτά και άλλα τόσα που υποτιμούν τις ζωές μας. Φυσικά η κρατική μανία για ολόπλευρη ενσωμάτωση των πανεπιστημίων στα καπιταλιστικά συμφέροντα δεν σταματά με τον νόμο 4777.

"Πανεπιστήμιο 2030"
Όπως φαίνεται, ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ένα ακόμα βήμα του κράτους και του κεφαλαίου για να υποδεχτούν με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιστάσεις το «σχέδιο δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030». Το νέο αυτό νομοσχέδιο, πρωτοβουλία του ιδρύματος Μποδοσάκη, που παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα της ΠτΔ Σακελλαροπούλου σε συνεργασία με όλη την εγχώρια νεοφιλελεύθερη ακαδημαϊκή ελίτ των "αρίστων", προβλέπει πολύ συγκεκριμένες πτυχές που παραδίδουν το δημόσιο πανεπιστήμιο ολοκληρωτικά στα χέρια των επενδυτών. Αρχικά, αλλάζει ο τρόπος διοίκησης του πανεπιστημίου, αφού δημιουργούνται δύο διοικητικές αρχές, μια εκτελεστική (πρύτανης) και μια εποπτική (Συμβούλιο του Ιδρύματος). Η συγκρότηση του Συμβουλίου Ιδρύματος έρχεται να ξεπεράσει τη σύγκλητο και γίνεται το ανώτατο αποφασιστικό όργανο, το οποίο απαρτίζεται από μέλη εξωτερικά αυτού. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει διαρκώς να λογοδοτούν και να αξιολογούνται, όπως συμβαίνει ήδη στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Εν ολίγης ο ιδιωτικός τομέας θα εισβάλλει για τα καλά πλέον στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με χρηματοδοτήσεις θέσεων καθηγητών, ερευνών και υποτροφιών. Η κρατική χρηματοδότηση επομένως θα συρρικνωθεί (όπως ήδη έγινε τον Γενάρη του 2022). Αυτό σημαίνει πως το πανεπιστήμιο χάνει ουσιαστικά τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του και αναγκάζεται να «χορέψει» στον ρυθμό των επενδυτών, που -όντας αυτοί που ρίχνουν τα λεφτά - μπορούν να επιβάλλουν και τους τρόπους με τους οποίους θα βγαίνουν επιστήμονες και εργαζόμενοι που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ακόμη αυτό επιφέρει συγχωνεύσεις/ καταργήσεις συγγενικών τμημάτων και ίδρυση ειδικών κλάδων/ παραρτημάτων με έμφαση στις εξειδικευμένες/ τεχνικές γνώσεις (επαναφορά ΤΕΙ). Πρόσφατο παράδειγμα άλλωστε αποτελεί το ΔΙΠΑΕ,όπου η σχεδιασμένη συγχώνευση/κατάργηση τμημάτων πλήττει τις σπουδές των φοιτητ[ρι]ών αλλά και την ίδια την δυνατότητά τους να σπουδάζουν (σε συνδυασμό με την ΕΒΕ που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς). Σε μια τροχιά όλο και περισσότερης εξειδίκευσης, τα πτυχία μας θα διασπώνται ακόμα περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε φοιτήτρια θα χτίζει το πτυχίο της με βάση ειδικά διαμορφωμένες ενότητες μαθημάτων, «κυνηγώντας» ένα ατομικό ανταγωνιστικό προφίλ «χρήσιμο» για την αγορά εργασίας. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση των ενιαίων πτυχίων και άρα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και απομακρύνει τους εργαζόμενους από τη συνδικαλιστική τους συσπείρωση με βάσει το αντικείμενό τους, αφού πλέον το ένα αντικείμενο εργασίας θα εξειδικεύεται και θα διασπάται σε πολλά μέρη.

