Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Συγκεντρώσεις στήριξης των κατειλημμένων σχολών στο ΑΠΘ
Πέμπτη 12 Μάιος 2022, 07:00am
Επισκέψεις : 121

Πρόγραμμα κατάληψης Σ.Φ. Αρχιτεκτονικής & Σ.Φ. Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ΑΠΘ

ΑΠΘ ΓΑΔΘ ίδιο μαγαζί

Οργάνωση στην βάση να πέσει ο Κ - Χ

Όλοι/ες αύριο και μεθαύριο στην κατάληψη και στην πορεία 13:00 Καμάρα

Με προσυγκέντρωση 12:00 ΣΘΕ

afisa squat arxitektoniki ilmix auth mais 2022


 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο ακολουθεί το σκεπτικό της οργάνωσης στη βάση.Για να δημιουργηθεί, καλείται ανοιχτά μια προηγούμενη μέρα από τη γενική συνέλευση ο κόσμος που επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό σε μια οριζόντια διαδικασία συνδιαμόρφωσης, στην οποία ορίζονται κάποιοι άξονες οι οποίοι και συζητούνται. Έπειτα, τα συμπεράσματα της κουβέντας οργανώνονται σε ένα κείμενο το οποίο είναι και το πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση του συλλόγου για ψήφιση. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης το ανοιχτό πλαίσιο, η συντονιστική επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων του πλαισίου, καλείται επίσης ανοιχτά, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν οποίο άτομο επιθυμεί να συνδιοργανώσει τις δράσεις του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στον κόσμο που διαμορφώνει το πολιτικό σκεπτικό και αυτόν που το ψηφίζει και αυτόν που το υλοποιεί.

Ο νόμος 4777 ισοπεδώνει κοινωνικά κεκτημένα

Ο νόμος που πέρασε τον περσινό Φεβρουάριο, απέκλεισε ήδη, μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, 20.000 επιπλέον μαθητ(ρι)ές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εγκαθίδρυσε όριο φοίτησης ν+ν/2 έτη, ενώ νομιμοποίησε την μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής εντός πανεπιστημιούπολης.

Για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, μέσα στο πάσχα, είδαμε διαρκή παρουσία ΜΑΤ και ασφαλιτών μέσα στο campus, οι οποίοι απέκλειαν την πρόσβαση φοιτητών/ριών και αγωνιζόμενων στη σχολή μας, και γενικά στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα το χτίσιμο βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγαζόταν η κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό". Στην επιχείρηση έβαλε πλάτη η κοσμητεία της ΣΘΕ, επιβάλοντας συνεχόμενα lock-out στη σχολή, ενώ είχε και την πολιτική στήριξη των πρυτανικών αρχών. Έτσι, επιχειρείται έμμεσα να εφαρμοστεί η πτυχή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία πρόκειται να μπει στα πανεπιστήμια στις 17 Μάη και να κανονικοποιηθεί η παρουσία δυνάμεων καταστολής σε αυτά. Ο φοιτητικός και αγωνιζόμενος κόσμος που αντιστάθηκε στην παρουσία των δυνάμεων καταστολής, έδειξε ότι η αστυνομία δεν χωράει στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγχώνευση του τμήματος Μηχ. Πληροφορικής & Μηχ. Συστημάτων με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις Σέρρες και η κατάργηση του τμήματος Μηχ. Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν οι ζωές χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών και ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Επιπρόσθετα, με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, που είναι προς κατάθεση (Πανεπιστήμιο 2030), αυξάνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο. Προβλέπονται θέσεις για managers εταιριών, προωθείται στα πανεπιστήμια η έρευνα για επιχειρήσεις, που θα μετατρέπει φοιτητ(ρι)ές, μεταπτυχιακούς/ες και ερευνητ(ρι)ές σε φθηνό ή δωρεάν εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά.

Η πολιτική κατεύθυνση του κράτους για την παιδεία, ισχύει σε όλα τα πεδία της οικονομίας και έχει την αφετηρία της στην οικονομική κρίση. Οι προαναφερθέντες νόμοι έχουν το ρόλο να αναπληρώσουν τα χαμένα κέρδη των αφεντικών που προκύπτουν από τις δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Η αναδιάρθρωση της παιδείας αποτελεί κομμάτι της συνολικής οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία μετακυλίει το κόστος ζωής και σπουδών στις πλάτες μας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αμφισβητούνται οι ελεύθερες παροχές, όπως η πρόσβαση στη φοιτητική λέσχη, η δωρεάν διανομή συγγραμάτων, οι σπουδές χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς καταστολή κ.ά. ωστόσο, το βλέπουμε και με το νόμο Χατζιδάκη, ο οποίος αφαιρεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα από τους/τις εργαζόμενους/ες (βλ. Ποινικοποίηση απεργιών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και 8ώρου, κλπ.).

Αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις να βγάζουν ευκολότερα κέρδος από τη συνεργασία τους με το πανεπιστήμιο. Επίσης, το κράτος θέλει να διαλύσει τις φοιτητικές διαδικασίες, όπως τους συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση στα πανεπιστήμια, καθώς αυτές στέκονται εμπόδιο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνικής βάσης και στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Συνολικά, το κράτος προσπαθεί να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε χώρο φιλικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να υψώσει ταξικούς φραγμούς στους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Η παρουσία της αστυνομίας σις σχολές έχει ως στόχο την προστασία των συμφερόντων του κάθε ιδιώτη, την στρατιωτικοποίηση και την πειθάρχιση των ζωών των φοιτητ(ρι)ών από ένστολους στρατούς, πράγμα που αποδείχθηκε περίτρανα με τις τελευταίες εισβολές της αστυνομίας.

Λέσχη- Φοιτητικές παροχές

Παράλληλα με τα ακραία γεγονότα καταστολής εσωτερικά και εξωτερικά του campus καθώς και την αβάσταχτη για την επιβίωση αύξηση του κόστους ζωής μας, καλεστήκαμε τις τελευταίες μέρες να αντιμετωπίσουμε και τον αποκλεισμό από τις φοιτητικές παροχές.

Στη λέσχη του ΑΠΘ εδώ και καιρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, οξύνθηκαν φαινόμενα όπως ο αποκλεισμός όλο και περισσότερων ανθρώπων από τη σίτιση, η ποσοτική μείωση και υποβάθμιση της ποιότητας του φαγητού, η υποστελέχωση, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις των εργαζομένων έπειτα από τη λήξη εξάμηνων συμβάσεων.

Αποκορύφωμα του εξευτελισμού αυτού και της καταστολής των τελευταίων ημερών, αποτελεί ο έλεγχος καρτών σίτισης και φοιτητικών πάσο από τους μπάτσους της εργολαβείας, καθώς και οι τακτικές εκβιασμού που ακολούθησαν έπειτα από τις διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις των φοιτητριών. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των διανομών προχώρησαν τη προηγούμενη βδομάδα σε κλείσιμο των ρολό και διακοπή των διανομών. Η αυθόρμητη απάντηση που δόθηκε από τα άτομα που βρισκόντουσαν παρόντα στα σκηνικά, καθώς και από τα αλληλέγγυα που συγκεντρώθηκαν έπειτα από καλέσματα, ήταν πρωτοβουλιακά να συνεχίσουν τα ίδια τις διανομές. Η κατάσταση που αναφέρουν ότι αντίκρισαν φανερώνει την πλήρη αποδιοργάνωση των εγκαταστάσεων και παραμέληση των υγειονομικών συνθηκών με αξιοσημείωτο γεγονός την εμφάνιση αρουραίου από τις αποχετεύσεις των μαγειρείων.

Ταυτόχρονα με τα γεγονότα της λέσχης, στις εστίες οξύνονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και διαιωνίζονται οι προβληματικές καταστάσεις που υπήρχαν πάντοτε, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ατόμων που διαμένουν σε αυτές.

Όλα αυτά τα φαινόμενα, συγκαιρικά, δεν μας κάνουν εντύπωση και φανερώνουν τη διάθεση υποτίμησης των ζωών μας σε όλα τα μέτωπα. Ζώντας υπό καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας και αύξησης των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, παρατηρούμε ότι το κράτος προσπαθεί να μετακυλήσει της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη κοινωνική βάση.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

Φοιτητική πορεία ενάντια στο νόμο 4777, Πέμπτη 12/5, 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΔΡΑΣΕΙΣ

Κατάληψη σχολής από Τετάρτη 11/5 μέχρι Παρασκευή 13/5
Παρέμβαση στη λέσχη του ΑΠΘ για ελεύθερη σίτιση χωρίς προϋποθέσεις για όλους/ες
Σύσταση συντονιστικής επιτροπής, με ρόλο την υλοποίηση των δράσεων του συλλόγου και εμβάθυνση του πολιτικού λόγου, καθώς και τον συντονισμό με άλλους συλλόγους
Ορισμός επόμενης γενικής Συνέλευσης από το σώμα της συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

 

afisa squat fysiko auth mais 2022

Τοποθεσία ΑΠΘ