Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νικη] Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Libertatia
Τετάρτη 04 Σεπτέμβριος 2024, 06:00pm
Επισκέψεις : 181
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επικοινωνία Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Libertatia
Τετάρτη 4/9 | 18:00 | Σχολή Θεάτρου, Κτήριο Εξαδακτύλου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
 

Το μεσημέρι της Τετάρτης 28/8 αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο της κατάληψης Libertatia με την πρόφαση ότι ήρθαν να ελέγξουν για την πραγματοποίηση παράνομων εργασιών μετά από καταγγελία και στη συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή 13 ατόμων, με τις 11 απ’ αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις. Το γεγονός ότι περίμεναν μία ολόκληρη ώρα έξω από το κτίριο προτού εισβάλλουν σ’ αυτό μάς δείχνει το πόσο ανοργάνωτη και κακοστημένη ήταν η συγκεκριμένη επιχείρηση, στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού σόου ενόψει της επερχόμενης έναρξης της ΔΕΘ. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που ήταν μέσα ενημέρωσαν άμεσα τους ανθρώπους της γειτονιάς και αλληλέγγυο κόσμο, ο οποίος κινητοποιήθηκε τάχιστα και πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο, ενώ το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία γειτονιάς με περισσότερα από 200 άτομα. Οι κατηγορίες που εντέλει αποδόθηκαν στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ήταν αυτές της παράνομης επέμβασης σε διατηρητέο κτίριο και της απείθειας λόγω της άρνησής τους να δακτυλοσκοπηθούν.

Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο αγώνας για την ανοικοδόμηση της κατάληψης Libertatia ξεκίνησε αμέσως μετά τον εμπρησμό της από φασιστικές γκρούπες τον Γενάρη του 2018 κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχει γίνει πλήθος εργασιών προκειμένου να επισκευαστεί η σκεπή του κτιρίου που καταστράφηκε από τον εμπρησμό, η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, κι αντίστοιχα εργασίες επισκευής στο δεύτερο κτίριο που υπάρχει στον χώρο, το οποίο από τότε και μέχρι σήμερα στεγάζει τις δράσεις μας. Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά κίνηση της αστυνομίας ενάντια στον αγώνα της ανοικοδόμησης, με τις συνολικές συλλήψεις να ανέρχονται σε 27. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μοναδικό δικαστήριο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, η κατηγορία η οποία χρησιμοποιείται από τις κρατικές δυνάμεις (αυτή της παράνομης επέμβασης σε διατηρητέο κτίριο) έπεσε πανηγυρικά και οι κατηγορούμενοι σύντροφοι αθωώθηκαν υπερασπιζόμενοι ξεκάθαρα την πολιτική, κοινωνική, ηθική και συμβολική σημασία του αγώνα της ανοικοδόμησης. Επομένως, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αντίστοιχου τύπου μεθοδευμένες κινήσεις θα πέσουν ξανά στο κενό από τη στιγμή που έχουμε το δίκιο με το μέρος μας κι είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που φροντίζουν και συντηρούν τόσα χρόνια τον συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο θα αναφέρουμε και προς επίδοξους φασιστόψυχους ρουφιάνους, οι οποίοι έχουν καταλήξει να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από την ίδια τη γειτονιά. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλη αυτή τη χρονική περίοδο από τον εμπρησμό μέχρι και σήμερα, η κατάληψη λειτουργεί κανονικότατα με πλήθος δράσεων, συνελεύσεων, πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε πείσμα όλων αυτών των κρατικά κινούμενων αφηγημάτων που παρουσιάζουν ένα «άδειο κτίριο», μια «πρώην κατάληψη» κτλ., με μοναδικό στόχο να υποβαθμίσουν τη σημασία της ανοικοδόμησης μιας κατειλημμένης δομής αγώνα σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής εναντίον τους.

Με το πέρας της τελευταίας αστυνομικής επιχείρησης ο χώρος σφραγίστηκε και αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν μέχρι και σήμερα έξω απ’ αυτόν, επιτηρώντας τον. Έτσι, το κράτος έρχεται για άλλη μια φορά να συνδράμει και να συνεχίσει το έργο του παρακράτους, συλλαμβάνοντας αγωνιστές, εκκενώνοντας χώρους αγώνα, φορτώνοντας ανυπόστατες κατηγορίες στους ανθρώπους που φροντίζουν κι επισκευάζουν το κτίριο, την ίδια στιγμή που το μόνο που έχει γίνει για τον εμπρησμό του είναι ένα δικαστήριο-φιάσκο. Παράλληλα με τις δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα, τις ατελείωτες καμένες εκτάσεις δασών, την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης και λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ και τα εγκαίνια του νέου κύκλου κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το κράτος επιλέγει να χτυπήσει και να εκκενώσει την εδώ και 16 χρόνια κατειλημμένη Libertatia. Αν νομίζουν όμως ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να μας τρομοκρατήσουν, τότε τους πληροφορούμε ότι είναι βαθιά γελασμένοι. Η Libertatia θα ανακτηθεί κι αυτό θα γίνει με τους όρους που της αρμόζει και στο μονοπάτι που έχουμε ακολουθήσει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο της γειτονιάς που στάθηκε στο πλευρό μας ξανά, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για την καταστολή που δεχόμαστε, καθώς και τον κόσμο που κινήθηκε άμεσα προς υπεράσπισή μας, τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν αυτόματα, τις συνελεύσεις και τις ομάδες που στήριξαν και στηρίζουν. Η υπόθεση της Libertatia αφορά όλο το αναρχικό κι αντιφασιστικό κίνημα, αφορά την υπεράσπιση των κατειλημμένων χώρων αγώνα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Θα επαναλάβουμε κι αυτό που είχαμε πει στην ανακοίνωση που βγάλαμε αμέσως μετά τον εμπρησμό της κατάληψης: «το μίσος και την οργή που φυτέψατε μέσα στις καρδιές μας θα τα βρείτε απέναντί σας». Μια φράση που ακολουθήσαμε απαρέγκλιτα και συνεχίζει να μας καθοδηγεί στην αντίστασή μας απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο και φασισμό, στη συνεισφορά μας στον συνολικό αγώνα για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης. Θα μας βρουν για άλλη μια φορά μπροστά τους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

Η LIBERTATIA ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Κατάληψη Libertatia, 31.08.2024

 

Τοποθεσία Σχολή Θεάτρου, Κτήριο Εξαδακτύλου