Ωστόσο, όσο κι αν απευχόμαστε έναν τέτοιο τύπο πανεπιστημίου που θα χρηματοδοτείται και θα κινείται από ιδιώτες, αναγνωρίζουμε πολύ καλά πως ακόμα και τώρα που τα ιδρύματα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενα από το κράτος, τα συμφέροντα των αφεντικών πάλι κερδισμένα βγαίνουν, αφού κράτος και κεφάλαιο συμπορεύονται πάντα και παράγουν αποκλεισμούς. Το βλέπουμε καθημερινά με το καθεστώς εργολαβίας σε λέσχη και εστίες, με τη χρηματοδότηση ερευνών από εταιρίες κτλ.

Ενάντια σ' αυτήν την σκληρή πραγματικότητα εμείς απαντάμε με κοινούς αγώνες μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών.

Ακρίβεια
Το ζήτημα της ακρίβειας έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, με τα βασικά αγαθά, τους λογαριασμούς ρεύματος-θέρμανσης τα ενοίκια και όχι μόνο να ακριβαίνουν όλο και περισσότερο σε βαθμό που τα πιο ταξικά υποκείμενα αυτής της κοινωνίας αδυνατούν να επιβιώσουν και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Φτωχοποιείται έτσι ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που ζει πλέον σε ένα μόνιμο κλίμα ανεργίας και επισφάλειας και βρίσκεται υπό τον διαρκή φόβο της επιβίωσης. Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις μέρες μας, δεν είναι κάποια αντικειμενική συνθήκη αλλά πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου που διαρκώς υπονομεύουν τις ζωές μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σε μια εποχή που η τεχνολογική ανάπτυξη επιτρέπει το λιγότερη δουλειά-αυξήσεις στους μισθούς, κυβερνήσεις και κεφάλαιο δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την ύπαρξή μας στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζουν.

Υποβάθμιση της Φοιτητικής Λέσχης
Σε μία τέτοια συνθήκη λοιπόν, η εργολαβία της λέσχης έρχεται να αμφισβητήσει κεκτημένα χρόνων και να αποκλείσει την κοινωνία από την λέσχη του ΑΠΘ. Η λέσχη του ΑΠΘ μέσα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις των φοιτητ(ρι)ών αποτελεί μέχρι και σήμερα μία λέσχη που παρόλες τις παθογένειες που γεννά η ιδιωτική διαχείριση της από την εργολαβία, προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους τους φοιτητές αλλά και σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας θέλει να σιτιστεί. Η πρακτικές της εργολαβίας, με το κλείσιμο των διανομών μετά από παρεμβάσεις ενάντια στις κάρτες σίτισης, ακόμα και η ίδια η προσπάθεια για εδραίωση κάρτας σίτισης, λίγες μέρες μετά την στρατοπέδευση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών εντός του ασύλου δεν μας φαίνεται τυχαία.

 

Δεν έχουμε αυταπάτες πως μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει κάποια καλύτερη διαχείριση στη βάση των κοινωνικών αναγκών και επιθυμιών μας. Να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, με ταξικούς αγώνες να παλέψουμε για όσα μας στερούν, για ζωή και όχι επιβίωση στο ύψος των κοινωνικών αναγκών.

 

Έμφυλη βία - Γυναικοκτονίες
Πριν λίγες μέρες ξυπνήσαμε για άλλη μια φορά με το νέο μιας γυναικοκτονίας, μετρώντας την 4η μόλις για το 2022. Οι γυναικοκτονίες δεν οφείλονται στη "ζήλια", στους συζυγικούς καυγάδες ή στην υπερβολική "αγάπη" όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει. Οφείλονται ακριβώς στην πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας σύμφωνα με την οποία το γυναικείο σώμα μπορεί να γίνει αντικείμενο καταπίεσης, εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας στα χέρια ενός ανδρός. Η έμφυλη καταπίεση εκφράζεται καθημερινά στον δρόμο, στην δουλειά, στο σπίτι ή τη σχολή και διακυμαίνεται από ένα σεξιστικό σχόλιο ή "αστείο" μέχρι παραβιαστικές συμπεριφορές και γυναικοκτονίες. Άλλο ένα πρόσφατο γεγονός έμφυλης βίας ήταν η υπόθεση της Zackie που δέχτηκε την ακραία επίθεση από ιδιοκτήτες και μπάτσους επειδή ακριβώς δεν συμβάδιζε με τα κυρίαρχα πρότυπα αρρενωπής εμφάνισης και συμπεριφοράς. Στην περίπτωση αυτή η αστική δικαιοσύνη έδειξε για άλλη μια φορά το πρόσωπό της, καλύπτοντας την αστυνομία (με την αθώωση των μπάτσων) και ρίχνοντας ελαφρότερη ποινή στους υπόλοιπους δολοφόνους του Ζακ. Ενάντια σε κάθε καταπίεση και διάκριση (είτε είναι φυλετική, είτε έμφυλη είτε ταξική) αγωνιζόμαστε για το τσάκισμα του σεξισμού και της πατριαρχίας και του συστήματος που τα θρέφει και τα αναπαράγει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 - ΕΞΩ 0Ι ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
- ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΤΗΣ 19/4 ΚΑΙ 10/5
- ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2030"
- ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
- ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
- ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΣΟΥ / ΚΑΡΤΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ
- ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
- Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑΞΙΚΗ
- ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ
- ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ
- ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ

