Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις Rosa Nera & Πρυτανεία
Τρίτη 02 Απρίλιος 2024, 06:00pm
Επισκέψεις : 581
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

roza

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ – ΜΑΧΟΝΤΑΙ | ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA & ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 1/4 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον λόφο Καστέλι και εκκένωσαν τις καταλήψεις Rosa Nera για ακόμη μια φορά και Πρυτανεία. Ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο και στις δομές του αγώνα έρχεται να προστεθεί με την επίθεση στην εδώ και 20 χρόνια κατειλημμένη δομή, μια από τις πιο παλιές καταλήψεις της χώρας. Αμέσως μετά την εκκένωση δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη αρχικά στο δημαρχείο Χανίων και στη συνέχεια με πορεία κινήθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της περιοχής.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η δεύτερη που δέχεται η κατάληψη καθώς στις 15/9/20 είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης με 16 συλλήψεις. Η απάντηση σε αυτό ήταν 9 μήνες μετά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Rosa Nera να προχωρήσουν σε ανακατάληψη του χώρου τους, με την υποστήριξη σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Μια κίνηση που για εμάς αποτελεί παράδειγμα και κινηματική παρακαταθήκη. Η κατάληψη εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί ως χώρος συνάντησης αγωνιστών και αγωνιστριών ενώ παράλληλα οργάνωνε προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, μαθήματα κ.α., αποτελεί δηλαδή έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο όπου αγκάλιαζε η τοπική κοινωνία. Κι αυτό είναι που τους ενοχλεί. Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι ζωτικοί χώροι όσων αντιστέκονται απέναντι στην αδικία, την εξαθλίωση και την αλλοτρίωση και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε.

Κράτος και κεφάλαιο, σε άρρηκτη συνεργασία, ιεραρχούν διαχρονικά ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα την καταστολή των καταλήψεων. Αυτό συμβαίνει και στο λόφο Καστέλι. Οι χώροι που εκκενώθηκαν είναι ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κτηματική Εταιρεία του οποίου, τα έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή (εταιρεία Belvedere) για την ανέγερση ξενοδοχείου. Εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση δηλαδή ενός δημόσιου ανοιχτού χώρου από το κεφάλαιο προς όφελος και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων και πολυεθνικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ.

Σε μια περίοδο που οι συνθήκες για ολόκληρη την κοινωνική βάση, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τους φυλακισμένους γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει.

Εμείς από τη μεριά μας, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα της ανοικοδόμησης στην εδώ και 16 χρόνια κατειλημμένη Libertatia και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους/στις καταληψίες της Rosa Nera και της Πρυτανείας και σε όποιον/α αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελευθερίας. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κατάληψη που χτυπιέται, διαμηνύοντας στους εξουσιαστές πως είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε δίχως φόβο να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με ψηλά το κεφάλι μέχρι την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA & ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ & ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ

Κατάληψη Libertatia


 

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις Rosa Nera & Πρυτανεία (Λόφος Καστέλι – Χανιά) και στους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες | Τρίτη 2/4 στις 18.00 στην Καμάρα

Το πρωί της Δευτέρας 1/4, αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν στο κτίριο της κατάληψης Rosa Nera και Πρυτανείας στα Χανιά και πραγματοποιούν 9 συλλήψεις στο εσωτερικό του, ως συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής που στόχο έχει το κλείσιμο κάθε ελεύθερου κοινωνικού χώρου και την εμπορευματοποίηση, κάθε κτιρίου με σκοπό την κερδοφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάληψη Rosa Nera δέχεται κάποιο χτύπημα από τα τάγματα εφόδου της δημοκρατίας. Τον Σεπτέμβρη του 2020 και εν μέσω έξαρσης της πανδημίας -η οποία χρεώνεται αποκλειστικά στις εγκληματικές κρατικές πολιτικές- οι εξουσιαστές συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους στο χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους τους, εκκενώνοντας τη Rosa Nera με 16 άτομα να βρίσκονται εντός της κατάληψης. Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, ακολούθησε η ανακατάληψη της, έπειτα από μαζική κινητοποίηση και με την συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ έχει στείλει «τελεσίγραφο» προς όλους τους κατειλημμένους χώρους και στέκια που βρίσκονται εντός των Φοιτητικών Εστιών της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών (ΦΕΠΑ), δίνοντας τους προθεσμία 7 ημερών για να «απελευθερώσουν» τους χώρους που καταλαμβάνουν και αυτό μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή δυνάμεων των ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, στην κατειλημμένη ΣΘΕ και τη σύλληψη 49 συντρόφων/ισσών με αφορμή δήθεν φθορές, που προκλήθηκαν στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογικού.
Η επίθεση στους χώρους αγώνα-μέσα και έξω από το άσυλο, σε κεντρικές και μικρότερες πόλεις του ελλαδικού χώρου, έχοντας πάρει πλέον γενικευμένες διαστάσεις με σκοπό την πλήρη καταστολή και εξαφάνιση τους, δεν αποτελεί κάτι πρωτοφανές. Ο κρατικός μηχανισμός λειτουργώντας άλλοτε με το δημοκρατικό προσωπείο και αποστέλλοντας «τελεσίγραφα», προσπαθώντας να πείσει τους αγωνιστές να αποχωρήσουν εθελούσια και απειλώντας με διώξεις και άλλοτε με την χρήση βίας, τρομοκρατίας και συλλήψεων, επιδιώκει να τσακίσει κάθε κοινωνική αντίσταση και κάθε μορφή αυτοοργάνωσης.

Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε ξανά πως οι αγώνες μας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Τα «τελεσίγραφα» καίγονται στους δρόμους και οι επιθέσεις των ένστολών καθαρμάτων που εισβάλλουν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας στα Σπίτια του Αγώνα θα απαντώνται με ανακαταλήψεις, ανοικοδομήσεις και μαζικές συγκρούσεις, κάτω από το φως της μέρας. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΦΕΠΑ

10, 100, 1000ΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις δομές αγώνα

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

apo rosa 02042024