Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Αθήνα] Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις συλληφθέντες/εισες της Κατάληψης Πρυτανείας ΕΚΠΑ
Τρίτη 09 Μάιος 2023, 09:00am
Επισκέψεις : 585
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κάλεσμα αλληλεγγύης για τις/τους συλληφθείσες/έντες της Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, την Τρίτη 09/05 στις 09:00 π.μ. στην Ευελπίδων.

 

Η επί 18 μέρες κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ από την κίνηση σπουδαστών/τριών, Φοιτητών/τριών για την ελευθεριακή οργάνωση στην βάση, εκκενώθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου μετά από δημόσια έκκληση του πρύτανη για αστυνομική εισβολή.
Η Κατάληψη της Πρυτανείας κρατήθηκε υποδειγματικά παρά το γεγονός ότι ήταν υπήρχαν συνεχόμενοι εκβιασμοί περί εκκένωσης. Το κτήριο βρισκόταν συνεχώς υπό καθεστώς πολιορκίας. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, με την βοήθεια του αλληλέγγυου κόσμου, των υπολοίπων καταλήψεων και του κόσμου του αγώνα, η Κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ κινητοποίησε και φιλοξένησε πολιτιστικές και πολιτικές συγκεντρώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμωνόταν μέσω της αλληλέγγυας στάσης των αγωνιζόμενων υποκειμένων που, παρά τίς απαγορεύσεις και τον εκφοβισμό, πρόσφεραν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης υπερβαίνοντας τον αστυνομικό κλοιό και την τρομοκρατία. Η εικόνα της κατειλειμμένης πρυτανείας περικυκλωμένη από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες κατάπατουσαν το πανεπιστημιακό άσυλο επί 18 μέρες ήταν μια ζωντανή εικόνα καταστολής οποιασδήποτε εστίας αγώνα και μας υπενθυμίζει την βιαιότητα του κράτους προς κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο που αντιστέκεται στις πρακτικές του. Πραγματοποιήθηκαν 10 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της κατάληψης, με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες: Διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, Παράνομη Βία (η οποία δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση καθώς η αστυνομία ήταν αυτή που δεν άφηνε τον κόσμο να πλησιάσει το κατειλημμένο κτήριο) και Απείθεια.
Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου που βρισκόταν σε κατάληψη για δύο και παραπάνω μήνες δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την αλληλεγγύη και την στήριξη στην κατάληψη ενός πανεπιστημιακού κτηρίου, την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Ειδικότερα αφού το άσυλο εχει καταπατηθεί από αστυνομικές δυνάμεις, αμέτρητες φορές στο παρελθόν μετά την κατάργηση του, με ξυλοδαρμούς σε φοιτητές και αλληλέγγυους.
Η στήριξή μας ως σύλλογος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, φάνηκε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την συνένωση των φοιτητικών αγώνων και σπουδαστικού κινήματος ενάντια στο ΠΔ 85 και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και η αλληλεγγύη αυτή είναι διαπραγμάτευση. Συνεχίζουμε επίσης να στεκόμαστε αλληλέγγυα στις καταληψεις Ολυμπία, ΑΣΚΤ και στην Κατάληψη της Σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου καθώς και στις καταληψεις σε όλη την Ελλάδα.
Καταδικάζουμε την αστυνομική εισβολή και την καταπάτηση του ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ που επιχείρησε να υπονομεύσει και να απονομιμοποιήσει την κίνηση διαστρεβλώνοντας τον χαρακτήρα του υποκειμένου.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών για τα 10 συλληφθέντα άτομα της κατειλημμένης πρυτανείας. Καμία δίωξη στους/στις συλληφθέντες/-ισσες.
Την Τρίτη 09/05 στις 09:00 θα είμαστε όλες και όλοι στην Ευελπίδων υποστηρίζοντας τα συλληφθέντα άτομα με την παρουσία μας.

 

Σύλλογος Σπουδαστών Σπουδαστριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου

 

 

 

 

-----------------------------

 

Κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα άτομα της κατειλημμένης πρυτανείας ΕΚΠΑ έξω δικαστήρια Ευελπίδων Τρίτη 9/5, 9:00 π.μ.

 