 

ΑΠΘ ΓΑΔΘ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ , ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο Κ-Χ

**Υπερψηφίστηκε ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικης απεργίας που καλεί το σωμετειο εργαζομένων στην έρευνα

Σύλλογος σπουδαστών/ριών Αρχιτεκτονικής

afisa squat arxitektoniki ilmix auth mais 2022


 

Απόφαση της γενικής συνέλευσης του σφ ηλ-μηχ (ανοιχτο πλαισιο)

 

Πανεπιστημιακή αστυνομία στις 17 Μάη και κατάργηση του ασύλου?
Ούτε να το σκέφτεστε!

Δύο εβδομάδες μέσα στις γιορτές, η αστυνομία εμφανίστηκε πολλές μέρες στο χώρο του ασύλου. Υποτιθέμενη δικαιολογία ήταν η περιφρούρηση των εργασιών για το χτίσιμο βιβλιοθήκης στο χώρο όπου βρισκόταν κάποτε το στέκι του Βιολογικού. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι τις τρεις πρώτες μέρες εμφάνισης της αστυνομίας δεν υπήρχαν καν εργαζόμενοι, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση και η πρυτανεία προσπαθούσαν να στήσουν σκηνικά έντασης για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για σκηνικά που σαν στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς σκοπούς συσπείρωσης του ακροατηρίου της κυβέρνησης. Εμείς δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε την ύπαρξη της αστυνομίας στα πανεπιστήμιά μας, διότι:

Οι μπάτσοι περιφρουρούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Τα γεγονότα στο ΑΠΘ και όχι μόνο, είναι ενδεικτικά του πώς με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις επεμβάσεις της ήδη υπάρχουσας αστυνομίας αλλά και τις πειθαρχικές διώξεις, επιδιώκουν να προωθήσουν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, με τη μορφή των νόμων 4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη) και του νέου νόμου που θέλουν να φέρουν.
Επιδιώκουν να εντείνουν την πολιτική των ταξικών φραγμών, μέσα από την Εσωτερική Βαση εισαγωγής που ήδη απέκλεισε χιλιάδες παιδιά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άφησε ολόκληρες σχολές χωρίς εισακτέους-ες. Πολιτική που εντείνεται ούτως ή άλλως και από τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας με προσπάθειες αποκλεισμών στις λέσχες, ελλείψεις εισδοχών στις εστίες, με το να πληρώνουμε πολλά λεφτά για αναλώσιμα και μεταφορές, σε συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.
Θέλουν να εξασφαλίσουν τη συγχώνευση-κατάργηση-μεταφορά σχολών, όπως συμβαίνει με σχολές του ΔΙΠΑΕ, των ξενόγλωσσων του ΑΠΘ και άλλες, κάνοντας "σούπα" τα αντικείμενα, ξεσπιτώνοντας κόσμο ή αφήνοντάς τον χωρίς σχολή, για να φτιάξουν τους ισολογισμούς και την αξιολόγησή τους. Ο σύλλογός είχε μια πολύ καλή συμπόρευση με τον υπό διαμόρφωση σύλλογο Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, με κοινές διαδηλώσεις, παρουσία στις κινητοποιήσεις και στην κατάληψή τους, συμπόρευση που πρέπει να συνεχίσει. Ας αναλογιστούμε το τι θα σήμαινε για τον αγώνα των παιδιών του ΔΙΠΑΕ η ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Θέλουν να εξισώσουν τα πτυχία μας με τα ιδιωτικά κολλέγια και να εξασφαλίσουν ότι οι σχολές θα εφαρμόζουν κατά γράμμα τα κριτήρια αξιολόγησης μέσω του ΓΓ ΑΕΙ. Αυτοί που "κόπτονται" για τις βιβλιοθήκες στο ΑΠΘ αφήνουν τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες με ταβάνια που στάζουν, μέσα σε ένα πανεπιστήμιο ρημαγμένο από τη χρηματοδότηση. Οι ίδιοι ακριβώς, συνδέουν την κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση, μέτρο που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της χρηματοδότησης όλων των πανεπιστημίων σε όλη την Ελλάδα το Γενάρη.
Θέλουν να προστατέψουν εταιρίες όπως την IDE και τη Lotus που κάνουν πολεμική έρευνα στις σχολές μας ή άλλες που κάνουν κατάληψη σε εργαστήρια και κερδοσκοπούν στις πλάτες μας για να φτιάξουν κρυφές πατέντες, να κάνουν lobbying ή να επηρεάσουν τα προγράμματα σπουδών προς τις ανάγκες τους. Να περιφρουρήσουν την πολιτική των ΣΔΙΤ στις εστίες που μπορεί να σημαίνει ενοίκια, πληρωμές στα εστιατόρια και άλλα.
Θέλουν να διαλύσουν τους φοιτητικούς μας συλλόγους και κάθε ανατρεπτική φωνή στις σχολές.
Με πανεπιστημιακή αστυνομία, μπαίνει σοβαρό εμπόδιο στην ανατρεπτική-διεκδικητική δράση των συλλόγων μας. Παρόμοια εμπόδια θέλουν να μας βάλουν με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που έχουν στόχο την κατάλυση της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των Γενικών μας Συνελεύσεων και της ανεξαρτησίας τους από το κράτος. Συνολικά θέλουν την απογύμνωση των πανεπιστημίων από κάθε ανατρεπτική πολιτική-πολιτιστική δράση. Στα πλαίσια αυτά δεν πολεμάνε απλά τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις, αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις και τα στέκια μας.

Η Ακρίβεια είναι Βία Ταξική

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες-οι με ένα κύμα ακρίβειας. Οι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος- θέρμανσης που αδυνατούμε να πληρώσουμε, τα νοίκια που έχουν φτάσει στον θεό, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και όχι μόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση μας. Την ίδια στιγμή που ακούγαμε δηλώσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους που μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να ερμηνευτούν, οι όροι που ζούμε και σπουδάζουμε γίνονται ολοένα και χειρότεροι.
Ενώ η συνεχής ακρίβεια επιτίθεται στην τσέπη μας, βλέπουμε τη εργολαβία της λέσχης, σε αγαστή συνεργασία με το πανεπιστήμιο, να έχει πάρει την απόφαση ελέγχου κάρτας σίτισης, αποκλείοντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας από το βασικό αγαθό της σίτισης, μια απόφαση που είναι ενάντια στα κεκτημένα των φοιτητικών αγώνων πολλών χρόνων. Αυτό που αντικρίζουμε καθημερινά στην λέσχη είναι κακή ποιότητα και μικρή ποσότητα φαγητού, υποστελέχωση, ουρές και αποκλεισμοί. Η εργολαβία και το πανεπιστήμιο ακολουθούν μια πολιτική υποταγής της φοιτητικής μέριμνας στο κέρδος, αποκλείοντας φοιτητές-τριες και υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Ενώ δεν φτάνουν όλα αυτά, εντός των μαγειρείων της λέσχης βρέθηκε ο Ρατατούης (ή πιο πιθανό ένας κλασικός αρουραίος) να τρέχει ανάμεσα σε κατσαρόλες γεμάτες φαγητό, υποδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην φοιτητική μέριμνα και το πως οι εργολαβίες δεν προχωράν ούτε καν σε απολυμάνσεις μπας και έχουν λίγο περισσότερο κέρδος. Την ίδια στιγμή, το μέσο νοίκι για φοιτητική στέγη είναι στα 400 ευρώ ενώ εισδοχές στις εστίες έχουν γίνει μόνο μια φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Το ζήτημα της ακρίβειας δεν οφείλεται σε κάποιου είδους «αντικειμενικές συνθήκες», δε λιγόστεψε το αέριο, το φαϊ και τα άλλα αγαθά. Συγκεκριμένα ο έλεγχος των τιμών γίνεται από μια χούφτα ανθρώπους που ελέγχουν την παραγωγή και διανομή ενέργειας. Γι' αυτό το λόγο, αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια ως μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, την οποία θα ανατρέψουμε με αγώνες από τα κάτω. Δεν θα βάλουμε πλάτη στη κρίση που δημιούργησαν. Ξεκινώντας από τη φοιτητική μέριμνα και τους όρους ζωής μας ως φοιτητές-τριες και ενώνοντας τους αγώνες μας με τον υπόλοιπο λαό, για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση-ρεύμα-νερό, για να μην μένει κανένας άνθρωπος χωρίς σούπερ μάρκετ και βασικά αγαθά.