Στις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 30/3, 10 άτομα της κίνησης φοιτητών/ριων, σπουδαστών/ριων, και αλληλέγγυων της Κατηλειμμένης Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που βρισκόμασταν μέσα στο κτήριο απομακρύνθηκαμε έπειτα από αστυνομική εισβολή στο χώρο του ασύλου. Η εισβολή ξεκίνησε απροειδοποίητα και χωρίς καμία ενημέρωση προς τη συνέλευση της κατάληψης. Εμείς την αντιληφθήκαμε όταν είδαμε πλήθος μαυροντυμένων ατόμων χωρίς διακριτικά και με πολιτικά ρούχα στο προαύλιο της Πρυτανείας. Μη γνωρίζοντας την ταυτότητα τους, τους ζητήσαμε να μας δείξουν κάποιο αποδεικτικό όπως οφείλει να κάνει κάθε μη ένστολους αστυνομικός όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Όταν ρωτήθηκαν για την ιδιότητά τους αρνήθηκαν να γνωστοποιήσουν κάποιο αποδεικτικό ή να κοινοποιήσουν κάποιο δικαστικό ένταλμα. Με τις γνωστές τακτικές παρακρατικών τραμπούκων που τόσο συχνά υιοθετεί η ΕΛ.ΑΣ. απαιτούσαν μόνο να ανοιχτεί η πόρτα χωρίς καμία βεβαίωση για τη νομιμότητα της πράξης τους. Φυσικά εμείς δεν υποκύψαμε στις τακτικές εκφοβισμού. Ακολούθησε είσοδος τους στο κτήριο με παραβίαση της πόρτας και προσαγωγή μας η οποία αργότερα μετατράπηκε σε σύλληψη για τις κατηγορίες της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, παράνομης βίας κατά συρροή και συναυτουργία, και απείθειας που προστέθηκε μετά την άρνηση μας για δακτυλοσκόπηση.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής η αστυνομία τραμπουκιζε αλληλέγγυο κόσμο που έσπευσε στο σημείο και κατέγραφε την σύλληψή μας προσπαθώντας να τους παρεμποδίσει. Η προσπάθεια απόκρυψης της κατασταλτικης της δράσης είναι μια πάγια τακτική της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η καταστολή είναι ευκολότερη πίσω από κλειστές πόρτες, όπως ξέρουν πολύ καλά όσοι/ες είχαν την ατυχία να βρεθούν πίσω από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο οι αστυνομικοί απαίτησαν να μη βγάζουμε βίντεο την εισβολή τους κάτι στο οποίο είχαμε προβεί προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα αλλά και για να ενημερώσουμε τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης για την καταπάτηση του ασύλου. Μάλιστα οι αστυνομικοί εκφόβισαν σύντροφο στη ΓΑΔΑ απαιτώντας να αφαιρέσει τα βίντεο που ανεβάσαμε στους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης τα κινητά μας κατασχέθηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωση σύλληψης μας και μας παραδόθηκαν μετά την ολοκλήρωση της αυτόφωρης διαδικασίας κάτι που δεν προβλέπεται.
Στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας φίμωσης του αγωνιζόμενου υποκειμένου, αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας, και συγκεκριμένα της υποδιεύθυνσης ασφάλειας εγκλημάτων κατά του κράτους και του πολιτεύματος, με έγκριση του υπεύθυνου τμηματάρχη, παρεμποδισαν την επικοινωνία ενός από εμάς με δικηγόρο επειδη επιχείρησε να μεταβιβάσει το κείμενο μας ώστε αυτό να ανακοινωθεί. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας επέμεναν ότι η επικοινωνία με δικηγόρο περιορίζεται σε θεματολογία που εκείνοι ελέγχουν και λογοκρίνουν και αφορά "μόνο τα θέματα της δικογραφίας" όπως αυτοί τα ορίζουν. Όταν ρωτήθηκαν για τα στοιχεία τους αρνήθηκαν να τα δώσουν και με επιθετικό ύφος κατέσχεσαν το κινητό του συντρόφου, πράξη που παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα σε εμπιστευτική και απρόσκοπτη επικοινωνία με δικηγόρο.
Τέλος στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας υπονόμευσης της κατάληψης και της κίνησης, οι αστυνομικοί κατέγραψαν μόνο τη μη φοιτητική ιδιότητα 2 ατόμων ενώ αρνήθηκαν να καταγράψουν τη φοιτητική και σπουδαστική ιδιότητα των υπολοίπων. Υποθέτουμε ότι αυτό έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές παρουσιάζοντας αυτούς που απαρτίζουν την κίνηση ως "εξωπανεπιστημιακούς" και μην αναγνωρίζοντας την φοιτητική και σπουδαστική ιδιότητα του αγωνιζόμενου υποκειμένου, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων συλληφθέντων.
Δυστυχώς γι αυτούς το αφήγημα τους κατέρρευσε στην πράξη όπως αποδείχτηκε από το γεγονός ότι πλήθος φοιτητών/ριων και σπουδαστών/ριων στάθηκαν αλληλέγγυα στη σύλληψη και παρευρέθηκαν τόσο έξω από την Πρυτανεία, τη ΓΑΔΑ, και την Ευελπίδων καθ'όλη τη διαδικασία του αυτοφώρου αλλά και από αλληλέγγυες κινητοποιήσεις και κινήσεις που έγιναν πανελλαδικά. Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια φίμωσης του εγχειρήματός μας καθώς τόσο το κείμενο μας όσο και τα βίντεο της εισβολής τους δημοσιεύθηκαν και κοινοποιήθηκαν ευρέως. Για άλλη μια φορά η θλιβερή προσπάθεια του κράτους να αποσιωπήσει, να δυσφημίσει, και να καταστείλει τον αγώνα μας απέτυχε παταγωδώς όπως έκανε και τις 18 ημέρες της κατάληψης με τον αποτυχημένο αστυνομικό αποκλεισμό.

 

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ.
Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΨΕ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ.
10 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ.

 

Κίνηση φοιτητών/ριών, σπουδαστριών/ων για την ελευθεριακή οργάνωση στη βάση