Φτώχεια, ανεργία και ανατιμήσεις, σε λίγο θα σου πουν να πας να πολεμήσεις

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας την 24 Φεβρουαρίου αποτελεί κλιμάκωση ενός διακρατικού πολέμου που διεξάγεται χρόνια στην περιοχή. Αντιλαμβανόμαστε πως σε έναν οποιοδήποτε πόλεμο μεταξύ κρατών ο οποίος γίνεται είτε για ενεργειακές πηγές, είτε για γεωστρατηγική κυριαρχία και γενικότερα για την απεμπλοκή των κρατών από τις καπιταλιστικές κρίσεις στο εσωτερικό τους εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και οι φοιτητές που δουλεύουμε για την επιβίωση μας σε μια χώρα με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και ενέργεια η οποία ενάντια σε ότι προβάλλεται από το ελληνικό κράτος υπάρχει χρόνια και δεν ευθύνεται εξ' ολοκλήρου στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν για την αποποίηση των ευθυνών, οι άνεργοι που όλο και περισσότερο χάνουμε τις δουλειές μας, οι μετανάστριες που αποκλείονται συνεχώς από το ελληνικό κράτος και βρίσκονται δολοφονημένοι στα σύνορα και στο Αιγαίο. Όσο κράτη και αφεντικά πολεμάνε για κυριαρχία τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα επωμίζονται τις συνέπειες.
Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν διαλέγουμε την πλευρά κανενός κράτους και διακρατικής συμμαχίας. Ούτε της Ρωσίας ούτε του ΝATO. Έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε την άμεση επιθετική εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιρροή του ίδιου και του ελληνικού κεφαλαίου στην γύρω περιοχή όπως χρόνια συμβαίνει σε πολεμικές αποστολές στην Συρία ,το Μάλι της Αφρικής ,το Αφγανιστάν και τον Έβρο. Με στόχο το άμεσο μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους ως φοιτήτριες του Σ.Φ Ηλ/Μηχ δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακρυά. Στις ίδιες μας τις σχολές διεξάγεται έρευνα για drones που θα επιχειρούν στο αιγαίο για τον έλεγχο μεταναστριών και την αξιοποίηση τους σε "εσωτερικές κρίσεις" έναν χαοτικό ορισμό που εμπεριέχει από πυρκαγιές μέχρι πορείες και απεργίες .Παρόμοια προγράμματα ελέγχου/επιτήρησης ,καταστολής και δημιουργίας όπλων για πολεμικές συρράξεις διεξάγονται στο ΕΜΠ, το Δημοκρίτειο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα. Παράλληλα το ελληνικό πανεπιστήμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΠΘ ως δομικό κομμάτι του ελληνικού κράτους το οποίο είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ κλείνει συμφωνίες με αυτό και τον Ελληνικό Στρατό για την διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων και ερευνητικών προγραμμάτων. Πρώτο βήμα για το μπλοκάρισμα των πολεμικών μηχανών των κρατών και την συγκρότηση ενός μαχόμενου αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος είναι να ανοίξει ενεργά η συζήτηση μέσα στους συλλόγους για το μπλοκάρισμα της πολεμικής έρευνας και των αυξανόμενων πολεμικών εξοπλισμών στην χώρα και το πανεπιστήμιο μας.

Απεργία ΣΕΡΕΤΕ και στήριξη στους εργάτες της COSCO

Την Τετάρτη εργαζόμενος στις προβλήτες του Πειραιά πέφτει από ύψος 12 μέτρων, καθώς το καράβι στο οποίο εργαζόταν είχε σάπια ρέλια (προστατευτικά κάγκελα). Η εταιρεία και το κράτος δεν ενδιαφέρονται για την ουσιαστική ασφάλεια των εργατών, καθώς τους αντιλαμβάνονται ως αναλώσιμους μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Ο σοβαρός τραυματισμός του εργαζόμενου ήταν η αφορμή για το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου αγώνων των εργατών στο λιμάνι του Πειραιά για ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εισαγωγή όλων των εργαζομένων στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ως φοιτητ(ρι)ές και μελλοντικοί εργαζόμενοι οφείλουμε να στηρίξουμε των αγώνα των απεργών και να συνδέσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τις επιταγές του κεφαλαίου.
Με γνώμονα το παραπάνω στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση που διεκδικούν τα αυτονόητα, δηλαδή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάργηση των ελαστικών ωραρίων και γενναία αύξηση των μισθών τους. Μέσα στα αιτήματα τους είναι και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και την έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες, την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζιδάκη καθώς και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας. Το ΣΕΡΕΤΕ πολλές φορές έχει στηρίξει τον σύλλογο μας και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Έχει σταθεί ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στέκεται σταθερά ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μας θέλει αναλώσιμους, εντατικοποιημένους, πειθαρχημένους και πλήρως υποταγμένους στις πολιτικές κράτους/ κεφαλαίου.

Παλεύουμε για:

Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας
Ανατροπή του νόμου Κ-Χ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Όχι σε πειθαρχικά και διαγραφές, κανένας αποκλεισμός από τις εξεταστικές. Να καταργηθεί η ΕΒΕ στα σχολεία.
Ούτε σκέψη για κατάθεση νέου νόμου-πλαισίου. Καμία αποστοίχηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, έξω οι μάναντζερ από τις σχολές. Καμία αξιολόγηση. Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
Όχι στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Ούτε σκέψη για ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
Όχι στην ακρίβεια. Κανένας άνθρωπος χωρίς φαϊ, ρεύμα, θέρμανση.
Να τρώμε όλοι-ες στη λέσχη του ΑΠΘ. Κανένας έλεγχος, άνοιγμα της πάνω λέσχης και όλων των διανομών, προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους-ες, ποιοτικό φαϊ και επαρκείς μερίδες.
Αλληλεγγύη σε όλα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τους πολέμους του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες .
Δεν διαλέγουμε καπιταλιστικό στρατόπεδο. Ούτε με Ρωσία ούτε με το Νάτο. Δεν πολεμάμε για κανένα αφεντικό και κράτος.
Καμία έρευνα για Ελληνικό Στρατό και Αστυνομία. Καμία συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ-Πανεπιστημίων.
Μέτρα προστασίας για όλους-ες. Δωρεάν ράπιντ και μάσκες για όλους-ες, κέντρα ράπιντ στο πανεπιστήμιο. Προσλήψεις και ενίσχυση στο ΕΣΥ.
Όχι στο συνωστισμό. Περισσότερες αίθουσες για να κάνουμε μάθημα.
Καμία στοχοποίηση του ΣΦ ΗΛ-ΜΗΧ και των φοιτητ(ρι)ών για την αγωνιστική τους δράση.

Προχωράμε σε:
- Πορεία την Πέμπτη στην Καμάρα, 13.00 ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Προσυγκέντρωση 12 στο άσυλο.
- Κατάληψη των τμημάτων Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Μαΐου. Πολύμορφες δράσεις για το ζωντάνεμα της κατάληψης και συζήτησεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιγαντοπανό στην πρόσοψη του πολυτεχνείου με τα αιτήματα της.
- Απάντηση του σφ ηλ-μηχ στον Βελόπουλο για την υπεράσπιση της πολιτικής δράσης του συλλόγου
- Στήριξη της απεργίας του ΣΕΡΕΤΕ στις 17 Μαΐου
- Επόμενη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/5 στις 15.00 στην Α5
- Συντονιστική Επιτροπή Τετάρτη 11/5 στη 13.00 στο καμαράκι στην πτέρυγα των ηλεκτρολόγων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 

afisa squats fysiko arxitektoniki ilmix auth mais 2022

 


 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 12/5 13:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ
12:00 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΘΕ
ΑΠΘ….ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ενάμιση χρόνο μετά την αρχή των συζητήσεων για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, με τον οποίο προβλέπονται διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικές διώξεις, ελάχιστη βάση εισαγωγής και η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την -σχεδόν- επίσημη εφαρμογή και των τεσσάρων προαναφερθέντων. Και γιατί σχεδόν; Γιατί ακόμα περιμένουμε την είσοδο της ΟΠΠΙ ενώ ήδη οι μπάτσοι σουλατσάρουν εντός του πανεπιστημιακού ασύλου.


Στις 31 Δεκέμβρη το κράτος και οι πρυτανικές αρχές εκμεταλλευόμενοι την απουσία των φοιτητ(ρι)ών από το κάμπους εκκένωσαν και κατεδάφησαν τον κατειλημμένο χώρο στέκι στο βιολογικό με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Με παρόμοια τακτική τις τελευταίες εβδομάδες οι μπάτσοι εισέβαλαν στον χώρο του πανεπιστημίου με πρόφαση την επιτήρηση των εργασιών στο χώρο. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προσπάθεια πρόωρης εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας .Το φοιτητικό κίνημα έδειξε άμεσα τα αντανακλαστικά του με την συνεχή παρουσία αγωνιστ(ρι)ών φοιτητ(ρι)ών απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ υπερασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο και τους χώρους του. Τα ίδια αντανακλαστικά πρέπει και οφείλει να δείξει και στις 17 Μαίου, ημέρα εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.


Αντιλαμβανόμαστε πως σκοπός της ΟΠΠΙ είναι να περιφρουρήσει τα πλάνα της κυβέρνησης όσον αφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και όχι μόνο, και να δημιουργήσει ένα κλίμα ελέγχων , καταστολής και φίμωσης κάθε φωνής που αντιστέκεται στην περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας. Την ίδια στιγμή που είναι παραπάνω από εμφανής η υποστελέχωση των τμημάτων, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η υποχρηματοδότηση της λέσχης αλλά και άλλα πολλά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, το κράτος επιλέγει να επενδύσει στην πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.


Εμείς από την πλευρά μας ,παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για όλους/όλες, με χώρους και στέκια στα οποία πολιτικοποιούμαστε, κοινωνικοποιούμαστε και προβληματιζόμαστε, για μόρφωση που δεν θα προϋποθέτει κοινωνικούς και ταξικούς φραγμούς .Οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο ζωντανό και όχι πλήρως αποστειρωμένο στο οποίο η ασφάλειά μας είναι εγγυημένη και δεν χρειάζεται κανέναν μπάτσο να μας την επιβάλλει.


ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4777
ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ


 

Στηρίζουμε όλες και όλοι την αυριανή φοιτητική πορεία ενάντια στον νόμο 4777
Πέμπτη 12/5
12:00 προσυγκέντρωση ΣΘΕ
13:00 καμαρα
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Επιστημών


 

Στηρίζουμε τα καλέσματα των φοιτητικών συλλόγων και στηρίζουμε την κατάληψη τους.
Συγκέντρωση 12 ΣΘΕ και 1 ΚΑΜΆΡΑ
 
Τοποθεσία Καμάρα